....

Η ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΜΕ ΤΟ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ

Με δεδοµένο ότι µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές περισσότεροι από 2 εκατ. φορολογούµενοι δεν είχαν υποβάλει τις δηλώσεις τους για µια σειρά από λόγους (προβλήµατα µε συγκεκριµένους κωδικούς των εντύπων, αργή ανταπόκριση του Taxisnet λόγω υπερφόρτωσης ορισµένες ώρες της ηµέρας κ.λπ.), η παράταση µέχρι τις 26 Ιουλίου 2018 που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονοµικών δεν αποτελεί έκπληξη. Ακόµα κι έτσι, πάντως, ο χρόνος που αποµένει δεν είναι άπλετος, εποµένως όσοι αγρότες, µαζί µε τους λογιστές τους, δεν έχουν… πατήσει ακόµα το κουµπί υποβολής, θα πρέπει να το πράξουν σύντοµα.

των Φωτεινής Μακρή, Γιάννη Τσατσάκη

Πριν το κάνουν, ωστόσο, καλό θα είναι να σιγουρευτούν ότι έχουν συµπληρώσει σωστά όλα τα απαραίτητα πεδία, ώστε να µη βρεθούν προ -δυσάρεστης, κατά κανόνα- εκπλήξεως… Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγµα του «πλαστικού χρήµατος». Όπως είναι γνωστό, για το φορολογικό έτος 2017 οι κατ’ επάγγελµα αγρότες -όπως και οι µισθωτοί και οι συνταξιούχοι- θα πρέπει να έχουν πραγµατοποιήσει ένα ελάχιστο ποσοστό δαπανών µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής, προκειµένου να κατοχυρώσουν την έκπτωση φόρου που, βάσει του νόµου, δικαιούνται. Στην αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να πληρώσουν έξτρα φόρο.

Τα τραπεζικά ιδρύµατα έχουν αποστείλει συγκεντρωτικά στην ΑΑΔΕ και ανά ΑΦΜ τα στοιχεία που αφορούν τόσο τις πληρωµές, οι οποίες έγιναν µε µεταφορά πιστώσεων και άµεση χρέωση σε πίστωση επαγγελµατικών λογαριασµών, όσο και τις συναλλαγές που πραγµατοποιήθηκαν µε χρήση χρεωστικών, πιστωτικών και προπληρωµένων καρτών, µε εξαίρεση τις εταιρικές. Έτσι, οι κωδικοί 049-050 του Ε1, όπου αναγράφονται οι δαπάνες µε πλαστικό χρήµα, είναι ενηµερωµένοι µε τα ποσά αυτά.

Όπως γνωρίζουµε, ωστόσο, από την καθηµερινή επαφή µας µε τους φορολογούµενος, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις όπου στους κωδικούς αυτούς δεν υπάρχει κάποιο ποσό. Όπως και περιπτώσεις κατά τις οποίες στο ποσό που αναγράφεται διαφέρει από τα στοιχεία που έχουν στείλει τα τραπεζικά ιδρύµατα και έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση. Αυτό κατά κανόνα συµβαίνει γιατί ο φορολογούµενος δεν έχει πραγµατοποιήσει το µίνιµουµ ποσοστό δαπανών µε ηλεκτρονικά µέσα ή/και κάρτες, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δηλώνει ένα ποσό µε την ελπίδα ότι θα καταφέρει έτσι εξασφαλίσει το αφορολόγητο.

Σύµφωνα µε τη νοµοθεσία, εφόσον το αναγραφόµενο στον κωδικό 049-050 ποσό δεν ταυτίζεται µε εκείνο που έχει στη διάθεσή της ΑΑΔΕ, η τελευταία έχει το δικαίωµα να προχωρήσει σε έλεγχο, στη διάρκεια του οποίου ο φορολογούµενος θα πρέπει να αποδείξει µε κάποιο αποδεικτικό της τράπεζας ή της κίνησης της κάρτας του ότι πραγµατοποίησε αυτές τις δαπάνες. Σε αντίθετη περίπτωση, θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο για το ποσό που υπολείπεται µέχρι τη συµπλήρωση του ελάχιστου απαιτούµενου ορίου ηλεκτρονικών δαπανών.

Υπενθυµίζουµε ότι για εισόδηµα ως 10.000 ευρώ απαιτείται τουλάχιστον το 10% των δαπανών να έχει πραγµατοποιηθεί µε κάρτες ή/ και ηλεκτρονικά µέσα. Από 10.001 έως 30.000 ευρώ το ελάχιστο ποσοστό δαπάνης µε κάρτα είναι 15% και για εισόδηµα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό είναι 20%.

Παραδείγµατα

Έστω, κατ’ επάγγελµα αγρότης, µε καθαρά κέρδη 9.000 ευρώ και χωρίς κανένα προστατευόµενο τέκνο, θα πρέπει να έχει τουλάχιστον 900 ευρώ δαπάνες µέσω κάρτας ή άλλων ηλεκτρονικών µέσων. Εφόσον «πιάνει» αυτό το όριο, ο φόρος που θα πληρώσει θα είναι 80 ευρώ (9.000 x 22% = 1.980 ευρώ, από τα οποία αφαιρούνται τα 1.900 ευρώ της έκπτωσης φόρου). Αν, όµως, δεν έχει καµία δαπάνη µε πλαστικό χρήµα, τότε θα κληθεί να πληρώσει έξτρα φόρο 198 ευρώ για το «έλλειµµα αποδείξεων» 900 ευρώ (900 x 22%), µε αποτέλεσµα το συνολικό απαιτούµενο ποσό να φτάσει τα 278 ευρώ. Δηλαδή, ουσιαστικά ο φόρος υπετριπλασιάζεται.

Αν τώρα ο αγρότης του παραδείγµατός µας έχει πραγµατοποιήσει µεν πληρωµές µε κάρτα, αλλά αυτές είναι χαµηλότερες των 900 ευρώ που απαιτούνται, π.χ. 500 ευρώ, τότε για τη διαφορά των 400 ευρώ θα πληρώσει επιπλέον φόρο 88 ευρώ (400 x 22%) που προστίθενται στα 80 ευρώ του φόρου εισoδήµατος.

Για ποιους ισχύουν ακόµα οι χάρτινες αποδείξεις

Εξαιρέσεις στην υποχρέωση για ένα µίνιµουµ ποσοστό δαπανών µε πλαστικό χρήµα αποτελούν οι ηλικιωµένοι άνω των 70 ετών, τα άτοµα µε αναπηρία 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συµπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της ΕΕ ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται µε την κλίµακα από µισθωτή εργασία και συντάξεις και εξαιρούνται από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικού χρήµατος. Επίσης, όσοι διαµένουν σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων και νησιών κάτω των 3.100 κατοίκων εκτός τουριστικών προορισµών. Για όλες αυτές τις κατηγορίες, οι κωδικοί 049-050 µπορούν συµπληρωθούν από τους αγρότες και τους λογιστές τους µε «χάρτινες» αποδείξεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments