....

«Η ΟΠΕΡΑ ΒΓΗΚΕ ΑΠ’ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ»-ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και η Θεματική Αντιπεριφέρεια Τουρισμού και πολιτισμού της Π.Κ.Μ. στην πρώτη τους συνεργασία με την Λυρική Σκηνή Κεντρικής Μακεδονίας

  διοργανώνουν 

Χριστουγεννιάτικο Gala

με τα ωραιότερα αποσπάσματα από όπερες μέσα σε μια

λυρική κωμωδία – επιθεώρηση

«Η όπερα βγήκε απ’ τον Παράδεισο» 

της Κασσάνδρας Δημοπούλου

σε σκηνοθεσία της Άντας Τσεσμελή – Edwards

την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 21:00

στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών

(Εθνικής Αμύνης 2)

 

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 

Δυνατότητα κρατήσεων θέσεων στο τηλ.: 2310 589172-5

Δευτέρα – Παρασκευή (9:00 – 17:00)

Οι κρατήσεις ακυρώνονται 20’ πριν την έναρξη της παράστασης

 

Οι 4 πρωταγωνιστές της Aida, λίγες μόνο ημέρες μετά την επιτυχία τους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης συναντιούνται και πάλι στο σανίδι σε μια παράσταση διαφορετική, κεφάτη, στην οποία δεν διστάζουν να τσαλακώσουν την εικόνα τους και ερμηνεύουν τα ωραιότερα αποσπάσματα από όπερες. Μουσική: G. Verdi, G. Bizet, G. Rossini, G. Puccini, W.A. Mozart.

 

 

 

Η υπόθεση: Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, τέσσερις διάσημοι λυρικοί τραγουδιστές βρίσκονται μπροστά στις πύλες του Παραδείσου. Εκεί τους περιμένει ένας μυστηριώδης άνδρας, ο οποίος τους λέει ότι για να μπουν στον Παράδεισο, πρέπει να περάσουν από... ακρόαση. Θα τα καταφέρουν;

 

Συντελεστές:

Κείμενα: Κασσάνδρα Δημοπούλου

Σκηνοθεσία : Άντα Τσεσμελή – Edwards

Συμμετέχουν: Κασσάνδρα Δημοπούλου, Σοφία Μητροπούλου, Φίλιππο Μοδινό, Armando Puclavets, Αθανάσιος Μαργούτας

 

Πιάνο: Γιάννης Ξυλάς

 

Παραγωγή: Skull of Yorick Productions

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ: Η Κασσάνδρα Δημοπούλου και ο Φίλιππος Μοδινός είναι λυρικοί τραγουδιστές με διεθνή αναγνώριση. Το 2011 ίδρυσαν στο Λονδίνο την ομάδα Skull of Yorick Productions και έκτοτε έχουν ανεβάσει πολυάριθμες όπερες στην Ελλάδα και το εξωτερικό ( “Κάρμεν”, “Αντιγόνη”, “Οθέλλος”, “Νόρμα”κ.ά). Το 2013 ίδρυσαν το πρώτο ανεξάρτητο, επαγγελματικό στούντιο λυρικής τέχνης στη Θεσσαλονίκη (Opera Studio Skull of Yorick Productions) και το 2015 το “Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος”.

 

 

 

Η Skull of Yorick Productions ανακοινώνει την ίδρυση της Λυρικής Σκηνής Κεντρικής Μακεδονίας, της οποίας οι δραστηριότητες θα είναι υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας

 

Η εκδήλωση που θα σηματοδοτήσει την αρχή αυτής της συνεργασίας θα πραγματοποιηθεί στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, στις 27 Δεκεμβρίου, 2016, ώρα έναρξης 21:00, όπου θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από τις μεγαλύτερες Όπερες παγκοσμίως μέσα από  την λυρική κωμωδία «Η Όπερα βγήκε απ’ τον Παράδεισο»  της Κασσάνδρας Δημοπούλου. 

 

Σκοπός της Λυρικής Σκηνής Κεντρικής Μακεδονίας είναι να παρουσιάζονται παραγωγές Όπερας στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και σε όλη την Ελλάδα με επίκεντρο τους εγχώριους καλλιτέχνες του είδους.  Ο οργανισμός θα συνάψει συνεργασίες με φορείς στην Θεσσαλονίκη και στην υπόλοιπη Ελλάδα καθώς και του εξωτερικού, δίνοντας σημαντικό βήμα στο ανθρώπινο δυναμικό του είδους στην πόλη, που έχει ήδη βιώσει μία αναγέννηση στο είδος λόγω της δραστηριότητας που υπάρχει τα τελευταία χρόνια από την Skull of Yorick Productions. 

 

Καλλιτεχνική διευθύντρια της νέας Λυρικής Σκηνής Κεντρικής Μακεδονίας θα είναι η Κασσάνδρα Δημοπούλου, ενώ νόμιμος εκπρόσωπος του οργανισμού θα είναι ο Φίλιππος Μοδινός.

 

Σχετικά με την όπερα στη Θεσσαλονίκη.

Η Όπερα δημιουργήθηκε στην προσπάθεια του δυτικού πολιτισμού να αναβιώσει το αρχαιοελληνικό δράμα. Ως εκ τούτου, είναι άμεσα συνδεδεμένη με την Ελλάδα. Σαν είδος, εμπεριέχει όλες τις τέχνες: μουσική, τραγούδι, υποκριτική, χορό και εικαστικές τέχνες και επιβεβλημένα η ύπαρξή της ενώνει διεθνώς όλο τον καλλιτεχνικό κόσμο. Η Θεσσαλονίκη πάντα υποδέχεται την Όπερα με ενθουσιασμό και αυτό είναι που μας ώθησε να πραγματοποιήσουμε το όραμα της ύπαρξής της στην πόλη μας. Στόχος της Λυρικής Σκηνής Κεντρικής Μακεδονίας είναι να κατακτήσει μια σημαντική θέση στο διεθνή καλλιτεχνικό χώρο της Όπερας, χτίζοντας γέφυρες πολιτισμού με το να γίνει πόλος έλξης προς όλο το κόσμο για την Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία.

 

 

 

 

 


21/12/16

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Κασσάνδρα Δημοπούλου – Mezzosoprano

 

         Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη.  Σπούδασε κλασικό τραγούδι και βιολοντσέλο στην Ελλάδα και τη Γερμανία. Ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στη Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου με Άριστα και διάκριση, ως υπότροφος του Ιδρύματος “Λεβέντη” και των: Athena Scholarship, Newton Scholarship και με την υποστήριξη των Life Action Trust και Josephine-Baker Trust.

         Έχει εμφανιστεί ως σολίστ σε διεθνείς λυρικές σκηνές όπως: Theatre National Luxemburg, Staatsoper Stuttgart, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης & Αθηνών, Teatro Cilea,  Reggio Calabria, Knoxville Opera κ.α. Το 2010 συμμετείχε στην παραγωγή της Rada Film Rigoletto a Mantova δίπλα στον Placido Domingo. Έχει βραβευτεί από την Ένωση Ελλήνων Κριτικών ως καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη καλλιτέχνης. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Βάγκνερ και έχει κερδίσει το Βραβείο Κοινού στο διεθνή διαγωνισμό Belcanto του Rossini Festival στο Bad -Wildbad (2007).

         Είναι ιδρυτικό μέλος της καλλιτεχνικής ομάδας Skull of Yorick Productions. Έχει  σκηνοθετήσει ως τώρα τις όπερες: “Norma” (Bellini), “Otello” (G. Verdi), “Carmen” (G. Bizet), “I Pagliacci” (R. Leoncavallo), “Antigone” (T. Traetta), “Il Tabarro”/ “Suor Angelica” (G. Puccini) και “La Serva Padrona” (G.B. Pergolesi). Το 2013 η ομάδα ίδρυσε το πρώτο ανεξάρτητο επαγγελματικό Opera Studio στη Θεσ/νίκη, για την ανάδειξη νέων λυρικών καλλιτεχνών.

         Έχει γράψει ένα θεατρικό έργο, “Η Όπερα βγήκε απ'τον Παράδεισο”, το οποίο ανέβηκε στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τη Δράμα. Εκδόθηκε και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις “Ζήτρος”.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

www.kassandradimopoulou.com

www.skullofyorickproductions.com

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

Φίλιππος Μοδινός – Παραγωγός Θεαμάτων, Μαέστρος, Τραγουδιστής, Πιανίστας

 

Ο Φίλιππος Μοδινός μετά από σπουδές στο Trinity College of Music και Royal Academy of Music Λονδίνου (ως υπότροφος Ωνασείου), διατηρεί πολυετή διεθνή καριέρα στο χώρο της μουσικής και των τεχνών.  Εργάζεται ως τραγουδιστής, πιανίστας, μαέστρος και παραγωγός με εμφανίσεις σε Ελλάδα (όπως με ΕΛΣ, Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Κήπου, Ράδιο Σίτυ, κα) Αγγλία (ROH, Barbican, StJohn'sSmithSquare), Ιταλία (BellanoLyrica, Seriate), Ισπανία, Γαλλία, Αμερική, Κύπρο (16 Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου) και Αίγυπτο (Όπερα Αλεξάνδρειας) όπου έχει ερμηνεύσει ρόλους του μεγάλου οπερατικού ρεπερτορίου. 

            Ως μαέστρος και πιανίστας έχει συνεργαστεί με σχήματα και λυρικούς οργανισμούς τόσο στην προετοιμασία όσο και στις παραστάσεις έργων όπως Madam Butterfly, La Traviata, Otello, Laboheme, Tabarro, Suor Angelica κ.α.  αλλά κυρίως έχει εργαστεί στη δημιουργία νέων σχημάτων για την διεξαγωγή παραστάσεων και περιοδειών.  Έχει υπάρξει αρχιμουσικός και καλλιτεχνικός διευθυντής του σχήματος Lasivauna που εδρεύει στο πανεπιστήμιο Trinity Laban Λονδίνου.  Έχει υπάρξει καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Μουσικής Casa dei Mezzo, Μακρύγιαλος, Κρήτης.  Έχει επίσης εμπειρία στην ηχογράφηση και ενορχήστρωση, έχοντας ενορχηστρώσει και διευθύνει σε στούντιο ορχήστρες για μεγάλες παραγωγές όπως “Αι δύο ορφαναί” της Θεατρικής Διαδρομής, “Pagliacci – Pluggedin” της Skull of Yorick Productions, “Αντιγόνη” για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου, Κύπρου, κ.α. 

            Είναι συνιδρυτής της καλλιτεχνικής εταιρείας Skull of Yorick Productions με την οποία τηρεί έντονη καλλιτεχνική παρουσία και στη Θεσσαλονίκη.  Είναι συνδιοργανωτής του 1ου και 2ου Φεστιβάλ “Θεοδώρεια” στα Σέρβια Κοζάνης και συνδιοργανωτής του 1ου και 2ου Φεστιβάλ Όπερας Ελλάδος που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2015 και 2016 με παραστάσεις στην Ρωμαϊκή Αγορά και στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.  Είναι συνδιοργανωτής παραστάσεων και στο πλαίσιο “Ιταλικής Γλώσσας στον κόσμο” υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας. 

        

Η Λυρική Σκηνή Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργείται μετά από την μεγάλη απήχηση της Όπερας στη Βόρεια Ελλάδα. Η δημιουργία αυτού του θεσμού αποσκοπεί στο να μπει η Θεσσαλονίκη και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στον οπερατικό χάρτη παγκοσμίως, προσφέροντας το πολυπόθητο βήμα στους εγχώριους καλλιτέχνες, αλλά και το αγαπημένο αυτό είδος στο κοινό, έτσι όπως αρμόζει. 

 

Υποσχόμαστε νέες σημαντικές συνεργασίες με γνώμονα πάντα την ποιότητα και τον σεβασμό στον Πολιτισμό.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments