....

ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΚΥΔΡΑΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΜΕΑ

 

 

Πριν από δύο βδομάδες περίπου, και καθώς πλησιάζει η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία – Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2023 - αποκαλύφθηκε ένα φρικιαστικό κι αποτρόπαιο γεγονός σε βάρος δύο συνανθρώπων μας ΑμεΑ.

 Όπως έγινε γνωστό, ένα αδίστακτο άτομο (ήπια διατύπωση) μετέδιδε ζωντανά, μέσω του διαδικτύου, τις πράξεις βασανισμού των ΑμεΑ για τις οποίες ήταν υπεύθυνος αυτός και κάποιοι συνεργάτες του. Τις εικόνες αυτές της βίας και του βασανισμού παρακολουθούσαν έναντι πληρωμής πάνω από 23.000 άτομα.

Δυστυχώς οι συνάνθρωποί μας ΑμεΑ αντί να τύχουν της προστασίας κι ασφάλειας από δημόσιες κοινωνικές δομές έπεσαν θύματα επιτηδείων που μπροστά στον εύκολο και γρήγορο πλουτισμό δεν δίστασαν να προβούν σ΄αυτές τις ειδεχθείς πράξεις. Όμως απογοήτευση κι αγανάκτηση, το λιγότερο, προκαλούν όχι μόνον αυτοί που πουλούσαν κι εκείνοι που παρακολουθούσαν το «θέαμα» του βασανισμού και του διασυρμού των ανήμπορων ΑμεΑ αλλά κι όσοι τ΄ανέχονταν τόσο καιρό.

Δυστυχώς η τεχνολογία χρησιμοποιείται από κάποιους για να πλουτίσουν ή να «διασκεδάσουν» μέσα από τον εξευτελισμό, το διασυρμό και τη διαπόμπευση συνανθρώπων μας. Η σκοτεινή πλευρά της τεχνολογίας, η εκτέλεση και προβολή παρόμοιων γεγονότων είναι πιθανό να υπάρχουν και να συνεχίζουν να υπάρχουν. Εδώ λοιπόν απαιτείται η περαιτέρω ενεργοποίηση της πολιτείας και ειδικότερα η συνεργασία των Υπουργείων: Προστασίας του Πολίτη, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι Εργασίας, ώστε να υπάρχει διαρκής κι εξονυχιστικός έλεγχος για την προστασία, την πρόληψη, τη θεραπεία, την κοινωνική κι εργασιακή αποκατάσταση των ευάλωτων συνανθρώπων μας που αποτελούν τη λεία εγκληματιών.

Όταν λοιπόν αναφερόμαστε στ΄ ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να ξεχνάμε, να υποβαθμίζουμε ή να παραμελούμε ότι σ΄αυτά συμπεριλαμβάνονται κυρίως και είναι «εκ των ων ουκ άνευ» τα δικαιώματα των πολιτών ΑμεΑ. Το ζήτημα είναι ότι αυτό το ανεξέλεγκτο φαινόμενο στο διαδίκτυο δημιουργεί  καταστάσεις εξοικείωσης με το έγκλημα  σε σημείο μάλιστα που μπορεί  ακόμη και τα παιδιά που βλέπουν αυτές τις εικόνες της βίας, της σωματικής και ψυχικής κακοποίησης και του βασανισμού να τις θεωρούν ως φυσιολογικές. Εδώ λοιπόν επιβεβαιώνεται η αναγκαιότητα της ύπαρξης δημόσιων δομών με τη συμμετοχή της τοπικής αυτοδιοίκησης για την προστασία, την εκπαίδευση αλλά και την απασχόληση όσων μπορούν να εργαστούν και να νιώθουν ικανοποίηση κι αξιοπρέπεια. Ας μην λησμονούμε ότι στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης είχαν εντοπιστεί δομές ηλικιωμένων και ΑμεΑ, όπου δεν τηρούνταν οι στοιχειώδεις προδιαγραφές κι απαραίτητοι κανόνες.

Ως Δήμος Σκύδρας ζητάμε την ενίσχυση – με πόρους, στελέχη και υποδομές –  και την επέκταση του αντικειμένου των δομών προστασίας και φροντίδας των ΑμεΑ κι όλων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού μας, όπως και τη διεύρυνση της συνεργασίας με τους αρμόδιους φορείς της πολιτείας. Στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με την Εκκλησία, τους συλλόγους μας: «Αλληλεγγύη» και «Συμβαδί – ζω», τις εθελοντικές οργανώσεις κι όλους όσοι συμβάλλουν στην ενδυνάμωση και υπεράσπιση της κοινωνικής συνεκτικότητας και συμπερίληψης πραγματοποιώντας κοινές δράσεις και παρέχοντας κάθε είδους ενίσχυση στο μέτρο του δυνατού. Σ΄αυτό το σημείο θα ευχαριστήσω για μια ακόμη φορά όλους για τη συνεργασία μας.

Να υπενθυμίσω, παράλληλα, περιληπτικά, ότι μεταξύ των άλλων πρωτοβουλιών μας εργαστήκαμε και πετύχαμε την ίδρυση και λειτουργία του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου – Λυκείου Σκύδρας (ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.Λ.) και διεκδικούμε έκτακτη χρηματοδότηση για τη λειτουργία ΚΔΑΠ – ΑμεΑ. Στο Δήμο μας. Να σημειώσω επίσης ότι διαμορφώσαμε θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ, βελτιώνουμε συνεχώς τις υποδομές κινητικότητας και προσβασιμότητας και συνεχίζουμε.

Αυτό που θέλω ακόμη να τονίσω κλείνοντας είναι ότι όλοι θα πρέπει ν΄ αναλογιστούμε ότι  στη θέση των ΑμεΑ μπορεί να βρεθεί οποιοσδήποτε. Ας δούμε τον κόσμο μέσα από τη δική τους ματιά και ψυχή, μέσα από τα όσα βιώνουν, μέσα από την αγάπη τους για τη ζωή  και το μεγάλο παράδειγμα που δίνουν  στην κοινωνία μας.

Το αίτημα για φροντίδα, προστασία, αξιοπρεπή διαβίωση, απασχόληση και συμμετοχή στη δημόσια ζωή δεν είναι απαίτηση αλλά είναι δικαίωμα των ΑμεΑ και υποχρέωση της κοινωνίας μας.

 

                                                                                     Η Δήμαρχος Σκύδρας

                                                                                      Κατερίνα Ιγνατιάδου

Σχόλια - Facebook Comments