....

Γ.ΣΗΦΑΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ ΣΤΟΝ Ν.ΠΕΛΛΑΣ (VIDEO PHOTOS)

 

 

Ο Γιάννης Σηφάκης ενημέρωσε τους συλλόγους «Τημενίδες»  και «Μέγας Αλέξανδρος» στο πολιτιστικό κέντρο στην  Έδεσσα για τις εξελίξεις σχετικά με τον Λόγγο Έδεσσας και την αίθουσα του «Μεγάλου Αλεξάνδρου»

Επίσης ενημέρωσε τον σύλλογο Χρυσής «Το Κάστρο» σε σχέση με τις εξελίξεις για το Κάστρο της Χρυσής, την εξέταση των μελετών του στο Κ.Α.Σ. στις 20/02/18  και το αίτημα που κατέθεσε προς το Υπουργείο Πολιτισμού για την άμεση χρηματοδότηση του έργου αποκατάστασης και ανάδειξης του Κάστρου.

Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν οι δύο σύλλογοι στην Έδεσσα συμμετείχαν, πλην των ΔΣ των συλλόγων, και μέλη τους αλλά και άλλοι πολίτες, δημοτικοί σύμβουλοι και δημοσιογράφοι.

Ο βουλευτής ενημέρωσε για τις προσπάθειες, που πιστεύει ότι άμεσα θα φέρουν αποτέλεσμα, να ενταχθεί η αρχαιολογική ανασκαφή στον Λόγγο Έδεσσας στον χάρτη των αρχαιολογικών ανασκαφών (μετά από 45 χρόνια απραξίας), να ενταχθεί στο πρόγραμμα δράσης της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πέλλας για το 2018 και να τύχει μικρής , στην αρχή, χρηματοδότησης που θα ανοίξει όμως τον δρόμο για ενίσχυση του κωδικού τα επόμενα χρόνια.

Ενημέρωσε ότι θα ενταχθεί το έργο και για γεωφυσική διασκόπηση αλλά και για ανασκαφές.

Οι παριστάμενοι σύλλογοι και πολίτες μίλησαν για την μεγάλη σπουδαιότητα του έργου αυτού για την πόλη της Έδεσσας αλλά και για την ανάδειξη της ιστορίας της Μακεδονίας και την τουριστική ανάπτυξη του Νομού.

Ακόμη ο βουλευτής ενημέρωσε για την προώθηση της προγραμματικής σύμβασης Υπουργείου Πολιτισμού- Περιφέρειας Κ.Μ. και Δήμου Έδεσσας για την εκπόνηση της στατικής μελέτης και των μελετών Η/Μ εγκαταστάσεων για την αίθουσα του « Μεγάλου Αλεξάνδρου», έργο ενταγμένο στο Π.Δ.Ε. της Περιφέρειας με 1.000.000,00 € περίπου.

Στην συνάντηση του με τον σύλλογο Χρυσής «Το Κάστρο» ενημέρωσε για την προώθηση από την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας της μελέτης του έργου ( που εκπονήθηκε από διασυνοριακό πρόγραμμα του Δήμου Αλμωπίας) για έγκριση στις 20/02/18 από το Κ.Α.Σ.  Ο βουλευτής έχει αιτηθεί στο Υπουργείο Πολιτισμού την άμεση εξασφάλιση της χρηματοδότησης του έργου.

Στην Πέλλα ακόμη προωθούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού και την Εφορία Αρχαιοτήτων Πέλλας η έγκριση του Τεμένους του Ισκεντέρ Μπέη στα Γιαννιτσά ( που πέρασε από το Κ.Α.Σ. στις 8/2/2017) και της αποκατάστασης και ανάδειξης του Αγίου Δημητρίου στο Αετοχώρι Αλμωπίας ( που περνά από Κ.Α.Σ. στις 22/02/2018) και φέτος προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί περί τις 100.000,00 € όταν η συνολική μελέτη του είναι περί τις 400.000,00 € και ήδη έχουν γίνει εργασίες περί τις 70.000,00 €.  

 

 

 

2018_DD626 2018_DD627 2018_DD628 2018_DD689 2018_DD688

        

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments