....

«ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥΣ»: ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ 12 ΠΡΟΣΦΥΓΟΠΟΥΛΩΝ

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται στον ξενώνα ασυνόδευτων παιδιών της Praksis στην Πάτρα, παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην Αγορά Αργύρη, το βιβλίο της Φωτεινής Κωνσταντοπούλου «Μέσα από τα μάτια τους». Για το βιβλίο που καταγράφει τις προσωπικές ιστορίες 12 παιδιών που έζησαν τον ξεριζωμό από την πατρίδα τους λόγω πολέμου, εκτός από την συγγραφέα μίλησε η εκπρόσωπος της Praksis Γεωργία Τζανάκου και ο δημοσιογράφου του thebest.gr και του ραδιοφωνικού σταθμού «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7», Θάνος Χριστακόπουλος.

 

 

Όπως ανέφερε η Φωτεινή Κωνσταντοπούλου το βιβλίο της περιλαμβάνει «12 ιστορίες παιδιών που μου ερμήνευσαν αυτό που αντιλαμβανόμουν, αλλά δεν είχα μεταφράσει. Όλες οι ιστορίες έχουν φαινομενικά σε πρώτο επίπεδο κάποια σχέση με τον γενικό τίτλο. «Μέσα από τα Μάτια Τους».

Παρατηρώντας όμως λίγο καλύτερα θα βρεις ένα διαφορετικό στοιχείο σε καθεμιά που θα σου κάνει εντύπωση. Και θα δεις ότι αυτό το στοιχείο έχει κάτι που θυμίζει ένα άλλο στοιχείο που δεν είχες δώσει σημασία σε μια άλλη ιστορία. Δε βρήκα τις ιστορίες. Βρήκα τα σημεία στον χάρτη που μας ενώνουν. Έστησα ούτε λίγο ούτε πολύ ένα ατομικό παιχνίδι θησαυρού, ένα δικό του είδος κάθαρσης από το βάρος της ενηλικίωσης…

Η εμπειρία δεν ταΐζει, αλλά σίγουρα φτιάχνει πυλώνες. Αρκεί να μπορέσεις να κοιτάξεις την πραγματικότητα κατάματα και να βουτήξεις με θράσος. Πατάς το κουμπί και γυρίζεις πίσω τον χρόνο. Και τότε μπροστά σου εμφανίζεται το παιδί και αμέτρητες ευκαιρίες.»

 

 

Από την πλευρά της η κυρία Τζανάκου αναφέρθηκε στο έργο που επιτελεί η Praksis στην Πάτρα με την λειτουργία του ξενώνα ασυνόδευτων ανηλίκων όπου φιλοξενούνται 30 προσφυγόπουλα καθώς και την προσπάθεια που καταβάλουν για να παρακολουθήσουν μαθήματα στα σχολεία της πόλης.

Όπως σημείωσε στην αχαϊκή πρωτεύουσα δεν λειτουργεί κάποιο διαπολιτισμικό σχολείο με αποτέλεσμα να παιδιά να υποχρεώνονται να παρακολουθούν κανονικά μαθήματα σε Γυμνάσιο ή Λύκειο ανάλογα με την ηλικία τους. «Αντιλαμβάνεστε το πόσο δύσκολο είναι αυτό με δεδομένο ότι δεν γνωρίζουν την γλώσσα. Αυτές τις ημέρες πήραν τους βαθμούς τους. Ένα από τα παιδιά κόπηκε σε όλα τα μαθήματα και ερχόμενο στον ξενώνα μου είπε ότι ντρέπεται για τα αποτελέσματα που πήρε, όμως η ευθύνη δεν είναι δική του», επισήμανε μεταξύ άλλων η κυρία Τζανάκου.

Τέλος ο Θάνος Χριστακόπουλος αναφερόμενος στην εμπειρία του ως αναγνώστης από το βιβλίο είπε μεταξύ άλλων τα εξής: «Η διαφορά αυτού το βιβλίου με άλλα που συνηθίζουμε να διαβάζουμε είναι ότι τα μυθιστορήματα για παράδειγμα μπορεί να εμπνέονται από πραγματικά γεγονότα. Μπορεί η απόδοση των καταστάσεων και των χαρακτήρων να είναι πολύ πειστική όμως αυτό το βιβλίο δεν είναι σαν αληθινό είναι η ΑΛΗΘΕΙΑ.

Η αλήθεια 12 παιδιών που έζησαν τον πόλεμο, τον φόβο, την ξενιτιά, την εκμετάλλευση. Πόνεσαν, βασανίστηκαν όμως δεν το έβαλαν κάτω, κυνήγησαν τα όνειρά τους και πλέον μπορούν να βλέπουν ξανά το μέλλον με αισιοδοξία».

 

 

 

 

*Το βιβλίο «Μέσα από τα μάτια τους», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνοεκδοτική και μπορείτε να το βρείτε στα περισσότερα κεντρικά βιβλιοπωλεία της Πάτρας.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments