....

ΉΡΘΕ Η ΩΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΈΔΕΣΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΡΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟ «ΕΓΩ» ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΟ «ΕΜΕΙΣ»

Ήρθε η ώρα στο Δήμο Έδεσσας από την αδράνεια και το «εγώ» να περάσουμε στην κίνηση και στο «εμείς»
Του Βαγγέλη Δ. Θωμά



   Σε όλους αυτούς που ισχυρίζονται ότι οι σημερινοί νέοι δεν προβληματίζονται για το μέλλον τους, ότι είναι μια γενιά «απολιτίκ» και ότι το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να περνάει καλά, το προηγούμενο Σάββατο στα Γιαννιτσά δόθηκε η καλύτερη απάντηση. Οι νέοι έδειξαν τον δρόμο και «παρέδωσαν μαθήματα» συμμετοχικότητας και συνδιαμόρφωσης νέων πρακτικών για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Προβληματίστηκαν, συζήτησαν και κατέθεσαν προτάσεις για την ανάπτυξη του τόπου μας.
   Το σωματείο «Εν έργω», που ιδρύθηκε το 2017 στα Γιαννιτσά από νέους ανθρώπους, πήρε την πρωτοβουλία να δημιουργήσει θεματικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από νέους της περιοχής, πλαισιωμένες παράλληλα και από διάφορους εκπροσώπους κοινωνικών φορέων, δίδοντας βήμα για συζήτηση άλλα και προβληματισμό για το μέλλον του τόπου μας.
   Τα θεματικά τραπέζια συζήτησης, σε κάποια από τα οποία συμμετείχα, αφορούσαν τους εξής τομείς καθημερινότητας:
Προαγωγή της αυτονομίας και ανεξαρτησίας των Νέων και διευκόλυνση της πρόσβασής τους στις Τέχνες και τον Πολιτισμό,
 Ποιοτική Εκπαίδευση- Κατάρτιση- Μαθητεία και Προσιτός Αθλητισμός,
 Ενίσχυση της συμμετοχής των Νέων στη δημοκρατική ζωή,
 Αξιοπρεπής Εργασία και ανάπτυξη της Επιχειρηματικότητας των Νέων με έμφαση στον πρωτογενή τομέα,
 Πράσινες και φιλικές στους νέους πόλεις και ανάπτυξη του τουρισμού.
   Δυστυχώς για την Έδεσσα, παρόμοιες δράσεις και πρωτοβουλίες φαντάζουν ένα… «άπιαστο όνειρο»! Ένας Δήμος που υποτίθεται επιδιώκει την καινοτομία και την ανάπτυξη, δεν θέλει να επενδύσει στο πολυτιμότερο «εργαλείο» του που είναι ο ίδιος ο πολίτης και δη οι νέοι. Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή τρομάζει και τρέμει στην ιδέα και μόνο ότι μπορεί να έρθει το καινούριο που είναι άφθαρτο και κουβαλά στις αποσκευές του νέες ιδέες και λογικές.
   Την περασμένη εβδομάδα παρουσιάστηκε και επίσημα πλέον η νέα Δημοτική Παράταξη «Κοινωνία σε Κίνηση», με επικεφαλής τον Γιάννη Τσεπκεντζή. Μέσα από τις βασικές προγραμματικές θέσεις τις διαφαίνεται η πρόθεσή της να επενδύσει στον άνθρωπο και ιδιαίτερα στους νέους. Επιζητά να δώσει φωνή σε όσους μέχρι σήμερα αισθάνονται ότι δεν εκπροσωπούνται. Άλλωστε και μόνο από τον τρόπο παρουσίασης, με λόγο σε πρόσωπα που υπήρχαν στο πάνελ, τόσο ο επικεφαλής αλλά και συνολικά η νέα αυτή δημοτική κίνηση εξέπεμψαν μια διαφορετικότητα και μια νέα κουλτούρα σύνθεσης και διαλόγου.
   Είναι γεγονός ότι η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν δημιουργεί προϋποθέσεις σύγκλισης και συνεργασίας και αυτό γιατί είναι περιχαρακωμένη στο «εγώ» του  Δημάρχου αλλά και στις ιδεολογικές εμμονές της, καθώς και στη λογική του «διαίρει και βασίλευε». Αντίθετα, με το νέο αυτοδιοικητικό νόμο του «Κλεισθένη I» είναι σαφές ότι προτάσσεται ο συγκερασμός διαφορετικών αντιλήψεων και προγραμματικών θέσεων για την διοίκηση των Δήμων.  Το πώς θα το πετύχει αυτό η παρούσα Δημοτική Αρχή είναι ένας άλυτος γρίφος.
   Εν κατακλείδι, έχω την πεποίθηση -και πιστεύω ότι αποτελεί και πεποίθηση της μεγάλης πλειοψηφίας των συνδημοτών μου- ότι έχει έρθει η ώρα στον διχασμό και στις προσωπικές στρατηγικές να απαντήσουμε με νηφαλιότητα και να δώσουμε θέση στον πλουραλισμό, στη σύνθεση και στη συμμετοχή. Η σημερινή Δημοτική Αρχή έχει κλείσει τον πολιτικό της κύκλο. Ακόμα και οι πιο κακόπιστοι έχουν πειστεί ότι το δυναμικό της κουράστηκε και μαζί με αυτούς κουραστήκαμε και εμείς οι πολίτες.
   Ο κ. Γιάννου και η Δημοτική του ομάδα ότι είχαν να δώσουν το έδωσαν.
   Θα πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε σελίδα στο Δήμο μας, με δημιουργικότητα και χωρίς αποκλεισμούς, για έναν Δήμο ανοιχτό σε όλους.

 

COPY2018-11-19-180406 COPY2018-11-19-180354
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments