....

ΜΗΠΩΣ Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟ ΠΑΡΑΚΑΝΕ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ;

Το τρικ είναι να βρεθεί μια «καλή ισορροπία» μεταξύ τουριστικών εισροών, οι οποίες είναι αδιαμφισβήτητα θετικές για την ελληνική οικονομία, και υψηλού βιοτικού επιπέδου των πολιτών, οι οποίοι ιδίως μετά την πανδημία έχουν αρχίσει να είναι επιφυλακτικοί για τον αντίκτυπο που έχουν οι εκατομμύρια ταξιδιώτες στην καθημερινή τους ζωή. Αυτό τονίζει στο MR ο Doug Lansky, εμπειρογνώμονας αειφόρου τουρισμού, ο οποίος βάσει της 20ετούς εμπειρίας του ταξιδεύοντας σε τουλάχιστον 120 χώρες υποστηρίζει  ότι η Ελλάδα το έχει «παρακάνει» σε κάποια μέρη με τον τουρισμό.

Πράγματι, οι Έλληνες εκφράζουν όλο και περισσότερο προβληματισμούς για την αύξηση του κόστους των διακοπών τους, την αύξηση των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, καθώς και για την επιβάρυνση στο περιβάλλον ως αποτέλεσμα της υψηλής εισροής ταξιδιωτών στη χώρα, οι οποίοι ενδεικτικά έφτασαν τα 27,8 εκατομμύρια πέρυσι. Βέβαια, τα έσοδα από τον τουρισμό αναμένεται φέτος να αγγίξουν τα 39,2 δισ. ευρώ, μόλις 4% χαμηλότερα από το ρεκόρ του 2019 στη χώρα, παρέχοντας μία ισχυρή στήριξη για την εθνική οικονομία.

 

Ο κύκλος ζωής του τουρισμού

Αναγνωρίζοντας τη τεράστια οικονομική συμβολή του τουρισμού στην Ελλάδα, ο κ. Lansky μιλώντας από το βήμα του Reimagine Tourism, της πρωτοβουλίας της Καθημερινής για την προώθηση ενός βιώσιμου τουριστικού μοντέλου, έκανε μία ανησυχητική παρατήρηση: τα μέρη με υψηλό τουρισμό που δεν έχουν αντίστοιχα σχέδια βιωσιμότητας τείνουν να χάνουν την ελκυστικότητά τους. «Στην αρχή, οι ντόπιοι υποδέχονται θερμά τους επισκέπτες και τελικά τους αντιμετωπίζουν σαν σακιά από χρήματα και τους θεωρούν αρκετά ενοχλητικούς», τονίζει ο κ. Lansky στο MR.

Προκειμένου να αποφευχθεί αυτή η πτώση, η οποία κατά τον ίδιο ανήκει στον «φυσικό κύκλο ζωής» του τουρισμού, απαιτείται η προαναφερθείσα «καλή ισορροπία». «Οι προορισμοί μπορούν να επανεφεύρουν τα μοντέλα τους και επίσης να προσπαθήσουν να περιορίσουν τον τουρισμό, ώστε να μην είναι καταστρεπτικός για την ποιότητα ζωής των ντόπιων», εξηγεί.

 

Είναι λύση η μείωση του αριθμού των τουριστών;

Ιδίως μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων, η ζήτηση για ταξίδια εκτινάχθηκε παγκοσμίως και ως «απάντηση» στις συνεχώς αυξανόμενες ταξιδιωτικές ροές, το βιώσιμο μοντέλο που ακολουθούν όλο και περισσότεροι προορισμοί είναι ο περιορισμός του τουρισμού, παρατηρεί ο κ. Lansky. Βέβαια, αυτή τη στιγμή τέτοιου είδους μέτρα έχουν ληφθεί μόνο σε συγκεκριμένες τοποθεσίες, όπως μονοπάτια πεζοπορίας και προστατευόμενοι βιότοποι, αλλά δεν έχει επιβληθεί ευρέως σε ολόκληρες πόλεις ή χώρες. Σύμφωνα με τον κ. Lansky, όμως, είναι απλώς θέμα χρόνου και εύρεσης του σωστού τρόπου εφαρμογής.

«Τα ξενοδοχεία έχουν πεπερασμένο αριθμό των κλινών. Τα γήπεδα γκολφ επιτρέπουν μόνο ομάδες τεσσάρων ατόμων ανά 15 λεπτά. Τα εστιατόρια έχουν περιορισμένο αριθμό τραπεζιών. Οι αεροπορικές έχουν συγκεκριμένο αριθμό θέσεων. Αυτό δουλεύει για κάθε επιχειρηματικό μοντέλο εντός του τουρισμού κι όμως κάπως φοβόμαστε να επιβάλουμε ευρέως τέτοια όρια», εξηγεί ο ίδιος.

Η Ελλάδα «το παράκανε»

Αναφερόμενος στον αριθμό των τουριστών, ο κ. Lansky πιστεύει ότι σε ορισμένες περιοχές, η Ελλάδα το έχει «παρακάνει», χωρίς να μπαίνει στη διαδικασία να απαριθμήσει αυτές τις προβληματικές περιοχές: «Είναι αρκετά προφανές».

Ο ίδιος καταλήγει: «Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την επιτυχία της και τα ισχυρά στοιχεία που έχει να προσφέρει και θα πρέπει να λάβει κάποια προληπτικά μέτρα, για να βελτιώσει τον τουρισμό ώστε να είναι πιο κερδοφόρος, να μένουν περισσότερα χρήματα στην τοπική οικονομία, να είναι πιο βιώσιμος και να αναβαθμίζει την ποιότητα ζωής των ντόπιων. Η προσθήκη περισσότερων και περισσότερων και περισσότερων τουριστών δεν αποτελεί πια δείκτη επιτυχίας».

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments