....

KΑΤΑΚΡΑΤΗΣΗ ΥΓΡΩΝ ΣΤΑ ΠΟΔΙΑ; ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΕΤΕ ΑΜΕΣΩΣ

 

Σίγουρα σας έχει συμβεί κάποια στιγμή. Επιστρέφετε στο σπίτι μετά τη δουλειά και ανακαλύπτετε ότι τα πόδια σας είναι πρησμένα, ενώ ίσως έχετε επίσης μια αίσθηση βάρους ή κράμπες στις γάμπες και στα πέλματά σας…

 

Η κατακράτηση υγρών στα πόδια εμφανίζεται στις γυναίκες περισσότερο από ό,τι στους άνδρες και, αν και είναι πιο συνηθισμένη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, μπορεί επίσης να συνδεθεί με κάποια κλασικά προβλήματα στο κυκλοφορικό σύστημα.

 

Οι ιστοί μπορεί να παρουσιάσουν φλεγμονή λόγω της παρουσίας τοξινών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση υγρού και την επιβράδυνση της ροής του αίματος μέσα στις φλέβες. Αυτό κάνει τα πόδια να πρήζονται, κάτι που συνήθως συνοδεύεται από πόνο.

Τι μπορείτε να κάνετε; Πρώτα απ’όλα, μην ανησυχείτε. Στο σημερινό άρθρο θα δούμε μερικές λύσεις που θα σας εξασφαλίσουν ανακούφιση από αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση.

 

Βρείτε τις αιτίες της κατακράτησης υγρών στα πόδια

 

Δεν είμαστε όλοι το ίδιο. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές συνήθειες τρόπου ζωής και διαφορετικά σωματικά χαρακτηριστικά.

 

Γι’αυτό είναι σημαντικό να βρείτε πρώτα τι προκαλεί αυτή την ενοχλητική κατάσταση:

Υπερβολικό βάρος. Είναι συνηθισμένο οι γυναίκες που έχουν πολλή κυτταρίτιδα να υποφέρουν από κατακράτηση υγρών στα πόδια.

Αν περάσετε πολλή ώρα καθιστοί στο αεροπλάνο ή στο τρένο, θα παρουσιαστεί κατακράτηση υγρών στα πόδια σας.

Ελέγξτε τα φάρμακά σας. Υπάρχουν πολλά φάρμακα στην αγορά τα οποία έχουν ως παρενέργεια την κατακράτηση υγρών.

Ο τραυματισμός στα γόνατα ή στους αστραγάλους σας μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση υγρών.

Κιρσοί.

Νεφρικά προβλήματα.

Διαταραχές στην καρδιά ή στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ορμονικές ανισορροπίες κατά τη διάρκεια της περιόδου.

Ορθοστασία για μεγάλες χρονικές περιόδους.

Μη ελεγχόμενη κατανάλωση αλατιού.

Αν προσέξετε ότι το πρόβλημα με την κατακράτηση υγρών στα πόδια σας αρχίζει να επηρεάζει τις καθημερινές σας δραστηριότητες, θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Πριν εφαρμόσετε κάποια από τις παρακάτω θεραπείες, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πρώτα την αιτία.

 

 

1. Έγχυμα με μάραθο

 

Αυτό το αρωματικό βότανο μεσογειακής προέλευσης μπορεί να βρεθεί εύκολα σε οποιοδήποτε κατάστημα φυσικών τροφών ή στο τμήμα με τα εγχύματα σε ένα συνηθισμένο παντοπωλείο.

 

Το έγχυμα με μάραθο είναι διουρητικό, διευκολύνει την πέψη και καθαρίζει τον οργανισμό. Είναι εξαιρετικό για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών και μπορείτε να το πίνετε μία ή δύο φορές την ημέρα, δεκαπέντε λεπτά μετά από κάθε γεύμα.

Υλικά

1 κουταλάκι του τσαγιού μάραθο (15 γραμμάρια)

1/2 κουταλάκι του τσαγιού γλυκάνισο (3 γραμμάρια)

1 φλιτζάνι νερό (200 ml)

Προετοιμασία

Φτιάχνεται πολύ εύκολα. Απλώς βράστε το νερό και προσθέστε το μάραθο και το γλυκάνισο.

Αφήστε το έγχυμα στην άκρη για τουλάχιστον είκοσι λεπτά.

Πιείτε το αργά ενώ είναι ακόμα ζεστό.

 

2. Έγχυμα με εκουιζέτο

 

Το εκουιζέτο είναι ένα από τα καλύτερα φυτά για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών. Μπορείτε να το βρείτε σε φαρμακεία και σε καταστήματα φυσικών τροφών. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να βοηθήσει:

Προάγει την πήξη του αίματος επιβραδύνοντας τη ροή του.

Περιέχει πυρίτιο, ένα μέταλλο που συμβάλλει στην ανανέωση του δέρματοςκαι στην επανόρθωση του συνδετικού ιστού.

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό, αυξάνοντας την παραγωγή ούρων, αποβάλλοντας τις τοξίνες χάρη στις φυσικές αποτοξινωτικές και διουρητικές του ιδιότητες.

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι το εκουιζέτο περιέχει δύο ενεργές χημικές ουσίες που διεγείρουν την κυκλοφορία του αίματος και φιλτράρουν τις τοξίνες.

Είναι καλή ιδέα να πίνετε το έγχυμα με εκουιζέτο το πρωί για καλύτερα αποτελέσματα.

 

3. Τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας

 

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να ρυθμίσετε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε σε καθημερινή βάση. Το σώμα σας προσαρμόζει το επίπεδο των υγρών που κατακρατά με τη βοήθεια ενός πολύπλοκου ορμονικού συστήματος.

 

Όμως, όταν στο σώμα σας συσσωρεύεται αλάτι, οι ιστοί παθαίνουν φλεγμονή και εμφανίζεται οίδημα, δηλαδή κατακράτηση υγρών.

 

Το σώμα σας δεν μπορεί να αποβάλει το επιπλέον νερό μέσω των ούρων ή των ιδρωτοποιών αδένων σας, έτσι αισθάνεστε δυσάρεστα πρησμένοι.

 

Όμως δεν είναι μόνο το αλάτι που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή. Τα κορεσμένα λίπη, τα ζαχαρούχα ποτά, τα γλυκά και το λευκό αλεύρι είναι άλλες βλαβερές τροφές που επηρεάζουν τις βασικές σωματικές λειτουργίες σας.

 

Αποφύγετε αυτές τις παγίδες και αρχίστε να τρώτε τακτικά τα εξής:

Κρεμμύδια

Σπαράγγια

Μαϊντανό

Σέλινο

Αγκινάρα

Αντίδια

Μαρούλι

Μελιτζάνα

Καρπούζι

Αχλάδια

Ανανά

Μπανάνα

Πεπόνι

 

4. Πίνετε άφθονο νερό, με το σωστό τρόπο

 

Είναι εύκολο να κάνετε μικρά λάθη που ασκούν μεγάλη επίδραση. Πιθανώς έχετε ακούσει ότι είναι καλή ιδέα να πίνετε τουλάχιστον δύο λίτρα νερό την ημέρα.

 

Αν έχετε στο μυαλό σας αυτό τον πρακτικό κανόνα, ίσως προσπαθείτε να πίνετε ένα ή δύο φλιτζάνια νερό κάθε φορά. Τι θα γίνει αν πιείτε έξι ποτήρια μονομιάς ώστε να καλύψετε τις ημερήσιες ανάγκες σας; Είναι αυτό καλή ιδέα; Όχι!

 

Το μόνο που θα καταφέρετε είναι να γεμίσετε το στομάχι σας, κάνοντας το σώμα σας να αποθηκεύσει το νερό με λανθασμένο τρόπο.

 

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να πίνετε μικρές ποσότητες νερού σε όλη τη διάρκεια της ημέρας. Με αυτόν τον τρόπο παραμένετε ενυδατωμένοι χωρίς να υπερφορτώνετε το σώμα σας.

 

5. Περπατάτε για μισή ώρα κάθε μέρα

 

Φορέστε μερικά άνετα ρούχα, βάλτε τα παπούτσια σας και βγείτε για περπάτημα. Αυτό δεν πρέπει να θεωρηθεί ως υποχρέωση, ούτε καν ως άσκηση: θεωρείστε το ως ένα διάλειμμα για το σώμα και το νου σας προκειμένου να τους δοθεί χρόνος να χαλαρώσουν.

 

Αυτή η ήπια, τακτική κίνηση θα βελτιώσει την κυκλοφορία του αίματος,συμβάλλοντας στην εξασφάλιση οξυγόνου στις φλέβες και στις αρτηρίες σας, διατηρώντας τες ελαστικές.

 

Θα προσέξετε ότι σε μερικές εβδομάδες θα αισθάνεστε τα πόδια σας πιο ελαφριά και πιο ξεκούραστα. Ελέγχοντας τη διατροφή σας θα διατηρείτε ένα υγιές βάρος και θα αποφεύγετε τις παγίδες του καθιστικού τρόπου ζωής. Αυτές οι απλές μικρές αλλαγές θα σβήσουν κάθε ανάμνηση της ενοχλητικής κατακράτησης υγρών.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments