....

ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΤΙΚAN ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤEΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΛΑΡΙΣΑ

Σε βαριά καταδικαστική απόφαση σε βάρος ηγετικών στελεχών του οργανωμένου κινήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς κατέληξε το Αγροτοδικείο της Λάρισας, αποδεικνύοντας ότι και επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και προηγουμένως επί κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συνεχίζεται η πολιτική που στόχο έχει την τρομοκράτηση των μικρομεσαίων αγροτών, ώστε να σταματήσουν τους αγώνες τους ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ και στην αντιλαϊκή πολιτική που τους ξεκληρίζει.

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Λάρισας, με πρόεδρο τον κ. Γιάνναρο και εισαγγελέα της έδρας την κυρία Φασούλα, εκδίκασε τρεις δικογραφίες με κατηγορούμενους μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των νομών της Θεσσαλίας και άλλους αγωνιστές της αγροτιάς για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Νίκαιας το 2013.

Για την πρώτη δικογραφία που αφορούσε στους Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, Κ. Τζέλλα, γενικό γραμματεία και Χρ. Πάσχο, μέλος της διοίκησης της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, το δικαστήριο αποφάσισε την καταβολή 6μηνης φυλάκισης στον καθένα. Οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι.

Για τις δυο άλλες δικογραφίες, με 12 συνολικά κατηγορούμενους για «παρακώλυση συγκοινωνιών», το δικαστήριο αποφάσισε να τεθούν στο αρχείο, καθώς οι κατηγορίες εμπίπτουν στο σχετικό νόμο για τα αγροτοδικεία που ψηφίστηκε στη Βουλή μετά το μεγαλειώδη αγώνα των αγροτών στα μπλόκα το 2016, ενώ για έναν εκ των κατηγορουμένων που η κατηγορία ήταν διαφορετική αποφάσισε την αθώωσή του, αφού στην ακροαματική διαδικασία αποδείχτηκε ότι δεν συμμετείχε στη συγκεκριμένη ενέργεια για την οποία κατηγορούνταν.

Οι τρεις αγροτοσυνδικαλιστές που καταδικάστηκαν κατηγορούνταν για «διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών» στη διάρκεια του συμβολικού αποκλεισμού του οδοστρώματος της Εθνικής Οδού που έγινε από τους αγρότες του μπλόκου και, σύμφωνα με την κατηγορούσα αρχή, δημιουργούσε κινδύνους για τους διερχόμενους οδηγούς. Κι επειδή ακόμα και ο αστυνομικός που κατέθεσε δεν μπορούσε να διαβεβαιώσει το δικαστήριο ότι οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν παρόντες στην συγκεκριμένη ενέργεια, η εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να καταδικαστούν για «ηθική αυτουργία» ως μέλη των διοικήσεων των Ομοσπονδιών που οργάνωσαν την κινητοποίηση. Κι όταν με τις καταθέσεις των μαρτύρων υπεράσπισης και την αγόρευση του συνήγορου υπεράσπισης αποδείχτηκε ότι αυτό το αδίκημα δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς όλες οι αποφάσεις στο μπλόκο για τις αγωνιστικές δράσεις λαμβάνονταν σε γενικές συνελεύσεις στις οποίες συμμετείχαν και συναποφάσιζαν οι ίδιοι αγρότες, τότε παρενέβη ο πρόεδρος του δικαστηρίου και ... άλλαξε την κατηγορία, κάνοντάς την «συναυτουργία για διατάραξη ασφάλειας συγκοινωνιών», με βάση την οποία επιβλήθηκαν οι βαριές καταδικαστικές ποινές.

Συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια

Στις 10 το πρωί της Δευτέρας, μέλη των Ομοσπονδιών των Αγροτικών Συλλόγων της Θεσσαλίας κρατώντας πανό που ανάγραφε «Όχι στην ποινικοποίηση των αγώνων. Παλεύουμε για την επιβίωσή μας», πραγματοποίησαν συγκέντρωση συμπαράστασης στους διωκόμενους αγωνιστές έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Λάρισας.

Ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, σε δήλωσή του ανάφερε: «Δεν πρόκειται να μας φοβίσουν και να μας τρομοκρατήσουν. Είναι δικαίωμά μας να βγούμε στο δρόμο για να παλέψουμε για το δικαίωμα μας στην επιβίωση. Αυτό δεν μπορεί να μας το στερήσει κανείς. Το έχουμε κατακτήσει με αγώνες και καλούμε την κυβέρνηση να σταματήσει να τρομοκρατεί τους αγώνες. Δεν πρόκειται να καταφέρει αυτόν το στόχο. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να αλλάξει πολιτική, να ικανοποιήσει τα αιτήματά μας για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την καλλιέργειά μας με ένα βιώσιμο εισόδημα. Τα προβλήματά μας δεν πρόκειται να λυθούν με τα αγροτοδικεία και με κάθε είδους εισαγγελικές ή νομικές παρεμβάσεις. Θα λυθούν μόνο μέσα από την πάλη των αγροτών, των εργατών, των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, ώστε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε ουσιαστικές λύσεις».

Από την πλευρά του ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Παλαμά, σε δήλωσή του σημείωσε: «Συνεχίζει ο διωγμός των αγροτών για κινητοποιήσεις του 2013, για έναν αγώνα που κάναμε στο πλαίσιο των αποφάσεων που είχαν πάρει οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες ώστε να αναδείξουμε τα προβλήματα που έχει η μικρομεσαία αγροτιά. Καταδικάζουμε τις προσπάθειες της κυβερνήσεις να τρομοκρατήσουν τους αγρότες για να μην συμμετέχουν σε αγώνες. Εμείς δεν φοβόμαστε, δεν κάνουμε πίσω, θα συνεχίσουμε τον αγώνα ο οποίος είναι αγώνας επιβίωσης για όλη τη μικρομεσαία αγροτιά. Δεν μας φοβίζουν όσα δικαστήρια και να γίνουν, όσες κλήσεις κι αν μας κάνουν για να δικαστούμε. Συνεχίζουμε τον αγώνα».

Τέλος, ο Βαγγέλης Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, σε δήλωσή του τόνισε: «Ζούμε τον αυταρχισμό και τις διώξεις, όμως αυτή η μέθοδος που ακολουθούσε και η προηγούμενη και η σημερινή δεν μας πτοεί, θα συνεχίσουμε τον αγώνα, όσα καραγκιοζιλίκια κι αν κάνουν, όπως έκαναν χθες στο Κιλελέρ που έβγαλαν τους βουλευτές για να μας πουν τι πρέπει να γίνει κι όταν οι αγρότες είναι στο δρόμο μας συκοφαντούσαν και ήταν ενάντια στους αγρότες. Ο αγώνας συνεχίζεται, οργάνωση στους Αγροτικούς Συλλόγους και πάλη με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες, τους νέους μέχρι να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική, αλλιώς δεν έχουμε καμία προοπτική».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments