....

«Η ΤΡΙΤΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΘΑ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ»

 

 

 

Στον μεγαλύτερο πονοκέφαλο της κυβέρνησης εξελίσσεται η τρίτη αξιολόγηση, η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον προσεχή Αύγουστο. Ήδη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν από τη μια μεριά τις αυξημένες υποχρεώσεις για προώθηση των προαπαιτούμενων για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, κι από την άλλη να διαχειριστούν τις κοινωνικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι προφανές ότι προέρχονται από στρώματα στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προνομιακή πρόσβαση, ενόψει των προσεχών εκλογών.

Στην κορυφή των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι η ρύθμιση της λειτουργίας των ταξί, που ήδη έχει ξεσηκώσει κοινωνική αναταραχή. Εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να περάσει ένα νόμο που και τους δανειστές να ικανοποιεί, δηλαδή να ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές τους για ελεύθερη αγορά, αλλά και τους ταξιτζήδες να μην στρέψει απέναντί του. Ο Γόρδιος Δεσμός των “κίτρινων αυτοκινήτων” δεν έχει βρει ακόμα τη λύση του...

Παράλληλα ο πρωθυπουργός επείγεται να ξεπεράσει το σκόπελο που λέγεται “νέα αναβολή της επένδυσης στο Ελληνικό. Όσο κι αν η πρόσφατη απόφαση του ΚΑΣ προβλήθηκε από κυβερνητικούς κύκλους ως “σολομώντειος”, που αφήνει ευχαριστημένες και τις δυο πλευρές, ωστόσο είναι βέβαιο ότι δυσχεραίνει την απρόσκοπτη προώθηση της επένδυσης. Κι ο χρόνος τρέχει...

Η πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα φέρει μετά βεβαιότητας αντιμέτωπη την κυβέρνηση με το πιο ισχυρό, ίσως, συνδικαλιστικό όργανο της χώρας, τη ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ. Στο Μέγαρο Μαξίμου εμπεδώνεται η αντίληψη ότι από αυτή τη μάχη αποκλείεται να μην υπάρχουν απώλειες, απλώς μετρούν ποια είναι η μέθοδος και ποια η επικοινωνιακή της παρουσίαση, ώστε οι απώλειες να είναι οι μικρότερες δυνατές.

Η απονομή συντάξεων, η προώθηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αλλαγή των διαδικασιών προκήρυξης μιας απεργίας, η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και η πιθανότητα οι δανειστές, ή ένα μέρος τους, να διαφωνήσουν με τις προβλέψεις του προσχεδίου του προϋπολογισμού είναι μερικές μόνο ,από τις πολλές δύσκολες εξισώσεις που καλείται να λύει η κυβέρνηση, μέσα σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια, καθώς το σύνολο των προαπαιτουμένων πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, κυβέρνηση και δανειστές εκτιμούν ότι ακόμα κι αν η τρίτη αξιολόγηση κλείσει μέχρι -το αργότερο- τα τέλη Φεβρουαρίου, είναι δυνατό να φτάσουμε ομαλά στην έξοδο από το μνημόνιο τον Αύγουστο, κατά τα προβλεπόμενα.

 

Οι συνεννοήσεις με του δανειστές είναι συνεχείς και πολυεπίπεδες. Το πιο σκληρο΄αγκάθι είναι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το Διεθνές νομισματικό Ταμείο, που αμφισβητεί την επίτευξη του κυβερνητικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% και δεν αποκλείεται στην προσεχή του έκθεση να ζητήσει επίσπευση των μέτρων που έχει αποφασιστεί να ληφθούν από 1/1/2019. Την αποφυγή αυτού του σκοπέλου θα ζητήσει ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνάντηση που θα έχει με την Κριστίν Λαγκάρντ στην Ουάσιγκτον στις 17 Οκτωβρίου.

Ακόμα, όμως, κι αν η συνάντηση φέρει τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, χρειάζεται η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει το σύνολο των υπολοίπων προαπαιτουμένων, και μάλιστα πολύ γρήγορα. Κυβερνητικά στελέχη συμπίπτουν στην διαπίστωση ότι το επόμενο τρίμηνο δηλαδή η πορεία ολοκλήρωσης της αξιολόγησης εντός του 2017 ή, το πολύ, στις αρχές του 2018, θα κρίνει την τύχη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές. Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έτοιμη την πολιτική πλατφόρμα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, δομημένη πάνω στον καμβά "οι αντίπαλοί μας έβαλαν τη χώρα στα μνημόνια, εμείς τη βγάλαμε". Εάν ολοκληρωθεί η τρίτη αξιολόγηση κι η χώρα βγει από το μνημόνιο τον αύγουστο του 2018, από κει και μετά είναι στην επιλγοή του πρωθυπουργου ο χρόνος των εκλογών και η καλύτερη επικοινωνιακή αξιοποίηση αυτής της πολιτικής πλατφόρμας.

Η ολοκλήρωση, όμως, της τρίτης αξιολόγησης στα χρονικά περιθώρια που έχουν τεθεί είναι εξαιρετικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη...

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments