....

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΕΔΕΣΣΗΣ κ. ΙΩΗΛ: «ΝΑ ΜΗ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΟ ΤΟ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ»

Ολοκληρώθηκε ο εορτασμός της ετησίου πανηγύρεως του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης Γιαννιτσών. Ο Ιερός Ναός είναι παρεκκλήσιο της Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου φυλάσσεται τμήμα του Ιερού Λειψάνου της Αγίας Μεγαλομάρτυρος.
 
Την παραμονή Δευτέρα 24/11, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό.
 
Κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και ιδιαίτερα στο μαρτύριο της Αγίας. Τόνισε ότι υπάρχει μαρτύριο τριών ειδών. Το μαρτύριο του αίματος, το μαρτύριο της συνειδήσεως και το μαρτύριο των εντολών του Χριστού. Στην εποχή μας σε συγκεκριμένες περιοχές του κόσμου υπάρχει ακόμη το μαρτύριο του αίματος, όπως στις περιοχές που κυριαρχεί η Ισλαμική βία. Το μαρτύριο της συνειδήσεως διαιωνίζεται στον Ορθόδοξο Μοναχισμό μέσω της πνευματικής και σωματικής ασκήσεως. Στο τρίτο είδος μαρτυρίου αναφέρεται ιδιαίτερα ο Άγιος Ισαάκ ο Σύρος, τονίζοντας ότι μάρτυρας είναι και εκείνος ο οποίος κάνει αγώνα τιτάνιο για να εφαρμόσει τις εντολές του Θεού. Και πραγματικά, ο αγώνας κατά των παθών μας δεν είναι καθόλου εύκολος και αποδεικνύεται ισόβιος. Στην πατρίδα μας το πρώτο μαρτύριο δεν υπάρχει στο παρόν, ενώ το μαρτύριο της συνειδήσεως ισχύει για όσους ασπάζονται τον ασκητικό βίο. Για όλους εμάς όμως που αγωνιζόμαστε στον κόσμο, ισχύει το μαρτύριο των εντολών του Θεού. Η συγχώρηση αυτών που μας αδίκησαν, η τήρηση της νηστείας, η ελεημοσύνη, είναι μορφές αυτού του μαρτυρίου που μας δυσκολεύουν μεν, δίνουν όμως μεγάλη χάρη σε όσους από εμάς κατορθώνουν να τα εφαρμόσουν παρά την ανθρώπινη αδυναμία και την δύναμη των παθών. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε η Πάνσοφος Αγία Αικατερίνη να πρεσβεύει για εμάς και να μας εμπνέει σε αυτόν τον αγώνα με το μαρτυρικό της φρόνημα.
 
Την Τρίτη 25/11 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας τέλεσε την πανηγυρική Θεία Λειτουργία έχοντας ως συλλειτουργούς ιερείς της πόλεως και διακόνους της Ιεράς Μητροπόλεως.
Μπορούμε εμείς να εφαρμόσουμε σήμερα αυτά που έκανε η Αγία Αικατερίνη στις αρχές του 4ου μ.Χ. αιώνος; Με επίκεντρο αυτό το ερώτημα ομίλησε ο Σεβασμιώτατος τονίζοντας ότι άγιες γυναίκες αναδείχθηκαν και πρόσφατα στον τόπο μας με ανάλογο πνεύμα, όπως η Αγία Σοφία της Κλεισούρας, η οποία έζησε τον 20 αιώνα. Επισήμανε ακόμη ότι εφόσον υπάρχει η διάθεση από μέρους του ανθρώπου, μπορεί και ένας άνθρωπος της εποχής μας να φθάσει με την χάρη του Θεού σε μεγάλη αρετή και να αξιωθεί σπανίων χαρισμάτων. Χρησιμοποίησε μάλιστα το παράδειγμα του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου σημειώνοντας ότι το προορατικό χάρισμά του ήταν εφάμιλλο μεγάλων πατέρων και ασκητών της Εκκλησίας παρά το γεγονός ότι και αυτός έζησε στον 20ο αιώνα και μάλιστα στο μέσον της πόλεως των Αθηνών. Δεν έχει λοιπόν σημασία η εποχή που ζούμε, συμπέρανε. Σημασία έχει «να βρει ο Θεός καρδιά αγαθή να δώσει τη χάρη Του και να πραγματοποιήσει εκείνα τα οποία θέλει». Ο Χριστός πάντοτε μένει ο Ίδιος στο πέρασμα του χρόνου. Είναι «χθες και σήμερον ο αυτός», όπως διακηρύττει ο απόστολος Παύλος. Πάντοτε δίνει την χάρη του με τον ίδιο τρόπο στους ανθρώπους. Το πρόβλημα έγκειται στο ότι «εμείς πολλές φορές επηρεαζόμεθα από τον καιρό και δεν μπορούμε να πάρουμε την χάρη του Ιησού Χριστού». Πρέπει λοιπόν σε Αυτόν να έχουμε την ελπίδα μας και ποτέ να μην απελπιζόμαστε. Για αυτή μάλιστα την διαχρονική παρουσία της αγιότητος και της χάριτος του Θεού υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες. Πρόκειται για τις θαυματουργές εικόνες, τα ιερά λείψανα και τις πρεσβείες των αγίων, δηλαδή τα απτά τεκμήρια ότι οι άγιοι συνεχίζουν να ενεργούν και στην εποχή μας όπως παλαιά.
Ο Σεβασμιώτατος παρατήρησε επίσης ότι όλα αυτά καταρρίπτουν τον ισχυρισμό που πρεσβεύει η λεγόμενη «μεταπατερική θεολογία», σύμφωνα με τον οποίον πρέπει να προσαρμόσουμε το Ευαγγέλιο στην εποχή μας αφήνοντας να εννοηθεί κακώς, ότι πολλά από αυτά που λέγει το Ευαγγέλιο δεν είναι εφαρμόσιμα σήμερα και συνεπώς δεν χρειάζεται και να τα κηρύττει η Εκκλησία. Ολοκλήρωσε δε το κήρυγμά του λέγοντας: «Εμείς πρέπει πάντοτε να βλέπουμε στο πρόσωπο του Ιησού Χριστού και να μη νομίζουμε ότι είναι ανεφάρμοστο το Ευαγγέλιο. Και σήμερα είναι εφαρμόσιμο, όπως και στην παλαιά εποχή», αυτό αποδεικνύουν οι σύγχρονοι άγιοι, άνδρες και γυναίκες που έδωσαν την ισχυρή τους μαρτυρία. «Η χάρις του Θεού και η θέληση η δική μας μπορούν να μας κάνουν να εφαρμόσουμε τις εντολές του Θεού».
 
Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, ο βουλευτής Πέλλας κ. Ι. Τζαμτζής, εκπρόσωποι των αρχών και των φορέων της περιοχής καθώς και πλήθος πιστού λαού, που προσκύνησε το Ιερό Λείψανο της Αγίας Αικατερίνης και παρακολούθησε με ευλάβεια τις ιερές ακολουθίες.
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments