....

Ι.Μ. ΕΔΕΣΣΗΣ: ΣΕ ΚΛΙΜΑ ΚΑΤΑΝΥΞΗΣ ΤΙΜΗΘΗΚΕ Η ΠΑΝΑΓΙΑ (PHOTOS)

Με λαμπρότητα και ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του πιστού λαού εορτάσθηκε η Κοίμησις της Υπεραγίας Θεοτόκου στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου (Μητρόπολη) Γιαννιτσών.

 

Την παραμονή, Δευτέρα 14 Αυγούστου, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός και έγινε η καθιερωμένη λιτάνευση της ιστορικής ιεράς εικόνος της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (1860) και του ιερού
λειψάνου του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου, το οποίο τέθηκε σε προσκύνηση σε όλη την διάρκεια των εορτασμών.

Μετείχαν κληρικοί από την πόλη των Γιαννιτσών αλλά και άλλες Μητροπόλεις, ενώ προέστη ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Πορφύριος, Καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής Μονής Τιμίου Προδρόμου Σκήτης Βεροίας, ο οποίος και κήρυξε τον θείο λόγο υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα του προσώπου της Υπεραγίας Θεοτόκου για όλην την ανθρωπότητα και ιδιαίτερα για τον λαό μας και προτρέποντας στον αγώνα διατήρησης των ιερών παραδόσεων της πατρίδας μας, σε μια εποχή πνευματικής κρίσεως.
Στις 10.00 μ.μ. τελέσθηκε η ακολουθία του μικρού Αποδείπνου και εψάλησαν τα εγκώμια της Θεοτόκου.

Την επομένη, Τρίτη 15/8, τελέσθηκε ο Όρθρος της εορτής και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του ποιμενάρχου της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κ. Ιωήλ.
Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του αναφέρθηκε στην δύναμη των πρεσβειών της Υπεραγίας Θεοτόκου, προς τον Υιόν Της υπέρ όλου του κόσμου. Η Παναγία και όλοι οι άγιοι είναι οι πρεσβευτές και οι φρουροί του ανθρωπίνου γένους, γι αυτό και η Εκκλησία από των αρχαιοτάτων χρόνων επικαλείται τις πρεσβείες των αγίων της Παναγίας μας για τους ζώντες αλλά και για τους κεκοιμημένους.

Όμως, όπως παρατηρεί ο ιερός Χρυσόστομος, οι πρεσβείες αυτές έχουν δύναμη, όταν και εμείς αγωνιζόμαστε. Αν μένουμε στα πάθη μας, όσο και να επικαλούμαστε τις πρεσβείες αυτές, δεν έχουμε ωφέλεια. Τέλος ο Σεβασμιώτατος προέτρεψε να παρακαλέσουμε την Υπεραγία Θεοτόκο, την οποία σήμερα εορτάζουμε, για τον εαυτό μας, για τις οικογένειές μας και για το έθνος μας ολόκληρο, ώστε να μας λυτρώσει από τα πολλά κακά που μας απειλούν -είτε ως πρόσωπα είτε ως λαό- και να μας αξιώσει όλους να κερδίσουμε την Βασιλεία του Θεού.

Στον εορτασμό μετείχαν επίσης ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γ. Στάμκος, η Βουλευτής Πέλλας κα Θ. Τζάκρη και άλλοι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και φορέων.

Φωτογραφίες: Κ. Παπαδόπουλος – Γιαννιτσά

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments