....

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ • 26.02 ΕΩΣ 1.03 2024

Δευτέρα 4 Μαρ 2024

Να έρθει στη Βουλή το σύνολο της δικογραφίας του Εφέτη Ανακριτή Λάρισας σχετικά με το δυστύχημα των Τεμπών ζητούν με επιστολή τους προς το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής που έχει συσταθεί για την διερεύνηση του θέματος, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι μέλη της.

Απανωτές είναι οι ερωτήσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης για την υπόθεση της διαρροής προσωπικών δεδομένων απόδημων Ελλήνων, μετά την φερόμενη χρήση τους από την ευρωβουλεύτρια της Ν.Δ Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου. Οι ερωτήσεις απευθύνονται στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών ως τη μόνη πιθανή πηγή της διαρροής.

Απορρίπτει το προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση του δυστυχήματος των Τεμπών το αίτημα του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να παραδοθεί στην επιτροπή το σύνολο του προανακριτικού υλικού της εισαγγελίας Λάρισας.

Τρίτη 5 Μαρ 2024

Συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, Κωνσταντίνο Μενουδάκο είχαν σήμερα κοινοβουλευτικές αντιπροσωπείες του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Αριστεράς, με αντικείμενο τα e-mails που έστειλε η ευρωβουλευτής της Ν.Δ Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου σε απόδημους.

Πρωτοβουλίες για την διαμόρφωση κοινού πορίσματος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Εξεταστική Επιτροπή για την διερεύνηση του πολύνεκρου δυστυχήματος των Τεμπών, αναμένεται να ληφθούν τα επόμενα 24ωρα.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το νομοθετικό πλαίσιο για την λειτουργία μην κρατικών πανεπιστημίων θα βρεθεί στο επίκεντρο του κοινοβουλευτικού ενδιαφέροντος τις επόμενες 3 ημέρες.

Τετάρτη 6 Μαρ 2024

Με το ζήτημα της συνταγματικότητας να βρίσκεται στο επίκεντρο ξεκίνησε σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

Απορρίφθηκαν σήμερα στη Βουλή οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Αυτές υποβλήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, το ΚΚΕ και τη ΝΙΚΗ. Προηγήθηκε έντονη ανταλλαγή επιχειρημάτων σχετικά με την συμβατότητα του νομοσχεδίου με το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Τη λογική της ερμηνείας του Συντάγματος που προσαρμόζεται στις εξελίξεις και την αλλαγή των εποχών επικαλέστηκε σήμερα στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης προκειμένου να υποστηρίξει την συμβατότητα του νομοσχεδίου για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια με το άρθρο 16. 

Πέμπτη 7 Μαρ 2024

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο που θεσμοθετεί τα μη κρατικά πανεπιστήμια άσκησε σήμερα από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Έντονες αντιπαραθέσεις για την συνταγματικότητα του νομοσχεδίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια καταγράφονται και κατά την δεύτερη ημέρα της συζήτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής. Το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί την Παρασκευή με την ονομαστική ψηφοφορία που έχει ζητηθεί να γίνεται γύρω στις 19.30 με 20.00. 

Γενικευμένη αντιπαράθεση προκάλεσε η αναφορά σε sugar daddies από τον γ.γ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για την Παιδεία. Από την πλευρά της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ η φράση αυτή αποκλήθηκε σεξιστική. Από την πλευρά του ΚΚΕ πάντως επισημάνθηκε ότι η αναφορά αφορούσε το σκανδιναβικό μοντέλο εκπαίδευσης και αποτελεί μια αρνητική πραγματικότητα.

Παρασκευή 8 Μαρ 2024

Ευρωπαϊκό και εκσυγχρονιστικό χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής. Άσκησε, μάλιστα, έντονη κριτική στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δεν το στηρίζουν, με έμφαση στο ΠΑΣΟΚ.

Την αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξέφρασε στην ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι εξυπηρετεί ιδιωτικά συμφέροντα ενώ θα κλείνουν περιφερειακά πανεπιστήμια. 

Υπέρ των μη - κρατικών πανεπιστήμιων αφού όμως πρώτα υπάρξει αναθεώρηση του άρθρου 16 τάχθηκε σήμερα στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Τονίζοντας πως η κυβέρνηση σπεύδει να νομοθετήσει προκειμένου να εξυπηρετήσει επιχειρηματικούς σχεδιασμούς που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Την κατηγορηματική αντίθεση της Νέας Αριστεράς στο νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εξέφρασε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος εστίασε την κριτική του τόσο στο ζήτημα του άρθρου 16 όσο και στην κοινωνική λειτουργία του δημόσιου πανεπιστημίου

Σε αυτή τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Η εβδομάδα στη Βουλή • 26.02 - 1.03

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε

Οι εβδομαδιαίες ανασκοπήσεις που σας προσφέρει μόνο το Vouliwatch:

#Vouliweek Η ανασκόπηση ανά ημέρα του Παρατηρητηρίου του Vouliwatch που περιλαμβάνει  νομοσχέδια, ψηφοφορίες, συζητήσεις, αντιπαραθέσεις και με όλες τις εξελίξεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο.

#Voulicheck_Weekly • Η ανασκόπηση του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου και τι απασχόλησε τα κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments