....

ΧΙΟΝΟΣΤΙΒΑΔΑ ΧΡΕΩΝ ΠΝΙΓΕΙ ΤΟΥΣ ΈΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ

Το ιδιωτικό χρέος... είναι μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας και αν προστεθεί στο Δημόσιο, απεικονίζει την τεράστια φούσκα χρέους που πνίγει τη χώρα αλλά και τη ματαιότητα κάθε συζήτησης για βιωσιμότητάς του. Πώς μπορεί να πληρώσει κάποιος που δεν έχει έσοδα; Και πώς μπορεί να πληρώνει κανείς όλες του τις υποχρεώσεις όταν τα έσοδά του σταθερά μειώνονται και οι υποχρεώσεις πολλαπλασιάζονται;Image and video hosting by TinyPic

Της Μαρίνας Πρωτονοταρίου

Η δημιουργία μια μαύρης τρύπας που μεγαλώνει γίνεται αναπόφευκτη, αφού η αδυναμία πληρωμής μεταφράζεται σε χρέη που διογκώνονται με μορφή χιονοστιβάδας και αποδεικνύουν τις αδιέξοδες και μάταιες πολιτικές που ακολουθούνται.

Μια αθόρυβη αλλά σταθερή και επιδεινούμενη στάση πληρωμών πραγματοποιείται στην ελληνική οικονομία αφού η έλλειψη ρευστότητας που πνίγει την αγορά απλώνεται μέρα τη μέρα σε κάθε συναλλασσόμενο, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημά του και τη δυνατότητα πληρωμής υποχρεώσεων. Και επειδή «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος» σε ένα περιβάλλον έλλειψης ρευστότητας, ύφεσης και αδυναμίας επενδύσεων δεν είναι δυνατό να πληρωθούν υποχρεώσεις.

Κόκκινα δάνεια 107 δισ. ευρώ, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο άνω των 72 δισ. ευρώ, οφειλές προς της ΔΕΗ 2 δισ. και τα 14,8 δισ. ευρώ των χρεών των ασφαλισμένων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, συνθέτουν μια οικονομία οφειλών ....μεγαλύτερη από το ΑΕΠ της χώρας.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών), οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (για οφειλές άνω των 5.000 ευρώ) ανέρχονται σε 275.857.

Η κατάσταση με τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία επιδεινώνεται. Τα χρέη τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΕΤΑΑ) φθάνουν τα 14,8 δισ. ευρώ έναντι 12,9 δισ. ευρώ που είχαν καταγραφεί στην προηγούμενη τριμηνιαία έκθεση του ΚΕΑΟ. Οι 107.105 εξ αυτών (40% συνόλου) χρωστούν ατομικά έως 15.000 ευρώ και συνολικά 999 εκατ. ευρώ, ενώ μόλις 995 οφειλέτες οφείλουν κατ' άτομο πάνω από 1 εκατ. ευρώ και συνολικά 3,3 δισ. ευρώ (23% του συνόλου των χρεών).

Τα κόκκινα δάνεια επίσης συνεχίζουν να αυξάνονται. Τα στρες τεστ στις ελληνικές τράπεζες έδειξαν 7 δισ. ευρώ επιπλέον μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης των μακροοικονομικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας με αποτέλεσμα το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων να φτάσει στα 107 δισ. ευρώ.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2015, επιβεβαιώνει τη μεγάλη και διευρυνόμενη υστέρηση των εσόδων, την πρωτόγνωρη εσωτερική στάση πληρωμών, τη διόγκωση των ληξιπροθέσμων οφειλών του κράτους προς τους πολίτες και την κατάρρευση των δημοσίων επενδύσεων.

Στα 5,1 δισ. ευρώ αυξήθηκαν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς ιδιώτες στο τέλος Αυγούστου, έναντι 4,955 δισ. ευρώ έναν μήνα πριν σύμφωνα με τα στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης που ανακοίνωσε το ΥΠΟΙΚ. Η αύξηση στα «φέσια» προκύπτει κυρίως από εκκρεμείς δαπάνες του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων.

Το πολυνομοσχέδιο έρχεται να προσθέσει νέα βάρη στις πλάτες του ελληνικού λαού. Όταν η φοροδοτική ικανότητα έχει ξεπεραστεί προ πολλού και ο κόσμος «έχει ξεπεράσει τα όρια του» είναι πολύ δύσκολο να εξασφαλιστεί οποιοδήποτε κρατικό έσοδο μέσω της φορολογίας γιατί απλά... «ουκ αν λάβοις...».

Λίγο όμως απασχολούν οι τελικές συνέπειες και η αποτελεσματικότητα των μέτρων....Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, σχολιάζοντας πρόσφατα τα μέτρα τόνισε ότι υπάρχουν δύσκολα δημοσιονομικά μέτρα, όμως, όπως είπε, το νομοσχέδιο θα επιτρέψει να χρηματοδοτηθεί η οικονομία και να αποτραπεί η έξοδος από το ευρώ.

Παραδέχτηκε πάντως ότι για την έξοδο από την κρίση, δεν αρκεί το νομοσχέδιο. Είπε μάλιστα, ότι το πολυνομοσχέδιο έχει τρεις βασικούς στόχους: Περαιτέρω δημοσιονομική σταθεροποίηση, εμπέδωση οικονομικής σταθερότητας για να διασφαλιστεί η ρευστότητα, υποστήριξη μακροχρόνιας οικονομικής ανάκαμψης. Είναι δυνατόν;
 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments