....

ΚΕΡΑΣΙ ΕΔΕΣΣΑΣ ¨Ο ΚΑΚΟΠΟΙΗΜΕΝΟΣ ΓΙΓΑΝΤΑΣ¨

 ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ  Επικεφαλής  Δημοτικής Παράταξης ¨ΕΝ ΕΡΓΩ¨

 
 
 
Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, η αγωνία και το άγχος για τη διάθεση της κερασοπαραγωγής είναι διάχυτα στο σύνολο της κοινωνίας. Είναι αυτονόητη και εκ του περισσού οποιαδήποτε αναφορά διασύνδεσής της με την οικονομική ζωή της περιοχής, αφού τις επιπτώσεις της, άμεσα τις βιώνουμε όλοι .
Η ευθεία όμως και μονοδιάστατη αυτή επίδραση στην οικονομική ζωή του τόπου, είναι δυστυχώς, εξαρτώμενη από  συγκυρία αστάθμητων παραγόντων και εκτεθειμένη στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του εμπορικού κυκλώματος.
Ο συνδυασμός ποσότητας, ποιότητας και τιμής πώλησης του προιόντος από τον παραγωγό, είναι μια δύσκολη εξίσωση που σχεδόν πάντοτε καταλήγει σε βάρος του παραγωγού. Οι κίνδυνοι στη παραγωγική διαδικασία, τα απαραίτητα αγροεφόδια, το συλλεκτικό κόστος και το κόστος διαβίωσης δεν αφορούν την αγορά, που κινείται με τους δικούς της αφανής κανόνες και την πλαστή τις περισσότερες φορές σχέση προσφοράς και ζήτησης, στη διαμόρφωση της τελικής τιμής του προιόντος.
Το υποβαθμισμένο ποιοτικά προιόν τις περισσότερες φορές, η υπερπαραγωγή- μικροκαρπία άλλες, η οικονομική κρίση τελευταία και φέτος η διάθεση φτηνού κερασιού από την Τουρκία λόγω πτώσης της τουρκικής λίρας, αποτελούν τις δικαιολογίες ώστε οι παραγωγοί να πληρώνονται τιμές κοντά ή κάτω από το κόστος παραγωγής.
Φυσικά κανένας μας δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του για τη κατάσταση αυτή και κυρίως οι παραγωγοί οι οποίοι δεν κατάφεραν ποτέ να συνεταιριστούν ιδρύοντας κάθετη μονοθεματική οργάνωση ώστε να υπάρχει καθολική διαχείριση, τυποποίηση και προώθηση του προιόντος της περιοχής στην αγορά.
Οι όποιες προσπάθειες έγιναν, βάλτωσαν σχεδόν  στη γέννησή τους. Ο ανταγωνισμός μεταξύ ομάδων και μεμονωμένων παραγωγών και η απ ευθείας συναλλαγή τους με την αγορά, πίστευαν ότι ήταν η λύση και ενδεχομένως πρόσκαιρα κάποιοι επιτήδειοι να επέτυχαν τιμές ικανοποιητικές, όμως σε βάθος χρόνου βρέθηκαν χαμένοι όλοι, με αποτέλεσμα εξαρτημένοι και έρμαια πλέον της κερδοσκοπικής συμπεριφοράς της αγοράς να παραδίδουν το βιός τους όσο-όσο και με ανοιχτή τιμή τις περισσότερες φορές.
Απάντηση στα πιεστικά προβλήματα που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια από την αλόγιστη επέκταση  και ανανέωση του Κερασεώνα της περιοχής, την ασυνεννοησία που επικρατεί μεταξύ των παραγωγών στο σκέλος της διαχείρισης του προιόντος και τη κερδοσκοπική συμπεριφορά των επιτηδείων της αγοράς, θα δώσει μόνον η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης του Κερασιού.
Δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι όμως η μοναδική λύση. Διοίκηση, υπηρεσίες, παραγωγοί και εξαγωγικές επιχειρήσεις πρέπει να υποχρεωθούν σε συνεργασία ώστε η περιοχή και ο καθένας ξεχωριστά να ¨εισπράξουν¨ την υπεραξία του εξαιρετικού αυτού προιόντος...που αυτή τη στιγμή πωλείται ακόμα και 20€ το κιλό στα ευρωπαικά σούπερ μάρκετ.
Το στοίχημα μεγάλο, τα οφέλη ακόμα μεγαλύτερα. Είναι καιρός που από τα ¨μυξοκλάματα¨ πρέπει να περάσουμε στη πράξη, για να γίνουν επιτέλους... ¨κοπάδι οι λαγοί¨...ώστε να δει χαίρι και προκοπή ο τόπος...
Καλώ την Διοίκηση του Δήμου να αναλάβει τις πρωτοβουλίες εκείνες, ώστε να ανοίξουν οι διαδικασίες όπου συντεταγμένα όλοι μας θα δώσουμε τη μάχη με στόχο τη δημιουργία του Ενιαίου Φορέα Διαχείρισης Κερασιού,.... τη μάχη δηλαδή για ένα καλύτερο αύριο στον τόπο μας.
 
ΣΟΝΤΡΑΣ ΓΙΑΝΝΗΣ


Επικεφαλής  Δημοτικής Παράταξης ¨ΕΝ ΕΡΓΩ¨
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments