....

ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΕΔΕΣΣΑΣ : ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΚΛΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΣΤΗΝ 1η ΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΞΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

 

Την Δευτέρα 22 Ιανουαρίου, στις 11.00 π.μ., πραγματοποιήθηκε η πρώτη Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας για το νέο έτος. Στο πρώτο μέρος της Συνάξεως πραγματοποιήθηκε εισήγηση από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δανιήλ Αεράκη, ιεροκήρυκα και συγγραφέα, με θέμα: «Η ευχαριστία της ιερωσύνης».
 
 
Στο δεύτερο μέρος της Συνάξεως, μετά από πρόταση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ, αναγνώσθηκε και εγκρίθηκε ομόφωνα ψήφισμα για το ζήτημα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, το οποίο υπέγραψαν όλοι οι παριστάμενοι κληρικοί. Η Ιερατική Σύναξη ολοκληρώθηκε με την καθιερωμένη κοπή της Βασιλόπιτας.
 
Το κείμενο του ψηφίσματος του ιερού κλήρου της Μητροπόλεως παραθέτουμε παρακάτω:
 
ΨΗΦΙΣΜΑ
Σήμερα, Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 π.μ., οι κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας συγκεντρωθήκαμε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, στην Έδεσσα, στα πλαίσια της πρώτης Ιερατικής Συνάξεως της Ιεράς Μητροπόλεως για το έτος 2018 υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας κ. Ιωήλ. Κατά την διάρκεια της Συνάξεως πραγματοποιήθηκε ενημέρωση και συζήτηση για το θέμα της ονομασίας του κρατιδίου των Σκοπίων, κατά το πέρας της οποίας όλοι οι παρόντες κληρικοί αποφασίσαμε ομόφωνα και διακηρύττουμε τα εξής:
1. Ως κληρικοί μεριμνούμε και προσευχόμαστε για τις πνευματικές αλλά και τις εγκόσμιες ανάγκες του λαού και φροντίζουμε για την στήριξή του με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Παράλληλα διατηρούμε ακέραιο το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, ως Έλληνες πολίτες. Γι' αυτό και στην παρούσα περίσταση αισθανόμαστε ότι χρειάζεται μαζί με την προσευχή, να εκφράσουμε δημόσια και την δική μας άποψη ανταποκρινόμενοι στην δίκαιη ανησυχία του λαού μας.
2. Το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους μας αφορά άμεσα, επειδή η χρήση του ονόματος «Μακεδονία» αποτελεί κατά βάση έκφραση επιθετικού αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας και ιδιαίτερα της περιοχής που κατοικούμε. Αποτελεί επίσης κακόβουλο σφετερισμό της ίδιας της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Μακεδονίας. Εμείς, οι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας, δεν διεκδικούμε την ιστορία άλλων λαών, ούτε κατασκευάζουμε «μνημεία» για να αποδείξουμε την ταυτότητά μας. Η γη μας, η γη της Πέλλας, ένδοξη πατρίδα του Μ. Αλεξάνδρου μαρτυρεί μόνη της, μέσα από αληθινά μνημεία, ότι εδώ έζησαν και ζούν Έλληνες και προπάντων, Έλληνες ήταν αυτοί που έγραψαν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας της στην δική τους –την δική μας– γλώσσα. Όποιος παραχαράσσει την ιστορία μας διαπράττει διπλό έγκλημα, επειδή ταυτόχρονα παραχαράσσει και προσβάλλει την ιστορία της ανθρωπότητας.
3. Επιπλέον, το ζήτημα της ονομασίας είναι και Εκκλησιαστικό με την στενή έννοια. Εξαιτίας αυτού προέκυψε μία σχισματική «μακεδονική» εκκλησία, προιόν πολιτικής έμπνευσης ενός αθειστικού καθεστώτος και χωρίς την πνευματική και κανονική αναγνώριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της. Έτσι δυστυχώς ο ορθόδοξος λαός αυτού του κράτους παραμένει από τότε σε κατάσταση ακοινωνησίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος.
4. Για όλους τους παραπάνω λόγους συντασσόμαστε με την πρόσφατη απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (10.1.2018) και διακηρύττουμε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία»  στην νέα ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Εφιστούμε επίσης την προσοχή όλων των αρμοδίων, ώστε μαζί με την  επίλυση του ζητήματος της ονομασίας να εξασφαλισθούν όλες οι εγγυήσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματική αλλαγή της στάσης των Σκοπίων σε όλα τα επίπεδα, όσον αφορά στις αλυτρωτικές βλέψεις και την συστηματική παραχάραξη της ιστορίας, πράγματα τα οποία δηλητηριάζουν ουσιαστικά τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύουν στρατηγικά την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία των λαών της περιοχής μας.
5. Τέλος, προσευχόμαστε για την καλή έκβαση της προσπάθειας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, την οποία χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές της πατρίδος μας και στηρίζουμε όλες τις ειρηνικές και ανιδιοτελείς δράσεις που πραγματοποιούνται με το πνεύμα αυτό υπέρ του δικαίου της πατρίδας μας και του λαού μας.
 
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΛΗΡΙΚΟΙ 
ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ ΚΑΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
 
2018_1684 2018_1685 2018_1686 2018_1687 2018_1688
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments