....

ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ ΤΟ ΣΥΜΜΑΧΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΣΤΟ ΛΟΥΤΡΑΚΙ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΑΠΌ ΤΗΝ ΥΛΟΤΟΜΙΑ

Από το Λουτράκι ξεκινά μονοπάτι το παλιό συμμαχικό το οποίο κατευθύνεται προς τη συνοριακή γραμμή. Αποτελεί διαχρονική αξία λόγω της ιστορίας και των έργων του Μηχανικού, κατά το Πρώτο Παγκόσμιο πόλεμο. Πλησιάζει από τη δημιουργία του, τα 100 χρόνια. Στα τόσα χρόνια έχει υποστεί κάποιες φυσιολογικές καταστροφές και είναι λογικό. Οι φθορές από τον άνθρωπο είναι καμιά φορά ανεπανόρθωτες. Σε κάποιο σημείο της διαδρομής υπήρχε χαραγμένο μέχρι και τώρα, το έμβλημα του Μηχανικού πάνω στον βράχο σε σημείο, με τεχνικά έργα ιδιαίτερης αξίας ,λόγω του δύσκολου ανάγλυφου. Αυτό το γλυπτό έμβλημα έχει καταστραφεί από ανθρώπινο χέρι, με χρήση διατρητικού μηχανήματος. ΓΙΑΤΙ;

Η υλοτομία κατά μήκος του μονοπατιού καθιστά τη διαδρομή δύσκολη και σε κάποια σημεία απροσπέλαστη. Αφενός  καταστρέφονται με τη πτώση των δένδρων πετρόκτιστα τοιχία αντιστήριξης και  από την άλλη όλα τα κλαδιά της υλοτομίας παραμένουν πάνω στο μονοπάτι.

Ίσως το Δασαρχείο το οποίο επανειλημμένα έχει δείξει την ευαισθησία του πάνω σε τέτοια θέματα , να δείξει και για το ιστορικό αυτό μονοπάτι  την σημασία που του αξίζει.

                        Με εκτίμηση

             Μαλιούφας Κοσμάς   

 Εκπαιδευτικός 1ου ΕΠΑΛ Έδεσσας

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments