....

ΜΕΙΩΣΗ ΕΝΦΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΠΑ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ;

Η κυβέρνηση πρότεινε πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων και περιμένει τις αντιδράσεις από Βρυξέλλες και Βερολίνο

Αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίβαρο στις αιτιάσεις των δανειστών για τη μείωση του αφορολόγητου-λήψη προληπτικών μέτρων και παράλληλα να ενισχύσουν το επιχείρημα του «έντιμου» συμβιβασμού όπου επικρατούν όροι «δούναι και λαβείν», προτείνει η κυβέρνηση στους Θεσμούς. Βασικό στοιχείο των αντισταθμιστικών μέτρων είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για μείωση των συντελεστών φόρου εισοδήματος, για μικρές περικοπές στους λογαριασμούς ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ, όπως επίσης και για ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ.

Την ελληνική αντιπρόταση έκανε γνωστή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον ευρωπαίο Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί. Βασικός άξονας στα αντισταθμιστικά μέτρα ελληνικής έμπνευσης, είναι η μείωση του χαμηλού ΦΠΑ κατά μία μονάδα, από 13% στο 12% και η κατ’ επέκταση πτώση των τιμών στα βασικά τρόφιμα, όπως είναι για παράδειγμα το γάλα, το νωπό κρέας, τα αυγά κ.τ.λ.

Επιπρόσθετα στην ελληνική αντιπρόταση, γίνεται λόγος για μείωση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Πρόκειται για ένα μέτρο που μπορεί να βρει εφαρμογή το 2018 και έχει άμεση συνάρτηση με την επίτευξη ή για την ακρίβεια υπερκάλυψη του πλεονασματικού στόχου 3,5% του ΑΕΠ. Αν η κυβέρνηση υπερκαλύψει τον συγκεκριμένο στόχο, τότε και αφού προηγηθεί συνεννόηση με τους Θεσμούς, θα έχει το δικαίωμα υλοποίησης του μέτρου.

Πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ

Επίσης στην ίδια λογική, που προϋποθέτει υπερκάλυψη των δημοσίων εσόδων, «ακουμπάει» και η πρόταση για μείωση του ΕΝΦΙΑ, που με τα σημερινά δεδομένα παράγει φορολογικά έσοδα 2,65 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πτυχή της ελληνικής αντιπρότασης αποτελούν και τα μέτρα στήριξης των κατοίκων των νησιών, χωρίς ωστόσο να έχουν διαρρεύσει επιπρόσθετες λεπτομέρειες από το Μαξίμου.

Το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων που προτείνει η Ελλάδα, θα συζητηθεί και θα αναλυθεί εκτενώς από τους Θεσμούς τις επόμενες ημέρες και μέχρι το επερχόμενο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, θα υπάρχουν συγκεκριμένες αντιδράσεις και αναφορές από τις Βρυξέλλες και το ΔΝΤ, θετικά ή όχι… διακείμενες.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments