....

Γ.ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ : ΕΠΙΛΥΕΤΑΙ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΚΧΕΡΣΩΜΕΝΕΣ ΔΑΣΙΚΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΧΡΗΣΗ (VIDEO)

Γιάννης Σηφάκης σε ομιλία του στη Βουλή : Για πρώτη φορά επίλυση της ιδιοκτησίας ή έγκριση δικαιώματος χρήσης σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις για αγροτική χρήση με μειωμένες τιμές

Χιλιάδες οι ωφελούμενοι αγρότες σε ορεινές περιοχές και της Πέλλας

 Η κυβέρνηση δίνει ιδιοκτησία ή δικαίωμα χρήσης με μειωμένες τιμές σε αγροκτήματα σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις πριν το 1975 και δικαίωμα αγροτικής χρήσης σε αυτά που εκχερσώθηκαν από το 1975 ως το 2007 και κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ 

Το τίμημα εξαγοράς στο ένα τέταρτο της αντικειμενικής ή της αγοραίας αξίας και σε έως 100 δόσεις

Μικρό αντίτιμο για την έγκριση επέμβασης σε δασική έκταση σε όποιον δεν επιθυμεί την εξαγορά

Με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτές τις μέρες στη Βουλή και θα ψηφιστεί μέχρι την Μ. Τρίτη επιλύονται πολύ σοβαρά και χρονίζοντα, επί πολλές δεκαετίες, θέματα ιδιοκτησίας ή έγκρισης αγροτικής χρήσης σε εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις που συνεχίζουν να έχουν αγροτική χρήση μέχρι σήμερα.

Οι εκτάσεις αυτές διακρίνονται στις εκτάσεις που εκχερσώθηκαν μέχρι την 10.06.1975 ( ψήφιση του Συντάγματος) και από 11.06.1975 ως 07.03.2007. 

Στις πρώτες δίδεται η δυνατότητα και εξαγοράς σε μειωμένες τιμές ( ένα τέταρτο της αντικειμενικής ή όπου δεν έχει καθοριστεί αντικειμενική αξία, της αγοραίας αξίας) οπότε ο αγρότης θα αποκτά ιδιοκτησία  αλλά, αν δεν το επιθυμεί, δίδεται η δυνατότητα έγκρισης άδειας επέμβασης ( δικαίωμα αγροτικής χρήσης) με συγκεκριμένο αντάλλαγμα χρήσης. Πρέπει , φυσικά, να υποβάλλεται δήλωση ΟΣΔΕ σε αυτές τις εκτάσεις.

Δίδεται η δυνατότητα μεταγραφής στο Υποθηκοφυλάκιο ή το Κτηματολόγιο όχι μόνον της ιδιοκτησίας αλλά και της έγκρισης επέμβασης για αγροτική χρήση και φυσικά αυτά μεταβιβάζονται.

Με το νομοσχέδιο δίνεται ακόμη η δυνατότητα να κατασκευάζονται σε δασικές εκτάσεις κατασκευές που εξυπηρετούν την αγροτική καλλιέργεια όπως δεξαμενές νερού, γεωτρήσεις, μετρητές ΔΕΗ και υπόστεγα. Επίσης με αυτό τον τρόπο λύνεται πρόβλημα νομιμότητας στις εκτάσεις που καλλιεργούνται μέσα σε δασικές εκτάσεις που έχουν εκχερσωθεί.    

Επισυνάπτεται η αιτιολογική έκθεση του Νομοσχεδίου «Τροποποιήσεις διατάξεων της δασικής νομοθεσίας και άλλες διατάξεις» καθώς και το ίδιο το νομοσχέδιο.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments