....

ΜΕ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΚΑΙ ΠΟΛΥΔΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΞΑΝΑΦΕΡΝΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει της διάσκεψης των προέδρων της Δευτέρα - Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ έφερε αντιδράσεις από την πλευρά των κομμάτων της αντιπολίτευσης

Σκηνικό «blame game» προετοιμάζει η κυβέρνηση από τη Δευτέρα στη Βουλή, κατηγορώντας ήδη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι αρνούνται πεισματικά τη συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου, έχοντας ως βασικό τους στόχο, τη διατήρηση του άναρχου τηλεοπτικού τοπίου.

Η κυβέρνηση σε μια νέα προσπάθειά της να δημιουργήσει συναινετικό περιβάλλον, ενόψει της Διάσκεψης των Προέδρων που θα συγκαλέσει εκ νέου ο πρόεδρος της Βουλής το απόγευμα της Δευτέρας  για την εκλογή νέας σύνθεσης του ΕΣΡ, πρότεινε το μεσημέρι του Σαββάτου για το αξίωμα του προέδρου, τον πρώην πρόεδρο της Βουλής και πρώην υπουργό της ΔΝ, Βύρωνα Πολύδωρα, ο οποίος είχε ήδη συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον Νίκο Βούτση. Όμως τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέρριψαν με συνοπτικές διαδικασίες και την πρόταση αυτή, επιμένοντας ότι για τη συναινετική εκλογή προεδρείου στο ΕΣΡ θα πρέπει να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τα κόμματα και όχι να προτείνει ονόματα ο πρόεδρος της Βουλής χωρίς καμιά προηγούμενη συνεννόηση.

Ταυτόχρονα τα κόμματα της Βουλής με προεξάρχουσα τη ΝΔ επαναλαμβάνουν ότι θα πρέπει η κυβέρνηση προηγουμένως να διασφαλίσει την εντολή που έλαβε από το Συμβούλιο της Επικρατείας και να αποσύρει άμεσα τον νόμο Παππά, αλλά και τον νέο νόμο-γέφυρα με τον οποίο παρακάμπτεται και πάλι το ΕΣΡ και παραχωρούνται στα κανάλια προσωρινές άδειες διετούς διάρκειας.    

Μετά το «ναυάγιο» και της προτεινόμενης λύσης Πολύδωρα, η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν νέο ελιγμό, με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά να δηλώνει ότι η επιστροφή των αρμοδιοτήτων αδειοδότησης στο ΕΣΡ θα είναι άμεση. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, προετοιμάζεται ήδη τροπολογία που θα κατατεθεί την Δευτέρα στη Βουλή, με την οποία θα καταργείται το άρθρο 2Α του νόμου 4339 (νόμος Παππά) το οποίο κρίθηκε από το ΣτΕ αντισυνταγματικό. Όμως η αντιπολίτευση ζητά από την κυβέρνηση να διευκρινίσει αν θα επιμείνει και στην κατάθεση του νόμου-γέφυρα για την προσωρινή αδειοδότηση των καναλιών, επισημαίνοντας ότι και ο νόμος αυτός παρακάμπτει τις αρμοδιότητες του ΕΣΡ, από την στιγμή που του επιβάλλονται οι κανόνες και οι προϋποθέσεις αδειοδότησης.

Κατόπιν όλων αυτών λοιπόν, είναι προφανές ότι κυβέρνηση και αντιπολίτευση θα προσέλθουν τη Δευτέρα στην Διάσκεψη των Προέδρων που θα συνεδριάσει το απόγευμα υπό τον Νίκο Βούτση, ανταλλάσσοντας κατηγορίες σε μια συνεδρίαση που προμηνύεται θυελλώδης.
Η κυβέρνηση θα τονίζει ότι εφαρμόζει την απόφαση του ΣτΕ καλώντας την αντιπολίτευση να τηρήσει την δέσμευσή της και να συμπράξει στην εκλογή του ΕΣΡ. Και η αντιπολίτευση θα υποστηρίζει ότι η συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ είναι προσχηματική, καθώς την ίδια ώρα που θεραπεύεται η αντισυνταγματικότητα του νόμου Παππά, εισάγεται ταυτόχρονα μια δεύτερη διαδικασία παράκαμψης του ΣτΕ προκαλώντας εκ νέου ζητήματα αντισυνταγματικότητας.

 «Είναι αυτονόητο ότι υπό το φως της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας η αρμοδιότητα για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού και των λεπτομερειών της διεξαγωγής περνάει στο ΕΣΡ άμεσα, όπως άλλωστε προέβλεπε από την αρχή ο ν.4339/15. Είναι η ώρα να πέσουν οι τόνοι και να αναζητηθούν οι ευρύτατες δυνατές συναινέσεις. Η συγκρότηση ΕΣΡ, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και η επακόλουθη αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, είναι συνταγματική υποχρέωση και ευθύνη όλων των πολιτικών δυνάμεων» δήλωσε ο κ. Παππάς μετά την απόρριψη από τα κόμματα της πρότασης για τον Βύρωνα Πολύδωρα, χωρίς ωστόσο να αποσαφηνίσει να επιμένει στον νέο νόμο-γέφυρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση την Πέμπτη και ο οποίος προβλέπει την έκδοση προσωρινών αδειών για όλα τα κανάλια με διετή διάρκεια και ετήσιο ενοίκιο επτά εκατομμυριών ευρώ.
 

Διακομματικό «όχι» από Πολύδωρα


Νωρίτερα η κυβέρνηση πρότεινε τον Βύρωνα Πολύδωρα για την προεδρία του ΕΣΡ και τον Ροδόλφο Μορώνη για αντιπρόεδρο του συμβουλίου. Ο κ. Πολύδωρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Βουλής, ενώ αποχωρώντας από το Μέγαρο Μαξίμου έθεσε ως προϋπόθεση να συγκροτηθεί το ΕΣΡ με όλες τις αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα.
Πριν όμως αποχωρήσει καν από το πρωθυπουργικό γραφείο ο κ. Πολύδωρας, η ΝΔ με ανακοίνωσή της απέρριπτε την πρόταση, τονίζοντας ότι η πρώην υπουργός της δεν πληροί τις προδιαγραφές που απαιτεί το αξίωμα.

«Όλοι γνωρίζουν, ότι το πρόσωπο του κ. Βύρωνα Πολύδωρα, που προτείνεται από τον κ. Τσίπρα για την προεδρία του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, δεν πληροί τις προϋποθέσεις που ο θεσμός απαιτεί» ανέφερε η ανακοίνωση, ενώ κύκλοι της ΝΔ εξηγώντας τη στάση τους απέναντι στο πρόσωπο του πρώην βουλευτή και υπουργού σημείωναν, ότι αυτό προκύπτει αφενός γιατί από την αρχή είχε στηρίξει το νόμο Παππά και αφετέρου είχε προτείνει την «αδιανόητη» συνεργασία της ΝΔ με τη Χρυσή Αυγή.

«Η κυβέρνηση, εγκλωβισμένη στα αδιέξοδα που η ίδια δημιούργησε, δείχνει ότι βρίσκεται σε απελπισία. Οφείλει να προσαρμοστεί στην απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματικό το νόμο Παππά, αντί να παίζει επικοινωνιακά παιχνίδια. Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν αφορούσε στα πρόσωπα που συνθέτουν το ΕΣΡ, αλλά στην αντισυνταγματική μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στον κ. Παππά. 
 
Απαιτείται αμέσως νομοθετική ρύθμιση, την οποία η Νέα Δημοκρατία θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή, για να επιστραφούν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης οι αρμοδιότητες που προβλέπει το Σύνταγμα. 
 
Η στελέχωση του ΕΣΡ με πρόσωπα εγνωσμένου κύρους θα ακολουθήσει αμέσως μετά» ανέφερε η ανακοίνωση της Ν.Δ. προαναγγέλλοντας και την στάση του κόμματος στην συζήτηση της Δευτέρας.

Ποτάμι: Είναι πρόσωπο από το παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας

Αρνητική ήταν η στάση και του Ποταμιού που χαρακτηρίζει τον Βύρωνα Πολύδωρα ως πρόσωπο του βαθύ παρελθόντος «της Ελλάδας της χρεοκοπίας».

«To Ποτάμι δεν παίζει με τους θεσμούς και δεν πρόκειται να συναινέσει στον ευτελισμό των ανεξάρτητων αρχών. Δεν θα ψηφίσει για Πρόεδρο του ΕΣΡ ένα πρόσωπο από το βαθύ παρελθόν της Ελλάδας της χρεοκοπίας... Δεν πρόκειται να γίνει συνεργός στον κατήφορο που ακολουθεί η κυβέρνηση» ανέφερε η ανακοίνωση του κόμματος.



«Όχι» και από το ΠΑΣΟΚ 


Αρνητική ήταν είναι και η στάση του ΠΑΣΟΚ , ενώ ο βουλευτής του κόμματος Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στην οποία απεικονίζεται ο Βύρων Πολύδωρας με τον Νίκο Νικολόπουλο, τον Παναγιώτη Ψωμιάδη και τον Χρήστο Ζώη.


Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments