....

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LUX ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ - ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΣΤΕΡΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Ανακοινώθηκαν οι τρεις επικρατέστερες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2017

 

 

 

Ρώμη, 25, Ιουλίου, 2017

Σήμερα, στη συνέντευξη τύπου των Ημερών Βενετίας (Giornate degli Autori), ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αntonio Tajani, ανακοίνωσε τις τρεις επικρατέστερες ταινίες για το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX 2017.

  • BPM (BEATS PER MINUTE), του Robin Campillo - Γαλλία
  • SAMI BLOOD, της Amanda Kernell - Σουηδία, Νορβηγία, Δανία
  • WESTERN, της Valeska Grisebach - Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία

 

Ανακοινώνοντας τις τρεις επικρατέστερες ταινίες ο Πρόεδρος του ΕΚ Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε: "Το βραβείο Lux δεν φέρνει μόνο τον κινηματογράφο πιο κοντά στους πολίτες, αλλά την Ευρώπη στους Ευρωπαίους. Μέσω αυτού του βραβείου, το ΕΚ προωθεί και στηρίζει την Ευρωπαϊκή κινηματογραφική βιομηχανία, σε μια εποχή που απειλείται από την ολοένα αυξανόμενη παρουσία των πλατφόρμων σε απευθείας σύνδεση, οι οποίες υπόκεινται σε ελάχιστες ρυθμίσεις σε σχέση με τον παραδοσιακό κινηματογραφικό τομέα."

 

Η Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα αποτελείται από διαφορετικές παραδόσεις και πολιτισμούς, αλλά και από κοινές αξίες: δικαιοσύνη, ελευθερία, ανοχή. Από τη δημιουργία του, το βραβείο Lux  συμπεριέλαβε εκατοντάδες διευθυντές, διανομείς και παραγωγούς, οι οποίοι ενισχύουν και ενδυναμώνουν τη μοναδική μας Ευρωπαϊκή ταυτότητα».

 

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας του ΕΚ Silvia Costa (Σ&Δ, Ιταλία), έστειλε βιντεοσκοπημένο μήνυμα.

 

Το 2017 σηματοδοτεί την 11η έκδοση του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX και με ανανεωμένη υπερηφάνεια ανοίγουμε τον Επίσημο Διαγωνισμό στη συνέντευξη Τύπου του παλαιότερου συνεργάτη μας: των Ημερών της Βενετίας. Όντως, είναι το ένατο έτος συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών της Βενετίας.

 

Στο πλαίσιο των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, από τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο, οι ταινίες BPM, SÁMI BLOOD και WESTERN θα ταξιδέψουν σε όλη την Ευρώπη και θα προβληθούν σε περισσότερες από 50 πόλεις και σε αρκετά φεστιβάλ στα 28 Κράτη μέλη της ΕΕ. Με κάθε ταινία υποτιτλισμένη στις 24 επίσημες γλώσσες της Ενωσης, όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις ταινίες αυτές και να ταυτιστούν με το θέμα στο οποίο αυτές απευθύνονται.  

 

Εδώ έγκειται και η μοναδικότητα της πρωτοβουλίας αυτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου: δημιουργώντας ένα πλαίσιο για ένα ευρωπαϊκό κοινό χώρο, το Κινηματογραφικό Βραβείο LUX αποτελεί εργαλείο που αναδεικνύει την πολυπλοκότητα της ευρωπαϊκής ταυτότητας, αφού ερμηνεύει και παρουσιάζει τις πραγματικότητες των επιτυχιών και των προκλήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Για να ενισχύσουν την προβολή και την αύξηση της  συμμετοχής του κοινού οι φετινές κινηματογραφικές μέρες LUX σηματοδοτούν την έναρξη της συνεργασίας μεταξύ των Γραφείων Ενημέρωσης του ΕΚ στα Κράτη μέλη και των σημείων Επαφής για το Πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη».

 

Οι 3 ταινίες για τον Επίσημο Διαγωνισμό Βραβείο LUX 2017

Προκαλώντας την διαφορετικότητα  και την πολυμορφία 

 

Οι 3 ταινίες για τον επίσημο διαγωνισμό αναδεικνύουν την επιθυμία του κινηματογραφικού Βραβείου LUX να ενστερνιστεί μια απρόβλεπτη ποικιλία ειδών και ήχων όπως πότε άλλοτε.

 

Η ταινία του Robin Campillo ακολουθεί μια ομάδα ακτιβιστών (Act Up) που μάχονται για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση γύρω από το AIDS στη Γαλλία το 1992 και ενθαρρύνει την ταχύτερη επίτευξη προόδου όσον αφορά την έρευνα και την πρόληψη.

 

Η πρώτη κινηματογραφική προσπάθεια της Amanda Kernell αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού κοριτσιού της φυλής Lapp που ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή και απομακρύνεται από την κοινότητα της με μεγάλο πόνο λόγω των ρατσιστικών συμπεριφορών που έχουν να αντιμετωπίσουν.

 

Η τρίτη επικρατέστερη ταινία της Valeska Grisebach αφηγείται μια ιστορία για Γερμανούς εργαζομένους σ' ένα υδροηλεκτρικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία με στοιχεία από τις κλασσικές ταινίες καουμπόηδων-και-Ινδιάνων, προβάλλοντας ζητήματα της οικονομικής μετανάστευσης και ενσωμάτωσης.

 

Και οι τρεις επικρατέστερες θα υποτιτλιστούν στις 24 επίσημες γλώσσες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η νικήτρια ταινία, που θα ψηφιστεί από τους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των ατόμων με προβλήματα όρασης ή ακοής, και θα υποστηριχθεί  η διεθνής  προώθηση της. 

 

28 Φορές Κινηματογράφος και Κινηματογραφικές Μέρες LUX

 

Φέτος πραγματοποιείται για όγδοη φορά ο "28 Φορές Κινηματογράφος", μια άλλη γόνιμη έκβαση της συνεργασίας μεταξύ του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και των Ημερών Βενετίας.   Χάρη στην καίρια συνεργασία με τα Europa Cinemas και Cineuropa, 28 νέοι σινεφίλ ηλικίας 18-26, θα αποτελέσουν την κριτική επιτροπή για το Βραβείο Ημέρες Βενετίας.  Επιπλέον, η εν λόγω ομάδα θα ζήσει την εμπειρία του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX  παρακολουθώντας τις 3 ταινίες του Επίσημου Διαγωνισμού. Αυτή η ειδική εκδήλωση, αποτελεί επαρκέστατη προετοιμασία για το ρόλο τους ως "πρέσβεων" του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX.  Ως πρέσβεις του Βραβείου θα παρουσιάσουν την 6η έκδοση των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, στις χώρες προέλευσής τους, ο καθένας αντιστοίχως.

 

Κατά τη διάρκεια των Κινηματογραφικών Ημερών LUX, και τα 751 μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα κληθούν να ψηφίσουν μία από τις τρεις υποψήφιες ταινίες του Διαγωνισμού.

 

Στις 15 Νοεμβρίου, η νικήτρια ταινία θα  ανακοινωθεί στην πανηγυρική συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρουσία των σκηνοθετών.

 

Οι 10 προηγούμενοι νικητές του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX ήταν οι TONI ERDMANN της Maren Ade, MUSTANG της Deniz Gamze Ergüven (2015),  IDA του Pawel Pawlikowski (2014), The Broken Circle Breakdown του Felix van Groeningen (2013), Io sono Li του Andrea Segre (2012), Les Neiges du Kilimandjaro του Robert Guédiguian (2011), Die Fremde του Feo Aladag (2010), Welcome του Philippe Lioret (2009), Le silence de Lorna των Jean-Pierre και Luc Dardenne (2008), και Auf der anderen Seite του Fatih Akin (2007).

 

Οι 3 διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2017

 

Οι 3 διαγωνιζόμενες ταινίες αποτελούν μέρος της Επίσημης Επιλογής του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX 2017, όπως παρουσιάστηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Karlovy Vary στις 2 Ιουλίου.

 

Οι 10 υποψήφιες ταινίες για το Κινηματογραφικό βραβείο LUX 2017 είναι (με αλφαβητική σειρά):

 

1.         A CIAMBRA του Jonas Carpignano – Ιταλία, Βραζιλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Γαλλία, Γερμανία, Σουηδία

2.         BPM (BEATS PER MINUTE) του Robin Campillo– Γαλλία

3.         GLORY της Kristina Grozeva και του Petar Valchanov- Βουλγαρία, Ελλάδα

4.         HEARTSTONE του Guðmundur Arnar Guðmundsson – Ισλανδία, Δανία

5.         KING OF THE BELGIANS του Peter Brosens και της Jessica Woodworth– Βέλγιο, Ολλανδία, Βουλγαρία

6.         SÁMI BLOOD της Amanda Kernell – Σουηδία, Δανία, Νορβηγία

7.         SUMMER 1993 της Carla Simón – Ισπανία

8.         THE LAST FAMILY του Jan P Matuszyński – Πολωνία

9.         THE OTHER SIDE OF HOPE του Aki Kaurismäki – Φινλανδία, Γερμανία

10.       WESTERN της Valeska Grisebach – Γερμανία, Βουλγαρία, Αυστρία

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments