....

ΜΕ ΕΝΑΝ ΕΣΠΡΕΣΟ Η 2 ΚΙΛΑ ΠΑΤΑΤΕΣ ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ Η ΑΜΟΙΒΗ ΑΝΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΓΙΑΤΡΟ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

 

 

Η οικονομική κρίση υποβάθμισε τα εισοδήματα και αναβάθμισε μόνον τους φόρους και τις εισφορές.

Για να κρατηθεί, ωστόσο, μία κοινωνία στα πόδια της, πρέπει να διατηρήσει ορισμένες αξίες και κάποιο επίπεδο, κάτω από το οποίο κάθε προσπάθεια χάνει το νόημά της.

Πολύ χαρακτηριστική περίπτωση είναι η αποζημίωση ανά επίσκεψη που δίνει ο ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς: είναι 10 ευρώ μικτά και 3 ευρώ καθαρά, σύμφωνα με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ - ΕΟΠΥΥ).

Στην προσπάθεια να διαπιστώσουμε την αγοραστική δυνατότητα που παρέχει σε κάθε γιατρό η απασχόληση για 15 λεπτά της ώρας, όση είναι η διάρκεια μίας επίσκεψης όπως ζητεί η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ, βρήκαμε πως τα 3 ευρώ ισοδυναμούν με τα εξής:

Έναν καφέ φρέντο εσπρέσο σε καφετέρια ή τέσσερα αυγά ή 300 γραμμάρια φέτα ή τέσσερα γιαούρτια ή δύο κρέμες γάλακτος ή 300 γραμμάρια κατεψυγμένες ψαροκροκέτες ή 350 γραμμάρια μαρμελάδα ή δύο μπύρες των 400 ml ή ένα σαμπουάν ή δύο κιλά πατάτες ή 400 γραμμάρια δημητριακά.

Με απλά λόγια, για να πάει ένας γιατρός στο σούπερ μάρκετ και να βάλει στο καλάθι του τα παραπάνω αγαθά, αξίας 30 ευρώ, και να πιει στη συνέχεια έναν φρέντο στη διπλανή καφετέρια, θα πρέπει να πραγματοποιήσει 11 επισκέψεις, διάρκειας τριών ωρών.

Ας μην ξεχνάμε πως η κάθε επίσκεψη δεν διαδέχεται πάντα την άλλη και πως οι πως πολλοί συμβεβλημένοι γιατροί δεν εξετάζουν 11 ασθενείς στο σύνολο του ωραρίου τους...

Εύλογα αναρωτιέται, λοιπόν, κάποιος: πώς είναι δυνατό να κρατηθεί στα πόδια του ένα σύστημα, το οποίο δεν αμείβει σωστά τους ανθρώπους που υποτίθεται ότι το στηρίζουν;

Τι είδους αναγνώριση παρέχει η Πολιτεία σε μία ομάδα εργαζομένων, οι οποίοι έχουν διακριθεί με τις επιδόσεις τους σε όλη την κλίμακα της εκπαίδευσης, σπουδάζοντας επί δεκαετία και πλέον;

Θυμός

Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία η αντίδραση του προεδρείου της ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ στη δήλωση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Υγείας σχετικά με τις αμοιβές των γιατρών που θα προσληφθούν στις Τοπικές Ομάδες Υγείας (ΤΟΜΥ).

Σύμφωνα με τον Σταμάτη Βαρδαρό, από μισθολογική άποψη τα κίνητρα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά, ιδίως αν συνυπολογιστεί το ότι με τις νέες συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ, που θα είναι συμβάσεις πολύ χαμηλότερης αποζημίωσης από αυτές που ισχύουν μέχρι σήμερα.

Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ κάνει λόγο για απευθείας εκφοβισμό των εργαζομένων, συμβεβλημένων γιατρών, αλλά και των νέων γιατρών που περιμένουν τη νέα σύμβαση.

Ξεκάθαρα τονίζει πως όποιος δεν δηλώσει πρόθεση για διορισμό στα ΤΟΜΥ σύντομα θα έχει σύμβαση, όχι με δέκα ευρώ μεικτά (3 ευρώ καθαρά) ανά ασθενή, αλλά με πολύ λιγότερα!

Το προεδρείο της Ένωσης σημειώνει πως ο εκφοβισμός των εργαζομένων διώκεται ποινικά και αναμένει την παρέμβαση της δικαιοσύνης και την παραίτηση του κ. Βαρδαρού.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments