....

Η Θ. ΤΖΑΚΡΗ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΣΕ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ ΟΓΚΟΥ ΤΗΣ ΈΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΟ ΚΕΡΑΣΙ

 

 

Θεοδώρα Τζάκρη στη σύσκεψη των Συνεταιρισμών του ορεινού όγκου της Έδεσσας για τις ζημιές στο κεράσι: Οι εκτιμήσεις των ζημιών στα κεράσια συνεχίζονται απρόσκοπτα και θα ολοκληρωθούν πιο σύντομα από κάθε άλλη φορά

           

            Η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεοδώρα Τζάκρη παρέστη το Σάββατο 7-7-2018 στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των Συνεταιριστικών Οργανώσεων Άγρα, Άρνισσας, Βρυττών, Κερασιάς, Καρυδιάς, Νησίου, Παναγίτσας, Φλαμουριάς κ.λπ. στην Έδεσσα για τις ζημιές στην καλλιέργεια του κερασιού κατά τη φετινή καλλιεργητική περίοδο.

            Η κ. Τζάκρη, αφού άκουσε όλους τους εκπροσώπους των συνεταιριστικών οργανώσεων, στην παρέμβασή της επεσήμανε ότι η φετινή χρονιά στο κεράσι, που κατ' αρχήν φαίνονταν μια καλή χρονιά από άποψη όγκου παραγωγής,  λόγω του ότι - με εξαίρεση κάποια φαινόμενα ακαρπιών στην περιοχή της Βεγορίτιδας-  δεν υπήρχαν εκτεταμένα φαινόμενα ζημιών από καιρικές συνθήκες,  δεν ξεκίνησε με καλούς οιωνούς στην εμπορία του προϊόντος, δεδομένου ότι ευθύς εξ αρχής παρατηρήθηκαν προβλήματα στη διάθεση του κερασιού που επηρέασαν τη ζήτηση στις πρόωρες ποικιλίες, τα οποία εντάθηκαν από τις βροχοπτώσεις που παρατηρούνταν σχεδόν καθημερινά και είχαν επίδραση και στην ποιότητα  αυτού.

            Στη συνέχεια δε ήρθαν και οι ζημιές λόγω καιρικών συνθηκών, αρχικά το χαλάζι στις 3 Ιουνίου στις περιοχές της Κερασιάς, της Καρυδιάς, των Λύκων, της Μαργαρίτας κ.λπ. και στη συνέχεια οι έντονες βροχοπτώσεις του καιρικού φαινομένου "Νεφέλη" στο τέλος του Ιουνίου που επηρέασαν όλη την παραγωγή προκαλώντας σκάσιμο του κερασιού σε μεγάλο ποσοστό σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα στον ορεινό όγκο της Έδεσσας, η οποία παραγωγή σε ποσοστό 80% παρέμενε ασυγκόμιστη πάνω στα δέντρα, σηματοδοτώντας έτσι την πρόωρη λήξη της συγκομιστικής περιόδου και βυθίζοντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, αφού ματαίωσαν κάθε προσδοκία τους για την απόκτηση εισοδήματος από την καλλιέργεια του κερασιού, που στη συντριπτική πλειονότητα των δημοτικών διαμερισμάτων αποτελεί μονοκαλλιέργεια.

            Η κ. Τζάκρη επεσήμανε ότι από την πρώτη στιγμή της εμφάνισης των καταστροφικών καιρικών φαινομένων και πριν από τη λήξη των αναγγελιών για την υποβολή δηλώσεων ζημίας γεωπόνοι εκτιμητές του ΕΛΓΑ βρέθηκαν στα αγροκτήματα για την πραγματοποίηση προεπισκοπήσεων, αλλά και εξατομικευμένων εκτιμήσεων, που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα και αναμένονται να ολοκληρωθούν -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ- στα μέσα Αυγούστου. Όπως χαρακτηριστικά  τόνισε  η κ. Τζάκρη  «πέρυσι και φέτος η ανταπόκριση του ΕΛΓΑ κατέγραψε ρεκόρ εποχής -αφήνοντας οριστικά πίσω τις όχι και  πολύ μακρινές χρονιές, όπου γεωπόνοι - εκτιμητές εμφανίζονταν στα κερασοχώραφα τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, που όχι μόνο δεν υπήρχαν κεράσια πάνω στα δέντρα, αλλά ούτε καν φύλλα πάνω σε αυτά, με ό, τι αυτό συνεπάγεται στην αντικειμενικότητα των εκτιμήσεων, τη συγγραφή των πορισμάτων, την αποστολή τους στα δημοτικά διαμερίσματα και την καταβολή των αποζημιώσεων στους πληγέντες παραγωγούς και σε όλη την διαδικασία των αποζημιώσεων εν γένει που φέτος θα γίνει ταχύτατα. Με εξαίρεση τον Άγρα και το Κάτω Γραμματικό όπου οι γεωπόνοι εκτιμητές θα βρίσκονται εκεί από τη Δευτέρα 9-7 (αναμένονται 4 ακόμη γεωπόνοι από άλλα καταστήματα του ΕΛΓΑ) σε όλα τα άλλα δημοτικά διαμερίσματα οι εκτιμήσεις των ζημιών στα κεράσια γίνονται απρόσκοπτα και θα ολοκληρωθούν πιο σύντομα από  κάθε  άλλη χρονιά» είπε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

            Η κ. Τζάκρη σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ προέβη και σε ορισμένες διευκρινήσεις προς τους παραγωγούς για τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις. «Καταρχήν θέλω να διευκρινίσω ότι από την αποζημίωση των κερασιών για το σκίσιμο λόγω του φαινομένου "Νεφέλη" δεν υπάρχουν -παρά τις φήμες που διακινούνται περί του αντιθέτου- κάποιες ποικιλίες κερασιών που να αποκλείονται ευθύς εξ αρχής. Κεράσια σε μεγάλο μέγεθος ανεξαρτήτως ποικιλίας τα οποία βρέθηκαν πάνω στα δέντρα και έσκασαν από την βροχή θα αποζημιωθούν. Εξαιρούνται μόνο τα κεράσια που έμειναν ατροφικά από υπερφόρτωση και λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος έμειναν πάνω στα δέντρα και "μουμιοποιήθηκαν", αλλά αυτό δε νομίζω να αφορά τον ορεινό όγκο της Έδεσσας» πρόσθεσε η κ. Τζάκρη.  Η βουλευτής προέβη και σε μία ακόμη διευκρίνιση ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα  πραγματοποιηθεί η εκτίμηση. Εκεί όπου η ζημία από το σκάσιμο στα κεράσια εκτιμάται ως μεγάλη και το σύνολο της παραγωγής βρίσκεται εντός του χωραφιού, κατά την εκτίμηση ο ΕΛΓΑ δεν θα προβεί σε αφαίρεση ποσοστού αξιοποίησης γιατί ακριβώς δεν θεωρείται ότι υπάρχει εμπορική αξιοποίηση.

            Όσον αφορά στην καταβολή του υπολοίπου 30% από τις αποζημιώσεις του 2017, η κ. Τζάκρη τόνισε ότι δεν δόθηκε νέα παράταση στην καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τον Αύγουστο ώστε ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ να αναθεωρηθεί άμεσα και το υπόλοιπο 30% να καταβληθεί αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε χθες και ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (και όχι τον Νοέμβριο όπως είχε συμβεί πέρυσι).

            Τέλος όσον αφορά στο αίτημα που τέθηκε από τις Οργανώσεις για την καταβολή αποζημιώσεων de minimis για την απώλεια του εισοδήματος των κερασοπαραγωγών των οποίων τα κεράσια στις πρώιμες ποικιλίες έμειναν ατροφικά λόγω  υπερφόρτωσης ή μαλάκωσαν (χωρίς να σκάσουν) και έμειναν πάνω στα δέντρα λόγω έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος, ανέφερε ότι αυτό θα εξετασθεί εφόσον ολοκληρωθεί πρώτα η συγκομιδή του κερασιού και προσδιοριστεί η απώλεια του εισοδήματος.-

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments