....

ΚΑΤΑΣΧΕΘΗΚΕ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΗΚΕ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΦΟΡΤΙΟ ΜΕ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ένα νέο φορτίο με τουρκικές πιπεριές καταστράφηκε λόγω περίσσειας φυτοφαρμάκων. Φέτος είναι το 51ο φορτίο που εντοπίζεται.
Στις τουρκικές πιπεριές διαπιστώθηκε παρουσία 0,771+/-0,386 mg/kg – ppm της εντομοκτόνου ουσίας Flonicamide, από την οικογένεια των Pyridinecarboxamides, η οποία δρα με την επαφή και την κατάποση.
Hortoinfo.- 30/10/2023
Μια νέα αποστολή τουρκικών πιπεριών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) καταστράφηκε μόλις έφτασε στα σύνορα της κοινότητας, σύμφωνα με τον αριθμό αρχείου 2023.7380 του Συστήματος Ταχείας Προειδοποίησης για Τρόφιμα και Ζωοτροφές (RASFF) που συμβουλεύτηκε το Hortoinfo.
Μέχρι στιγμής φέτος το 2023, έχουν εντοπιστεί 51 περιπτώσεις πιπεριών από την Τουρκία με περίσσεια φυτοφαρμάκων.
Σε αυτήν την περίπτωση, το φυτοφάρμακο που βρέθηκε στις πιπεριές ήταν το Flonicamid, το οποίο στην αντίστοιχη ανάλυση έδειξε ότι η παρουσία του στις πιπεριές ήταν 0,771+/-0,386 mg/kg – ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να ορίζεται στο 0,3. mg/kg – ppm.
Μετά τον εντοπισμό περίσσειας φυτοφαρμάκων, διατάχθηκε η καταστροφή των πιπεριών για να μην φτάσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στα ράφια των ευρωπαϊκών σούπερ μάρκετ, προστατεύοντας έτσι την υγεία των καταναλωτών.
Το RASFF έχει χαρακτηρίσει την άφιξη αυτών των πιπεριών στην Ευρώπη ως σοβαρή
Φλονικαμίδη
Το Flonicamide είναι μια εντομοκτόνος ουσία, από την οικογένεια των Pyridinecarboxamides, που δρα με την επαφή και την κατάποση, και χρησιμοποιείται κατά της θρίπας, αφίδες και λευκές μύγες.
Έχει επίδραση στις αφίδες με διαφυλλικές εφαρμογές και κατά των ανώριμων σταδίων των λευκών μυγών με εφαρμογές που γίνονται με άρδευση μετά τη μεταφύτευση.
Είναι προϊόν χαμηλής τοξικότητας και απορροφάται από το στόμα, το δέρμα ή της εισπνοής, μπορεί να προκαλέσει τρόμο, ζάλη και υπερευαισθησία ή, σε περίπτωση κατάποσης, ναυτία, κοιλιακή δυσφορία και διάρροια

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments