....

Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΩΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

 

 

 

Στις 30 Ιανουαρίου 2018 λήγει η δυνατότητα εμπρόθεσμης μετάταξης αγροτών του ειδικού στο κανονικό καθεστώς. Μέχρι την καταληκτική αυτή ημερομηνία έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στο κανονικό καθεστώς όσοι την προηγούμενη χρονιά είχαν: 

α) Τζίρο από πωλήσεις των παραγόμενων αγροτικών τους προϊόντων άνω των 15.000,00€. 
Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές, έχεις τζίρο πάνω από 15.000,00€ ή, ο τζίρος και τα τυχόν εργόσημα που είχες την προηγούμενη χρονιά αθροιστικά υπερβαίνουν τις 15.000,00€; Πρέπει να ενταχθείς στο κανονικό καθεστώς, με ημερομηνία 01.01.18 και έχεις περιθώριο να το πράξεις αυτό μέχρι τις 30.01.18.

β) Είσπραξη επιδοτήσεων άνω των 5.000,00€.
Η ΠΟΛ.1201/28.12.16 ορίζει ότι: «…στις 5.000 ευρώ περιλαμβάνεται κάθε είδους επιδότηση που έλαβαν οι αγρότες». Η εν λόγω διάταξη εισάγει νέο κριτήριο ένταξης σύμφωνα με το οποίο λαμβάνονται υπόψη όλες οι επιδοτήσεις που εισπράχθηκαν εντός του προηγούμενου έτους, ανεξάρτητα ποια χρονιά αφορούν.

Θα εκτυπώσουμε την κατάσταση δημοσιοποίησης πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ για κάθε έτος ξεχωριστά και θα αθροίσουμε τις επιδοτήσεις εκείνες οι οποίες έχουν καταβληθεί εντός του 2017. Μόλις το άθροισμα ξεπεράσει τις 5.000,00€, στέλνουμε τον πελάτη να κάνει τη μετάταξη στο κανονικό καθεστώς.

Επισήμανση: Δεν έχουμε την ΔΥΝΑΤΌΤΗΤΑ να δούμε συνολικά όλες τις εισπραχθείσες επιδοτήσεις εντός του 2017 σε μία εκτύπωση, γιατί η βεβαίωση επιδοτήσεων για το 2017 θα εκδοθεί τον επόμενο μήνα, πράγμα που σημαίνει ότι αν περιμένουμε τη βεβαίωση, θα επιβαρυνθούμε πρόστιμο αφού η καταληκτική ημερομηνία μετάταξης είναι η 30η Ιανουαρίου.
 

Το ερώτημα που έχει προκύψει εσχάτως είναι, αν συμπεριλαμβάνεται και η επιδότηση νέων αγροτών, στις επιδοτήσεις που υποχρεώνουν τον δικαιούχο σε ένταξη στο κανονικό καθεστώς.

Η ΠΟΛ.1201/28.12.2016, (η οποία είναι μακράν από τις κορυφαίες σε διατύπωση και διευκρινήσεις), είναι και σε αυτό το σημείο ξεκάθαρη:

….Διευκρινίζεται ότι στο ποσό των επιδοτήσεων, περιλαμβάνεται οποιοδήποτε ποσό επιδότησης ή ενίσχυσης καταβλήθηκε στον αγρότη, όπως πράσινη ενίσχυση, βασική ενίσχυση, ενίσχυση για γεωργούς νεαρής ηλικίας, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική, ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι κ.λ.π: 
 

Στην συγκεκριμένη διάταξη βλέπουμε ότι, στις επιδοτήσεις οι οποίες αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, υπάρχει ρητή αναφορά για την υποχρέωση που προκύπτει από στην επιδότηση που δόθηκε στους νέους αγρότες.

Ας δούμε πιο αναλυτικά τι σημαίνει νέος γεωργός.
Νέοι αγρότες (ηλικιακά και καλλιεργητικά), εντάχθηκαν στο μέτρο αυτό με την πολιτεία να τους δίνει το κίνητρο να ασχοληθούν με την καλλιέργεια της αγροτικής γης. Πολλοί από αυτούς έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα νέων αγροτών το οποίο προκηρύχθηκε το 2016 και πληρώθηκαν στις αρχές ή στα μέσα του 2017. Προϋπόθεση για να ενταχθούν στο πρόγραμμα νέων αγροτών ήταν, να έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας (ΟΣΔΕ) την προηγούμενη χρονιά. Άρα σε καμία περίπτωση δεν θεωρούνται νέοι καλλιεργητές. 


Αυτό ο αναφέρω διότι αρκετοί έχουν μπερδευτεί επικαλούμενοι την §5 (iv) η οποία αναφέρει ότι:

«…(iv) Για τους νέους αγρότες, δηλαδή για τους αγρότες που για πρώτη φορά ξεκινούν την άσκηση αγροτικής εκμετάλλευσης, δεν εφαρμόζεται η προϋπόθεση της παρ. 1 του άρθρου 41 για την ένταξη στο ειδικό καθεστώς..»

Αυτό έχει να κάνει με τους νέους καλλιεργητές οι οποίοι πρώτη φορά καλλιεργούν και δεν αναφέρεται στους νέους αγρότες που εισέπραξαν την αντίστοιχη επιδότηση.

Συμπερασματικά:

Η ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΙΣΕΠΡΑΞΑΝ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ, Η ΟΠΟΙΑ ΔΟΘΗΚΕ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟΥ 6 ΩΣ ΚΙΝΗΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ, ΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΣΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments