....

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΙΣ ΓΙΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΕΝΟΙΚΙΟΥ ΣΕ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΘΑ ΤΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΙΣΩ;

 

 

Πάγωσε η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη ότι η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Ράνια Αντωνοπούλου, δεν ήταν η μόνη που διεκδίκησε και έλαβε επίδομα ενοικίου, παρά την μεγάλη περιουσία της.

Τρεις άλλοι υπουργοί, νυν και πρώην, έκαναν χρήση του δικαιώματος και υπέβαλλαν αίτηση για να το διεκδικήσουν.

Ενδεικτικό της αμηχανίας του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι ώρες μετά την αποκάλυψη ότι και οι κκ Σγουρίδης, Μάρδας και Φωτάκης διεκδίκησαν το επίδομα ενοικίου, δεν εξέδωσε καμία ανακοίνωση και κανένα κυβερνητικό στέλεχος δεν σχολίασε το γεγονός.

Ο Κώστας Φωτάκης, με έκτακτη παρέμβασή του στην εκπομπή του ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου του έκαναν αίτηση για το επίδομα ενοικίου, η δαπάνη εγκρίθηκε, αλλά ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε το επίδομα ενοικίου από τον ίδιο. «Βρήκα κατοικία δική μου, δηλαδή του γιου μου, και δεν έχω κάνει χρήση του επιδόματος», δήλωσε.
«Το χαρτί γράφει για δαπάνες διαμονής, εγώ μένω εκτός Αθηνών, εγκρίθηκαν δαπάνες για όταν χρειαστεί να μείνω», πρόσθεσε ο υπουργός.
«Οι δαπάνες αυτές έχουν μείνει σε έναν λογαριασμό και στο τέλος επιστρέφουν στον κρατικό κορβανά», διαβεβαίωσε.
Λίγο αργότερα, ο κ. Φωτάκης εξέδωσε ανακοίνωση, με τίτλο: «Αναληθές ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ»:
«Σύμφωνα με ρεπορτάζ πρωινής εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, φέρομαι να έχω λάβει επίδομα ενοικίου για τη διαμονή μου στην Αθήνα. Αυτό είναι απολύτως αναληθές.
Ουδέποτε έχω λάβει από το Δημόσιο οποιοδήποτε ποσό για το ενοίκιο ή τη διαμονή μου στην Αθήνα. Ως μόνιμος κάτοικος Ηρακλείου Κρήτης, στις αρχές του 2016 είχα κάνει αίτηση για ενδεχόμενη κάλυψη δαπανών διαμονής στην Αθήνα ύψους έως 5000€ ετησίως. Η σχετική, όμως, δέσμευση ουδέποτε χρησιμοποιήθηκε καθώς το ζήτημα της διαμονής μου στην Αθήνα διευθετήθηκε άμεσα και με ιδίους πόρους σε οικία της οποίας διατηρώ την επικαρπία.
Θα ήθελα να επισημάνω ότι η τακτική σπίλωσης από συγκεκριμένους και γνωστούς δημοσιογραφικούς κύκλους, κατά παράβαση κάθε δημοσιογραφικής δεοντολογίας που επιβάλλει τη διασταύρωση κάθε πληροφορίας πριν δημοσιευθεί, αποτελεί απέλπιδα προσπάθεια για αποπροσανατολισμό και απαξίωση του έργου που επιτελείται
».

Σγουρίδης: Πήρα μόνο 350 ευρώ, μένω στο Αιγάλεω
Ο Παναγιώτης Σγουρίδης δήλωσε ότι πήρε μόνο 350 ευρώ για διαμονή σε δωμάτιο. Όταν του επισημάνθηκε ότι εγκρίθηκε δαπάνη επιδότησης ενοικίου 7.000 ευρώ, ο κ. Σγουρίδης δήλωσε, στην ίδια εκπομπή, «έκανα αίτηση για να πάρω το ποσό που θα προσεκόμιζα με δικαιολογητικά» και ότι τελικά πήρε μόνο 250 ευρώ από το σύνολο της δαπάνης.
«Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει και για τους βουλευτές. Εγώ δεν έχω σπίτι, κι αν δείτε πού έμενα, θα καταλάβετε. Έμενα στο Αιγάλεω, και είμαι υπερήφανος γι' αυτό», πρόσθεσε.
Όσον αφορά τον Δημήτρη Μάρδα, τα έγγραφα καταδεικνύουν ότι είχαν δεσμευθεί για λογαριασμό του 3.900 ευρώ, για την περίοδο που υπηρέτησε ως αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ. Στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Ομολογία Μάρδα: Επαιρνα το επίδομα ενοικίου, αλλά προτίθεμαι να το επιστρέψω!
Μετά από ώρες σιωπής ο κ. Μάρδας εξέδωσε την ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση:

«Για το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το επίδομα ενοικίου των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών και υφυπουργών που ψηφίσθηκε από την Βουλή, θα ήθελα να δηλώσω ότι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια όφειλαν να ληφθούν υπόψη στην εφαρμογή της διάταξης και εφόσον κρίνεται σκόπιμο, να καταργηθεί η σχετική ρύθμιση. Βέβαια σημειώνεται ότι η ισχύουσα διάταξη, αποσκοπούσε στην ισότιμη μεταχείριση και μόνον, ως προς την αποζημίωση ενοικίου, μεταξύ των εξωκοινοβουλευτικών μελών της κυβέρνησης εκτός Αττικής  και  των υπουργών - βουλευτών. Σημειώνεται επίσης, ότι και στην περίπτωση των βουλευτών αποδεκτών της επιδότησης ενοικίου, δεν ισχύουν εισοδηματικά ή περιουσιακά κριτήρια. Τέλος, όπως κατ’ επανάληψη έχω τονίσει, όταν ένας νόμος στην εφαρμογή του κρίνεται ακατάλληλος, οφείλουμε να τον διορθώσουμε ή και να τον καταργήσουμε.
Ως εξωκοινοβουλευτικός υπουργός, από τον Φεβρουάριο έως τον Αύγουστο 2015, έλαβα την προβλεπόμενη από το νόμο επιδότηση ενοικίου, την οποία εύλογα προτίθεμαι να επιστρέψω
».

Ας σημειωθεί, ότι οι τρεις υπουργοί διεκδίκησαν το επίδομα ενοικίου κατά τις περιόδους:

Κώστας Φωτάκης, αναπληρωτής υπουργός Παιδείας (Σεπτέμβριος 2015 έως σήμερα),  είχε διατελέσει και αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού από τον Ιανουάριο του 2015 έως τον Αύγουστο 2015, δηλαδή την πρώτη περίοδο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, λαμβάνοντας ένα κονδύλι 5.000 ευρώ ως επιδότηση ενοικίου.

Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος είχε διατελέσει αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ (Ιανουάριος 2015-Αύγουστος 2015) και υφυπουργός Εξωτερικών (Σεπτέμβριος 2015- Νοέμβριο 2016). Ο κ. Μάρδας στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκανε αίτηση και το έλαβε στις 25 Απριλίου 2016 και έτσι 8 μήνες αργότερα εγκρίθηκε η δαπάνη. Μάλιστα, φέρεται να είναι και ένα από τα πρόσωπα που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επίμαχη διάταξη.

Παναγιώτης Σγουρίδης, ο οποίος είχε διατελέσει υφυπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Ιανουάριος 2015-Ιούλιος 2015) και υφυπουργός Υποδομών (Σεπτέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016).

Αγνοια ο Τζανακόπουλος
Το πρωί της Τρίτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε άγνοια για το εάν και άλλοι υπουργοί πέραν της κ. Αντωνοπούλου έχουν κάνει χρήση της διάταξης για επιδότηση στέγης, προσπαθώντας να καλύψει το θέμα.
Μιλώντας στον Alpha παραδέχτηκε ότι η σχετική διάταξη, (την οποία εισηγήθηκε και ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μαζί με το Μνημόνιο, τον Αύγουστο του 2015) ήταν «ατυχής» και προανήγγειλε ότι θα καταργηθεί σύντομα.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments