....

ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΥΠΑΑΤ ΤΗΣ ΓΓΙΦ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡ.ΑΤΤΙΚΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ ''Η ΕΛΛΗΝΙΔΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ''



Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η Ημερίδα με θέμα ''Η Ελληνίδα Αγρότισσα'',που πραγματοποιήθηκε στις 16/10/2018 στο Συνεδριακό Αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης. Η Ημερίδα υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  (ΥπΑΑΤ), της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) και της Περιφέρειας Αττικής.

    Εξέχουσα θέση στην Ημερίδα κατείχε η παρουσίαση της πρωτοποριακής έρευνας-μελέτης με θέμα: «Η Ελληνίδα Αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από την ΓΓΙΦ και παρουσιάστηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη, Καθηγήτρια κα Μαρία Γκασούκα.

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κος Σταύρος Αραχωβίτης, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Υφυπουργός Οικονομικών, κα Κατερίνα Παπανάτσιου, η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κα Ολυμπία Τελιγιορίδου, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα και η Περιφερειάρχης Αττικής, κα Ρένα Δούρου.

Η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη εξέφρασε την βούληση του Υπουργείου Εσωτερικών να συνεχιστούν οι πολιτικές για την υποστήριξη των γυναικών αγροτισσών με προγράμματα ενημέρωσης για νέες ευκαιρίες, επιμόρφωσης στην αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας και γενικά, ενέργειες  για την περαιτέρω ενδυνάμωση της παρουσίας τους στην αγροτική επιχειρηματικότητα, είτε με δικές τους νεοφυείς επιχειρήσεις, είτε με συμμετοχή στους  αγροτικούς συνεταιρισμούς.
Ιδιαίτερη αναφορά – μεταξύ άλλων – έκανε στην προσπάθεια που κατέβαλε ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην πρόσφατη άτυπη Σύνοδο Υπουργών/Υφυπουργών για θέματα Ισότητας Φύλων που έγινε στην Βιέννη (11-12/10/18), ώστε να ενταχθούν τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων για τις αγρότισσες στις προτάσεις καλών πρακτικών και πολιτικών, που θα σταλούν ως εισηγήσεις της Συνόδου προς τα ανώτατα ευρωπαϊκά όργανα για να γίνουν πολιτικές και προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για όλα τα Κράτη – Μέλη της (Το πλήρες κείμενο του χαιρετισμού επισυνάπτεται).

    Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, εκκινώντας από τη βαρύτητα που φέρει η συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στην ανασυγκρότηση της χώρας μας, τόνισε εξ’ αρχής ότι η αναβάθμιση του ρόλου της αγρότισσας και η εμπλοκή κυρίως νέων γυναικών και επιστημονισσών στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα, όπως και η αναβάθμιση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας μας σε συνδυασμό με τη δικτύωση και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, συνιστούν στρατηγικούς στόχους της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

    Στη συνέχεια, έκανε λόγο για τις συνεχείς και εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών, που υλοποιούνται από την ΓΓΙΦ, σχετικά με θέματα που αφορούν την εμπλοκή τους στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και  μεταποίησης, όπως, ενδεικτικά:

Η διοργάνωση Ημερίδων παρουσίασης καλών πρακτικών αναφορικά με τους γυναικείους αγροτικούς συνεταιρισμούς, σε όλη την Ελλάδα, με σκοπό την εσωτερική και οριζόντια δικτύωσή τους και την ενοποιημένη προώθηση των προϊόντων τους εντός και εκτός Ελλάδας, καθώς και η διοργάνωση συνεδρίων για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την αγροτική ανάπτυξη.

Η κατάθεση συγκεκριμένων προτάσεων εκ μέρους της ΓΓΙΦ,  σε νομοσχέδια, όπως:
στο Νόμο 4384/2016, ο οποίος έδωσε για πρώτη φορά έμφαση στις γυναίκες και ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών, προκειμένου η αγρότισσα να ενισχύσει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ζωή της Ελληνικής υπαίθρου, αλλά και να εισαχθεί, σε συγκεκριμένο άρθρο, η ισόρροπη συμμετοχή φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια.
στο νέο σχέδιο νόμου για τον «Αγροτικό συνδικαλισμό», όπου και προτάθηκε η τήρηση της ποσόστωσης φύλου στις υποψηφιότητες κάθε συνδυασμού για την εκλογή κάθε Οργάνου Διοίκησης,  με σκοπό να αυξηθούν οι εκλεγμένες γυναίκες.

Η συνεργασία της ΓΓΙΦ με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ώστε οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προκειμένου να τους παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και να τους μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες.
Βάσει των παραπάνω, ενδεικτικών, δράσεων της ΓΓΙΦ, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων δήλωσε ότι: «Mέσα από το έργο μας, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τους πολλαπλούς ρόλους των αγροτισσών, τις σύγχρονες ανάγκες τους και την αναγκαιότητα προάσπισης των δικαιωμάτων τους με όρους ισότητας, δικαιωμάτων, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας» και συμπλήρωσε ότι: «Είναι κρίσιμο να υπενθυμίζουμε ότι η διαβίωση των αγροτισσών βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και, κατ’ επέκταση, με την κλιματική αλλαγή,γεγονός που εντείνει την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην έννοια της αειφορίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο της  σημερινής νέα γενιάς, αλλά κυρίως των γενεών που έπονται».

     Συνολικά, τόσο από τους χαιρετισμούς και τις εισηγήσεις της Ημερίδας, όσο και από την παρουσίαση της έρευνας και των αποτελεσμάτων της, τα οποία έχουν ήδη ληφθεί υπόψη για την ενσωμάτωσή τους στις πολιτικές όλων των συναρμόδιων φορέων, αναδείχθηκε η διαχρονική πολλαπλότητα των ρόλων που επωμίζονται οιαγρότισσες και επιτονίστηκε η ανάγκη εστίασης στις καθημερινές προκλήσεις και τις δυσκολίες που βιώνουν, προκειμένου για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων που υφίστανται, αλλά και την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους εν γένει.

Χαιρετισμός Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη στην Ημερίδα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα».
             Αμφιθέατρο του Μουσείου Ακρόπολης.


Φίλες αγρότισσες, αγωνίστριες και στυλοβάτες της ζωής και της οικονομίας της πατρίδας μας.
Βρισκόμαστε εδώ σήμερα για να τιμήσουμε την συνεισφορά των Ελληνίδων αγροτισσών στην πράξη, ίσως για πρώτη φορά μ’ έναν διαφορετικό, πλην πολύ σωστό τρόπο.
Εξηγούμαι:
- το να συνδράμεις τις προσπάθειες μίας μεγάλης κοινωνικής ομάδας της εργασίας, με έρευνα, με μελέτη, με επιστήμη, σημαίνει αναμφίβολα ότι την παίρνεις στα σοβαρά.

- το να πραγματοποιείς Ημερίδα γι’ αυτό τον σκοπό σε έναν από τους πιο σημαντικούς και συμβολικούς χώρους της πατρίδας, στο Μουσείο της Ακρόπολης, σημαίνει ότι έχεις άποψη και γνώση για την σπουδαιότητα αυτής της κοινωνικής ομάδας.

Κάποια στιγμή είναι καιρός να αρχίσουμε να συνηθίζουμε στην ιδέα ότι οι σπουδαίοι και ιστορικοί χώροι του τόπου μας δεν είναι απόρθητα μαυσωλεία ή δεν είναι μόνο για να προσερχόμαστε με διεθνείς αξιωματούχους σε τελετές.
Υπάρχουν για να τιμάμε και τους απλούς ανθρώπους της πατρίδας μας, που με την δουλειά τους και τους αγώνες τους στερεώνουν την κοινωνία μας, τις ελληνικές οικογένειες και την εθνική οικονομία, με τα λεφτά της οποίας χτίζονται αυτά τα ωραία μέγαρα.

Δεν είναι τυχαίο ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ μία μόλις ημέρα μετά την 15η Οκτωβρίου, που είναι η Διεθνής ημέρα αφιερωμένη για τις Γυναίκες της Υπαίθρου. Είναι μία ημέρα που ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών αποφάσισε να αφιερώσει κυρίως στις αγρότισσες όλου του κόσμου.

Αγρότισσες, που μόνο πριν λίγα χρόνια και στην πατρίδα μας δεν πληρώνονταν, δεν είχαν σύνταξη, δεν είχαν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς, δεν τους αναγνωριζόταν η οικονομική δραστηριότητα και συνεισφορά, παρά του ότι συμμετείχαν ή αποκλειστικά παρήγαγαν, ενώ ήταν συγχρόνως και μητέρες και κόρες και γιαγιάδες νοικοκυρές, προσφέροντας αμισθί πάντα, τις λεγόμενες Υπηρεσίες Φροντίδας.

Η κατάσταση παραμένει έτσι και χειρότερη σε πολλά μέρη του κόσμου. Μέρη στα οποία η αγρότισσα υποφέρει ακόμη. Είτε εργαζόμενη πολλές ώρες για ψίχουλα, μέσα σε δυσβάσταχτες εργασιακές συνθήκες, είτε χωρίς να πληρώνεται και καθόλου.  Γι’ αυτό και πολλές φορές αναγκάζεται να τα παρατήσει και να γίνει πρόσφυγας ή μετανάστρια.

  Στην Ελλάδα τα πράγματα, δεν ήταν καλύτερα, αλλά έγιναν, με τους αγώνες των γυναικών τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως, η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη πάντα να αναβαθμίζει τις προοπτικές των πολιτών της. Το υπουργείο των Εσωτερικών έχει την γενική Γραμματεία Ισότητας που με εξειδικευμένα προγράμματα, αλλά και επιστημονική εργασία εδώ και δεκαετίες και ιδιαίτερα τα τελευταία τρία χρόνια προσπαθεί να βοηθήσει πραγματικά την συνέχιση της ανθοφορίας στον τομέα της γυναικείας αγροτικής δραστηριότητας και κυρίως, την γυναικεία αγροτική επιχειρηματικότητα.

 Το 2017 άλλωστε, ο ΟΗΕ αναγνώρισε τις δραστηριότητες και τα προγράμματα της ΓΓΙΦ στον τομέα της υποστήριξης της γυναίκας αγρότισσας στην Ελλάδα. Επέλεξε να καταχωρίσει τις δράσεις αυτές στις καλές πρακτικές που συστήνει για όλο τον κόσμο.
Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοίκηση και στο προσωπικό της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ για τέτοιου είδους επιδόσεις.
Είμαι από την Μαγνησία της Θεσσαλίας, έναν τόπο που παραμένει μεγάλη αγροτική «μηχανή» για την Ελλάδα μας. Συγγενείς μου και φίλοι μου, είχαν παππούδες και γιαγιάδες που πέρασαν τη ζωή τους στα χωράφια, που τους σπούδασαν για να είναι και αυτές και αυτοί τώρα αγρότες, αλλά σύγχρονοι επαγγελματίες, ισότιμες και ισότιμοι με άλλους και όχι δεύτερης κατηγορίας πολίτες, κολίγοι και αποσυνάγωγοι.

Περισσότερα για τα θαύματα που γίνονται στον αγροτικό τομέα, στην ιδιαίτερη μου πατρίδα, είμαι σίγουρη πως θα έχει ετοιμάσει για να σας πει η συμπατριώτισσα από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς, η πολύ δραστήρια αντιπρόεδρος, κ. Δέσποινα Βαρούτα.

  Πάντως, συναισθανόμενη και εγώ την δική μου ευθύνη, σας ενημερώνω ότι στην Σύνοδο Κορυφής Υπουργών/ Υφυπουργών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βιέννη, από όλα τα προγράμματα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας Φύλων που μου προτάθηκαν να παρουσιάσω για να υιοθετηθεί ως καλή πρακτική στις πολιτικές της Ε.Ε. για τα επόμενα χρόνια, εγώ επέλεξα και παρουσίασα τα χρηματοδοτούμενα προγράμματα για τηνεκπαίδευση αγροτισσών και την ενίσχυση και ενθάρρυνση νέων γυναικείων επιχειρήσεων που παράγουν αγροτικά προϊόντα.
Οι προτάσεις μας εντάχθηκαν στις εισηγήσεις για τα Ευρωπαϊκά Όργανα και σύντομα θα μετασχηματιστούν σε νέα προγράμματα χρηματοδότησης.

  Φίλες και Φίλοι
Αγρότισσες από τα διάφορα μέρη της Ελλάδας που ήρθατε σήμερα εδώ,
συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την στήριξη και ενίσχυση της Ελληνικής οικονομίας στην νέα εποχή, έξω από τα μνημόνια, η οποία ανοίγεται μπροστά μας. Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας Φύλων θα είναι μαζί σας, όπως σήμερα, με προγράμματα και επιστήμη για να ενισχύσουν την γυναίκα και ιδιαίτερα την Ελληνίδα αγρότισσα.

Με αυτές τις σκέψεις,
ευχαριστώ πολύ για την συνδιοργάνωση τον Υπουργό και τα στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων και εύχομαι καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.
Σας ευχαριστώ πολύ.


Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην Ημερίδα «Η Ελληνίδα Αγρότισσα»
στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης, 16.10.2018

Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζω στην Ημερίδα μας και εύχομαι τόσο από την παρουσίαση της έρευνας που εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, όσο και από τις εισηγήσεις που θα ακούσουμε, να προκύψουν γόνιμα συμπεράσματα, ώστε  να τα αξιοποιήσουμε στον αγώνα μας για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των γυναικών της υπαίθρου.

Διότι τα πλεονεκτήματα του ελληνικού περιβάλλοντος, του επιστημονικού δυναμικού και η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών της γεωργίας, έχουν αναδείξει την σημαντικότατη συνεισφορά του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας στην ανασυγκρότησή της χώρας μας.
Στη βάση αυτών των θέσεων, ένας από τους στρατηγικούς στόχους της ΓΓΙΦ, είναι η αναβάθμιση του ρόλου της αγρότισσας και  η εμπλοκή κυρίως νέων γυναικών και επιστημονισσών στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα.
Ακόμη, δε θα ήθελα να παραλείψω να αναφέρω ότι η  62η Σύνοδο του ΟΗΕ για το καθεστώς των  Γυναικών, το  Μάρτιο 2018,  είχε  ως θέμα προτεραιότητας τις «Προκλήσεις και δυνατότητες στην επίτευξη ισότητας των φύλων και χειραφέτησης γυναικών και κοριτσιών αγροτικών περιοχών». Ως εκ τούτου, είχαμε την ευκαιρία να  παρουσιάσουμε, σε Διεθνές επίπεδο, στη Νέα Υόρκη, το έργο μας, να καταθέσαμε τις προτάσεις μας και να ανταλλάξουμε ένα εποικοδομητικό διάλογο με τις γυναίκες άλλων χωρών.
Επιπλέον, ένας από τους επίσης βασικούς μας στόχους είναι η και αναβάθμιση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας μας, καθώς και η δικτύωση και η προώθηση της γυναικείας  επιχειρηματικότητας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, υλοποιούμε συνεχείς  και εξειδικευμένες δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των γυναικών, σε θέματα που αφορούν την εμπλοκή τους στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και  μεταποίησης, όπως:

Διοργανώνουμε Ημερίδες παρουσίασης καλών πρακτικών σε όλη την Ελλάδα, που αφορούν γυναικείους αγροτικούς  συνεταιρισμούς,  με σκοπό την εσωτερική και οριζόντια δικτύωσή τους και την ενοποιημένη προώθηση των προϊόντων τους εντός και εκτός Ελλάδας

Καταθέτουμε συγκεκριμένες προτάσεις σε νομοσχέδια,  όπως:
στο Νόμο 4384/2016 ο οποίος έδωσε για πρώτη φορά έμφαση στις γυναίκες και ρύθμισε θέματα γυναικείων συνεταιρισμών προκειμένου η αγρότισσα να ενισχύσει τον δικό της διακριτό ρόλο στην ζωή της Ελληνικής υπαίθρου. Πετύχαμε να γίνουν ορατοί οι «γυναικείοι συνεταιρισμοί» αλλά και να εισαχθεί σε συγκεκριμένο άρθρο, η ισόρροπη συμμετοχή φύλου στα Διοικητικά Συμβούλια
στο νέο  σχέδιο νόμου για τον «Αγροτικό συνδικαλισμό», προτείναμε την τήρηση της ποσόστωσης φύλου στις υποψηφιότητες κάθε συνδυασμού για την εκλογή κάθε Οργάνου Διοίκησης,  με σκοπό να αυξηθούν οι εκλεγμένες γυναίκες

Υλοποιήσαμε το 2016στην Αθήνα, το πρώτο 2ημερο Συνέδριο με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεργασία, Παράδοση, Ποιότητα» με παράλληλη Έκθεση παραδοσιακών προϊόντων των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Συνεργαζόμαστε με τα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας, ώστε οι φοιτήτριες και οι φοιτητές να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, προκειμένου να τους παρέχουν εξατομικευμένη συμβουλευτική και να τους μεταφέρουν καινοτόμες ιδέες.Επ΄ ευκαιρία θέλω να τονίσω ότι η τελευταία μας επιτυχία, να συγκροτηθούν Επιτροπές Ισότητας σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας, θα δώσει νέα  ώθηση και σε αυτή τη συνεργασία μας.
Επιπλέον, οι γυναικείοι συνεταιρισμοί θα ωφεληθούν από την κατάργηση του φόρου επιτηδεύματος για συνεταιρισμένους αγρότες, συνεταιρισμούς και ΚΟΙΝΣΕΠ όπως ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου του 2019.
Ταυτόχρονα οι γενικότερες πολιτικές της κυβέρνησης για την αναβάθμιση και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους όπως είναι  η δημιουργία περισσότερων παιδικών και βρεφικών σταθμών, ολοήμερων σχολείων, σχολικών γευμάτων, αύξηση των επιδομάτων τέκνων από το πρώτο κιόλας  παιδί, μονιμοποίηση και βελτίωση της βοήθειας στο σπίτι, είναι ορισμένα μέτρα που ανακουφίζουν την αγρότισσα και βελτιώνουν το συνδυασμό προσωπικής, οικογενειακής και επαγγελματικήςζωή.
Φίλες και φίλοι,
Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο των δράσεων μας,  πραγματοποιήσαμε και την έρευνα-μελέτη, με θέμα: «Η Ελληνίδα Αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο».
Η έρευνα αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της συγχρηματοδοτούμενης Πράξης «Εξειδικευμένη Υποστήριξη του Μηχανισμού – Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων», που εντάσσεται στο Ε.Π. Μεταρρύθμιση Δημοσίου Τομέα 2014-2020»
Τα στοιχεία και τα συμπεράσματα της, θα σας τα παρουσιάσει η επιστημονικά υπεύθυνη, Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κα Μαρία Γκασούκα.
Στόχος της έρευνας, ήταν η αποτύπωση της κοινωνικής κατάστασης των αγροτισσών, των προβλημάτων και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες, αλλά και ως γυναίκες, στο πλαίσιο της πατριαρχικής ακόμα, σ’ ένα βαθμό, ελληνικής υπαίθρου, όπως και των προσδοκιών τους.
Η θετική εμπειρία που είχαμε από τη ζεστή και δυναμική παρουσία των αγροτισσών και όχι μόνο, στις δυο προηγούμενες παρουσιάσεις της έρευνας που κάναμε στη Σταμνά Μεσολογγίου και στη Ζαγορά Πηλίου, αποδεικνύει την ανάγκη και τη δίψα που έχουν οι γυναίκες στην ύπαιθρο για ανάλογες εκδηλώσεις. Δείχνει επίσης τη θέληση τους να ασχοληθούν με αυτό τον τομέα της οικονομίας αλλά και την  απαίτηση τους για λύσεις στα χρόνια  προβλήματα τους. Κι αυτό εμείς δεν έχουμε ο δικαίωμα να το αγνοούμε και πράγματι δεν το αγνοούμε.
Συνεπώς, αντιλαμβανόμαστε όλες και όλοι μας ότι η εκπόνηση της συγκεκριμένης έρευνας είναι, πράγματι, μια πρωτοποριακής θεματικής μελέτη, τα συμπεράσματα της οποίας θα μας βοηθήσουν για την χάραξη κατάλληλων πολιτικώνγια την περαιτέρω εξέλιξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των αγροτισσών συνολικά.
Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, ότι η διαβίωση των αγροτισσών βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και , κατ’ επέκταση, με την κλιματική αλλαγή. Γεγονός που εντείνει την ανάγκη να δοθεί περαιτέρω έμφαση στην έννοια της αειφορίας για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων τόσο της  σημερινής νέα γενιάς  αλλά κυρίως των γενεών που έπονται.
Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι, παρά τις δυσκολίες που ενέχει η αγροτική ζωή συνολικά, η σημερινή κοινωνικήθέση των γυναικών της υπαίθρου έχει εξελιχθεί θετικά σε σχέση με εκείνη του παρελθόντος. Άλλωστε αυτό μας δείχνει και η έρευνα.
Το γεγονός αυτό μας γεμίζει με δύναμη και αισιοδοξία για την ακόμη πιο εξελικτική πορεία του μέλλοντος.
Κλείνοντας, με αφορμή και την χθεσινή, Διεθνή Ημέρα για τις γυναίκες της υπαίθρου,από πλευράς της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, εκφράζω τη βεβαιότητα ότι, μέσα από το έργο μας, θα συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε τους πολλαπλούς ρόλους των αγροτισσών, τις σύγχρονες ανάγκες τους  και την αναγκαιότητα προάσπισης των δικαιωμάτων τους με όρους ισότητας, δικαιωμάτων, δημοκρατίας και αξιοπρέπειας.

Καλή επιτυχία στην ημερίδα
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.







ΥΦ.ΕΣ Γραφείο Τύπου                                                    ΓΓΙΦ Γραφείο Τύπου
Αθήνα: κ.: 6994 980766,                 Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/
τ.: 213 1364432, 213 1364935.                 Τηλ. 2131511102
Δ/νση: Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2,         Ε-mail: gramggif@isotita.gr
Τ.Κ.: 101 83. m.: press.ifipourgos@ypes.gr
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments