....

ΜΟΝΙΜΕΣ ΘΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΟΙ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

 

 

«Πολιτική μας είναι να μειωθούν σταδιακά οι θέσεις των συμβασιούχων και να μετατραπούν σε θέσεις μόνιμες. Όλα προχωρούν με διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ και με διαφάνεια και όχι στη λογική προηγούμενων κυβερνήσεων που τη μια μέρα γραφόσουν μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη γινόσουν δημόσιος υπάλληλος».

Αυτό τόνισε από το βήμα της Βουλής,  η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  Όλγα Γεροβασίλη, στην ομιλία της κατά  τη διάρκεια της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο ζήτημα των συμβασιούχων.

«Μας κατηγορείτε ότι τάχα κοροϊδέψαμε τους συμβασιούχους, ότι τους τάξαμε ότι θα τους μονιμοποιήσουμε και δεν το κάναμε. Μάλλον από τις εφημερίδες τα διαβάζετε αυτά», σχολίασε η κ. Γεροβασίλη απαντώντας στα επικριτικά σχόλια από τη ΝΔ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

«Υπάρχει δυστυχώς σε αυτή τη χώρα ένα σύστημα να προσλαμβάνονται άνθρωποι ως συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου αλλά να καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Εδώ και χρόνια έχει δημιουργηθεί ένα ανορθολογικό σύστημα προσλήψεων προσωπικού, αυτό δεν μας βρίσκει σύμφωνους. Μπορούμε να το ανατρέψουμε; Δηλαδή όσοι σήμερα είναι ορισμένου χρόνου να τους κάνουμε μόνιμους την άλλη μέρα; Αυτό δεν γίνεται από το Σύνταγμα της χώρας. Μετατρέπουμε, κατά το δυνατό, θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης σε μόνιμης απασχόλησης και όταν βρούμε αυτές τις θέσεις τις προκηρύσσουμε σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, και με αντικειμενικές και διαφανείς διαδικασίες ακολουθούνται όσα λέει το Σύνταγμα και οι νόμοι, χωρίς να υπάρχει ούτε ένας που να έχει προσληφθεί με διαφορετική διαδικασία. Τίτλους εφημερίδων λέτε εδώ μέσα που είναι ψέμματα», είπε η κ. Γεροβασίλη.

Μόνιμοι οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα

Αναφερόμενη ειδικότερα στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης υπογράμμισε ότι «διαχρονικά άνθρωποι εγκλωβισμένοι, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες». «Τι κάναμε ως κυβέρνηση εκεί; Μετατρέψαμε τις θέσεις. Οι θέσεις θα προκηρυχθούν και θα είναι μόνιμες θέσεις για 8.500 περίπου ανθρώπους. Αντίστοιχα κινηθήκαμε έγινε με τους πυροσβέστες, όπου μετατρέπουμε τις θέσεις πενταετούς θητείας σε μόνιμες διότι αυτό ήταν το λογικό», είπε η Όλγα Γεροβασίλη και εξήγησε:

«Ορίζουμε ότι ο μέσος όρος συμβασιούχων που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, δεν θα ξεπεράσουν το μέσο όρο συμβασιούχων του 2016, το έχουμε θέσει ως οροφή. Όμως τις θέσεις που μετατράπηκαν σε μόνιμες τις αφαιρούμε από συμβασιούχους. Δηλαδή σταδιακά θα μειώνονται οι θέσεις συμβασιούχων και θα αυξάνονται οι θέσεις που θα προκηρύσσονται για μόνιμες. Αυτό ήταν στην πολιτική μας, το έχουμε πει ανοιχτά, και μετατρέπουμε θέσεις συμβασιούχων σε μόνιμες. Αυτό είχαμε πει και αυτό κάνουμε. ‘Αλλο αν δεν αρέσει σε κάποιους, οι εργαζόμενοι να έχουν σταθερή και μόνιμη εργασία και λένε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ φτιάχνει κομματικό κράτος. Θυμηθείτε εσείς που κυβερνήσατε χρόνια πως γινόταν να είσαι τη μια μέρα μέλος του ΠΑΣΟΚ και την άλλη δημόσιος υπάλληλος».

Οι γραμματείς των υπουργείων

Η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχολίασε και δημοσιεύματα για τους γραμματείς υπουργείων. «Ακούστηκε ότι διορίσαμε γραμματείς κλπ. Που τα είδατε αυτά; Μάλλον σε εφημερίδες. Επειδή κυβερνήσατε πολλά χρόνια, γνωρίζετε ότι οι γραμματείς των υπουργείων ήταν πολιτική επιλογή υπουργού και με υπογραφή πρωθυπουργού. Αυτό καταργείται τώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Οι πρώτες προκηρύξεις έχουν ήδη εκδοθεί, ξεκινήσαμε από το υπουργείο που προΐσταμαι και εντός των επομένων ημερών θα έχουν ολοκληρωθεί οι προκηρύξεις όλων των θέσεων γενικών και ειδικών γραμματέων και τομεακών γραμματέων, εξαιρουμένων των υπουργείων ‘Αμυνας και Εξωτερικών και Προστασίας του Πολίτη για ευνόητους λόγους», είπε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε:

«Πρώτη φορά ξεκινάμε διαδικασίες αποκομματικοποίησης της διοίκησης και αυτή είναι μια τέτοια διαδικασία. Δεν σηκώνει λοιπόν κριτική εκτός και αν θέλετε να την αφήσουμε όπως είναι. Στη ρύθμιση προβλέπεται χρονικό περιθώριο πότε θα ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, δηλαδή έως 30.6.2018 θα έχουν τοποθετηθεί οι προερχόμενοι από κρίση γραμματείς. Επίσης ρυθμίζουμε μεταβατικό στάδιο, δηλαδή να μπορεί να συνυπάρξει με τον απερχόμενο για τρεις μήνες για λόγους συνέχειας της διοίκησης, είναι ένας νέος θεσμός για να μην διαταραχθεί η λειτουργία των υπουργείων».

Σχόλια - Facebook Comments