....

ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΚΑΙ ΝΕΕΣ ΕΥΝΟΪΚΕΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΔΗΛΩΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ

 

 

ιο φιλική προς τους φορολογούμενους γίνεται η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων. Ποιες είναι οι αλλαγές και οι τροποποιήσεις

Η ρύθμιση για την οικειοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων «παγιώνεται» και γίνεται πιο φιλική προς τους φορολογούμενους, οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να υποβάλλουν τροποποιητικές και διορθωτικές φορολογικές δηλώσεις, απαλλαγμένοι από το «βραχνά» των υψηλών προστίμων. Η τροποποιημένη ρύθμιση για τα αδήλωτα εισοδήματα, που συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο, εμπεριέχει ευνοϊκές ρυθμίσεις και κίνητρα για κάθε είδους φορολογία.

Οι ιθύνοντες του ΥΠΟΙΚ εκτιμούν ότι οι μικρότερες κυρώσεις που πλέον θα επιβάλλονται, για όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμες αρχικές ή και τροποιητικές φορολογικές δηλώσεις, θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για χιλιάδες πολίτες, προκειμένου να κάνουν χρήση της ρύθμισης για την οικοιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων.

Ηδη τα πρώτα δείγματα γραφής του «μέτρου» χαρακτηρίζονται θετικά και βάσει των νέων τροποποιήσεων, το ΥΠΟΙΚ αναμένει κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος από τους φορολογούμενους.

Τι ίσχυε μέχρι σήμερα και τι αλλάζει

Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που κατέφευγαν στην εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους, έρχονταν αντιμέτωποι με βαριά πρόστιμα, όταν κατά τους ελέγχους διαπιστώνονταν παραβάσεις μη υποβολής αρχικών δηλώσεων και υποβολής ανακριβών δηλώσεων.

Πλέον, το πρόστιμο που καλείται να πληρώσει ο φορολογούμενος, για εκπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική φορολογική δήλωση, θα είναι αισθητά μειωμένο (40%) καθώς: θα πληρώνει ως πρόστιμο μόνο ένα ποσό μεταξύ του 6% και του 30% της προκύπτουσας πρόσθετης διαφοράς φόρου και όχι το 10%-50% επί της διαφοράς αυτής που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

Επιπρόσθετα αν το επιπλέον ποσό φόρου για καταβολή, που θα προκύψει από τον έλεγχο, εξοφληθεί εφάπαξ εντός 30 ημερών από την υποβολή της εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής φορολογικής δήλωσης, τότε ο φορολογούμενος θα απαλλάσσεται, κατ' αρχήν, από το διαδικαστικό πρόστιμο (100 - 500 ευρώ) που προβλέπει ο Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών.

 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments