....

H ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΡΟΔΑΚΙΝΩΝ ΚΑΙ ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ - ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

 

 

Στη Λέιδα της Ισπανίας σήμερα, έγιναν νεότερες εκτιμήσεις(Mac frut) αναμενόμενης παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών όσον αφορά την Ευρώπη.
 
Τα ποσοστά που δόθηκαν για την αναμενόμενη παραγωγή στη χώρα μας, φαντάζουν να απέχουν λίγο από την πραγματικότητα, καθώς μάλλον δεν λαμβάνονται υπόψη οι εκριζώσεις χιλιάδων στρεμματικών εκτάσεων που ήταν αποτέλεσμα των εξευτελιστικών τιμών πώλησης της περσινής σεζόν. Βέβαια, να αναφέρουμε ότι υπήρξαν ζημιές και από τις βροχοπτώσεις αλλά σε καμιά περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι είναι αυτά τα ποσοστά αύξησης.
 
 
Παρακάτω σας παραθέτουμε αυτά που ειπώθηκαν σήμερα στη Λέιδα της Ισπανίας.
 
Οι ευρωπαϊκές προβλέψεις παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών είναι 8% χαμηλότερες από πέρυσι, με εκτιμώμενη συγκομιδή 3.671.628 τόνων και 4% χαμηλότερη από το μέσο όρο 2012/2016 .
 
Όπως αναφέρθηκε από τον Afrucat, η Ισπανία, η Γαλλία και η Ιταλία θα έχουν σημαντικό έλλειμμα, ενώ η Ελλάδα δείχνει ένα καλό επίπεδο παραγωγής, αποκλίσεις που οφείλονται στο διαφορετικό κλίμα στις αρχές του έτους μεταξύ της Δυτικής και της Ανατολικής Ευρώπης.
 
Η Δυτική Ευρώπη, μετά από έναν "ασυνήθιστα ήπιο" Ιανουάριο, είχε διαδοχικές παγετούς και βροχοπτώσεις κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, οι οποίοι επηρέασαν τον όγκο παραγωγής και πιθανώς καθυστέρησαν τις πρώτες συγκομιδές.
 
Το κρύο επηρέασε ορισμένες ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών στα τέλη Φεβρουαρίου και οι πρώτες ποικιλίες που ήταν σε πλήρη άνθιση εκείνη τη στιγμή ήταν οι πλέον πληγείσες.
 
Αρκετές καταιγίδες με χαλάζι έπληξαν πολλές περιοχές και προκάλεσαν απώλειες παραγωγής στις καλλιεργειες.
 
Αντίθετα, στην Ελλάδα κανένα κλιματικό ατύχημα δεν έχει επηρεάσει τις φυτείες και η παραγωγή της θα είναι γύρω από το παραγωγικό της δυναμικό, ενώ στην Ιταλία η επιφάνεια συνεχίζει να μειώνεται στις βόρειες περιοχές ενώ αυξάνεται στο νότο. Οι άσχημες καιρικές συνθήκες κατά την άνοιξη μείωσαν την παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών κατά 16% σε σχέση με πέρυσι και 21% κάτω από το μέσο όρο.
 
Η ίδια κατάσταση συμβαίνει στην Ισπανία, με μείωση 11%, και στη Γαλλία, με 10%.
 
Αντιστρόφως, η Ελλάδα παρουσιάζει αύξηση της παραγωγής κατά 19% σε σύγκριση με το 2017 και 32% σε σύγκριση με το μέσο όρο των ετών 2012/2016.
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments