....

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΚΟΠΕΥΕΙ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΕΙ ΜΕΡΙΔΙΟ ΣΤΟΝ TAP

Στις 24 Ιουλίου πηγή από την τουρκική κυβέρνηση ανέφερε στην εφημερίδα Trend ότι η Τουρκία σκοπεύει να αποκτήσει μερίδιο στον Trans-Adriatic Pipeline (TAP).

Η ίδια πηγή σημείωσε ότι η απόκτηση μεριδίου στον TAP είναι μια ιστορική ευκαιρία για την Τουρκία, και η Άγκυρα δεν πρόκειται να την χάσει.

Νωρίτερα είχε αναφερθεί ότι η Statoil προτίθεται να πωλήσει το 20% του μεριδίου της από τον TAP.

Το έργο του TAP είναι ένα μέρος του νότιου διαδρόμου φυσικού αερίου που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαφοροποιήσει τις πηγές προμήθειας υδρογονανθράκων και την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας, αλλά και θα επιτρέψει στο Αζερμπαϊτζάν να αποκτήσει μια νέα αγορά στην Ευρώπη. Image and video hosting by TinyPic

10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Ευρώπη,  έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα στην Τουρκία….και καμιά βαλβίδα Αναμονής στην Καστοριά

 

Στο πλαίσιο της διασφάλισης του εφοδιασμού της Ευρώπης με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν , η τελική απόφαση για την επένδυση έγινε στις 17 Δεκ, 2013 στο 2ο στάδιο της ανάπτυξης του Shah Deniz. Το αέριο που παράγεται σε αυτόν τον τομέα θα πρέπει πρώτα να πάει στην ευρωπαϊκή αγορά (10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα), ενώ έξι δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία. Στην Ελλάδα οι κάτοικοι της Καστοριάς κάνουν αγώνα για μια βαλβίδα Αναμονής

Η σύμβαση για την ανάπτυξη του υπεράκτιου πεδίου του Shah Deniz υπεγράφη στις 4 Ιουνίου, 1996. Το αποθεματικό του τομέα εκτιμάται σε 1,2 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου και 240 εκατομμύρια μετρικούς τόνους συμπυκνώματος.

Ως μέρος του σταδίου 2 της ανάπτυξης του Shah Deniz, το αέριο θα εξάγεται στην Τουρκία και την ευρωπαϊκή αγορά με την επέκταση του αγωγού του Νοτίου Καυκάσου και την κατασκευή του Trans-Anatolian Αγωγού Φυσικού Αερίου και του Trans-Adriatic Pipeline.

Αρχική χωρητικότητα του TAP θα είναι 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως, με δυνατότητα επέκτασης σε 20 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως.

Η κατασκευή του αγωγού αναμένεται να ξεκινήσει στις 16 Μαΐου 2016.

Μετοχικά ο TAP αποτελείται από : BP (20 τοις εκατό), SOCAR (20 τοις εκατό), Statoil (20 τοις εκατό), η Fluxys (19 τοις εκατό), Enagas (16 τοις εκατό) και Axpo (πέντε τοις εκατό).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments