....

ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕTE ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Στην θεωρία, οι περισσότεροι από εμάς θα ήθελαν να βοηθήσουν το περιβάλλον, στην διατήρηση της φυσικής ομορφιάς και γενικά να κάνουμε αυτό τον πλανήτη ένα καλύτερο μέρος για να ζούμε.

Στην πράξη, δεν έχουμε τον απαραίτητο χρόνο ή ενέργεια να ασχοληθούμε με μεγάλα έργα, να γίνουμε μέλη της Greenpeace, να διαμαρτυρηθούμε κατά της μόλυνσης του περιβάλλοντος ή να κάνουμε σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Θέλουμε να βοηθήσουμε, αλλά με όλα αυτά που συμβαίνουν στις ζωές μας, μπαίνει σε δεύτερη μοίρα.

Αλλά το να παίζεις τον ρόλο σου στην προστασία του περιβάλλοντος δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο ή χρονοβόρο. Μπορείς να βοηθήσεις με διάφορους τρόπους, κάνοντας σταδιακές αλλαγές και μικρά βήματα.Image and video hosting by TinyPic

Ξεκινώντας σήμερα!

Ναι, μπορείς να ακολουθήσεις μερικές από τις παρακάτω συμβουλές ακόμα και σήμερα. Πιθανώς μπορείς να κάνεις καμιά δεκαριά από αυτά σήμερα αν προσπαθήσεις, αλλά το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι ένα από αυτά. Μόνο ένα.

Μπορεί ήδη να κάνεις κάποια από αυτά. Διάλεξε κάποιο άλλο και ξεκίνα. Δεν χρειάζεται να κάνεις όλη την λίστα. Είναι απλά μερικές ιδέες για να ξεκινήσεις. Για να δεις πόσο εύκολο είναι να κάνεις μικρές αλλαγές που θα βοηθήσουν τον περιβάλλον.

 

Διάλεξε ένα και ξεκίνα σήμερα.

  • Κάνε λιγότερη ώρα ντους.

Εάν κάνεις πολύ ώρα ντους, μείωσε το λίγα λεπτά. Θα εξοικονομήσεις νερό καθώς και ηλεκτρική ενέργεια που χρειάζεται για να ζεσταθεί το νερό, η οποία θα μειώσει τον λογαριασμό της ΔΕΗ και την κατανάλωση ενέργειας ταυτόχρονα.

 

  • Χρησιμοποίησε μια υφασμάτινη πετσέτα αντί για χαρτοπετσέτες.

Η επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων αντί για αντικείμενα μιας χρήσης είναι σχεδόν πάντα καλύτερο για το περιβάλλον. Μείωσε την ανάγκη για κόψιμο δέντρων, την ανάγκη για ενέργεια που απαιτείται για να φτιαχτούν οι χαρτοπετσέτες και τους χώρους υγειονομικής ταφής που χρειάζονται για να πεταχτούν μετά

 

  • Μην εκτυπώνεις αν δεν είναι απαραίτητο.

Αντί να πατάς αυτόματα το κουμπί “Εκτύπωση”, αν πραγματικά χρειάζεσαι ένα αντίγραφο κάποιου εγγράφου, μπορείς να στο στείλεις με email; Να το αρχειοθετήσεις στον υπολογιστή σου αντί στο ράφι; Να το διαβάσεις στον υπολογιστή σου αντί στο χαρτί; Δεν χρειάζεται να εξαλείψεις εντελώς τον εκτυπωτή, αλλά η ελαχιστοποίηση της χρήσης του θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά την κατανάλωση χαρτιού.

 

  • Μοιράσου το αυτοκίνητο με κάποιον.

Έχεις ένα φίλο ή συνάδελφο που κάνει περίπου την ίδια διαδρομή με εσένα; Δοκίμασε να πηγαίνετε μαζί. Εξοικονομεί κατανάλωση καυσίμων, μειώνει τα έξοδα καυσίμων, τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και μπορείς να κάνεις και μια καλή συζήτηση ταυτόχρονα.

 

  • Κλείσε την τηλεόραση για μια ώρα.

Μείωσε την κατανάλωση ενέργειας και βγες έξω να ασχοληθείς με κάποιο άθλημα, τον κήπο σου ή απλά να κάνεις μια βόλτα. Θα νιώσεις πιο υγιής και θα απολαύσεις την φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος.

 

  • Κλείσε τα φώτα.

Αν βγεις από το δωμάτιο, έστω και για λίγο, κλείσε τα φώτα. Δεν χρειάζονται και είναι σπατάλη ενέργειας.

 

  • Χρησιμοποίησε κούπα αντί για ποτήρια μιας χρήσης.

Αν χρησιμοποιείς κύπελλα μιας χρήσης στην δουλειά ή το δρόμο, αντικατέστησε τα με μια κεραμική κούπα ή μια κούπα ταξιδιού, μειώνοντας έτσι τον όγκο των σκουπιδιών που πετάς.

 

  • Χρησιμοποίησε λαμπτήρες οικονομίας.

Αν μια λάμπα καεί, αντικατέστησε την με μια λάμπα φθορισμού. Είναι πιο ακριβές, αλλά η εξοικονόμηση ενέργειας είναι μεγάλη και η διάρκεια τους περισσότερη.

 

  • Μην χρησιμοποιείς αλουμινόχαρτο ή πλαστικό περιτύλιγμα.

Χρησιμοποίησε επαναχρησιμοποιούμενα πλαστικά δοχεία για την αποθήκευση τροφίμων στο ψυγείο ή τα ντουλάπια.

 

  • Φούσκωσε τα λάστιχα.

Πολύς κόσμος δεν συνειδητοποιεί ότι τα λάστιχα τους θέλουν φούσκωμα. Έλεγξε τη συνιστώμενη πίεση των ελαστικών σου και φρόντισε να είσαι εντάξει. Θα πάρει μόνο λίγα λεπτά, αλλά θα γλυτώσει κατανάλωση καυσίμων και τα λάστιχα

 

  • Καθάρισε.

Αν πας σε μια παραλία ή ένα πάρκο, άφησε το καθαρότερο από ότι το βρήκες. Μάζεψε μερικά άδεια κουτάκια και άλλα σκουπίδια. Ξόδεψε 2 λεπτά και κάνε τον κόσμο ένα καλύτερο μέρος για να ζεις.

 

  • Μίλησε στα παιδιά σου για το περιβάλλον.

Μόλις 5 λεπτά συζήτησης κάθε τόσο, σχετικά με την κατανάλωση καυσίμων, το φαινόμενο του θερμοκηπίου, την σπατάλη τροφίμων, την κατανάλωση ενέργειας και την διατήρηση των οικότοπων μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση των παιδιών σου σχετικά με αυτά τα θέματα.

 

  • Επαναχρησιμοποίησε εκτυπωμένα χαρτιά.

Αν έχεις μη “ευαίσθητα” έγγραφα που έχεις εκτυπώσει, αλλά δεν τα χρειάζεσαι πια, δοκίμασε να τα χρησιμοποιήσεις για να εκτυπώσεις κάτι μη επίσημο στην καθαρή τους πλευρά. Αν πείσεις όλο το γραφείο να το κάνει αυτό, θα γλυτώνεις τόνους χαρτιού κάθε χρόνο.

 

  • Χαμήλωσε τον θερμοσίφωνα.

Οι περισσότεροι έχουν τον θερμοστάτη του θερμοσίφωνα πολύ ψηλά. Κατέβασε το στους 50ο C βαθμούς, ώστε να εξοικονομείς ενέργεια και το νερό να είναι αρκετά ζεστό.

 

  • Φύτεψε ένα δέντρο.

Πραγματικά, δεν παίρνει πολύ χρόνο και με την πάροδο του χρόνου, περισσότερα δέντρα στην κοινότητα μπορούν να κάνουν την διαφορά. Φύτευε μερικά κάθε χρόνο και ενθάρρυνε και τους άλλους να κάνουν το ίδιο.

 

  • Άπλωσε τα ρούχα σου έξω αντί να βάλεις στεγνωτήριο.

Αν είναι μια ωραία, ηλιόλουστη μέρα, κρέμασε τα πλυμένα ρούχα σου έξω να στεγνώσουν. Χρησιμοποιείς ηλιακή ενέργεια αντί για ηλεκτρική και τα ρούχα σου έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής.

 

  • Αγόρασε ένα χειροκίνητο ή ηλεκτρικό χορτοκοπτικό.

Αν ψάχνεις να αγοράσεις ένα νέο χορτοκοπτικό και έχεις μικρή αυλή, σκέψου την αγορά ενός χειροκίνητου. Είναι πολύ πιο εξελιγμένα από αυτά των παππούδων μας, πιο ήσυχα, φθηνότερα και εξοικονομούν καύσιμα. Τα ηλεκτρικά είναι επίσης πιο ήσυχα και καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια.

 

  • Αγόρασε ένα ακουστικό μπάνιου με εξοικονόμηση νερού.

Κάνε μια στάση σε ένα μαγαζί με είδη μπάνιου και πάρε ένα ακουστικό χαμηλής ροής. Η εγκατάσταση του θα διαρκέσει λίγα λεπτά, αλλά θα εξοικονομεί λίτρα νερού κάθε μέρα.

 

  • Χαμήλωσε τους θερμοστάτες.

Αν χρησιμοποιείς θέρμανση, χαμήλωσε τον θερμοστάτη και φόρα πιο ζεστά ρούχα. Αν χρησιμοποιείς κλιματιστικό, ανέβασε τον θερμοστάτη και φόρα πιο ανάλαφρα ρούχα.

 

  • Λάβε συμμετοχή ή διοργάνωσε μια μέρα καθαριότητας.

Σίγουρα, θα χρειαστεί λίγο παραπάνω από τον χρόνο σου, αλλά μπορείς να το κάνεις κάποιο Σαββατοκύριακο. Μπορεί να είναι τρομερά διασκεδαστικό και ικανοποιητικό. Καθάρισε μια παραλία, ένα πάρκο, ένα δρόμο, μια λίμνη ή ένα ποτάμι.

 

  • Απέφυγε το Fast-Food.

Αντί αυτού, προτίμησε να φας στο σπίτι σου ή σε μια ταβέρνα. Τα Fast-Food εστιατόρια είναι από τους χειρότερους ρυπαντές του περιβάλλοντος, τόσο για τις μαζικές ποσότητες βοδινού κρέατος και την σπατάλη συσκευασιών όσο και για την ενέργεια που χρησιμοποιούν. Επίσης, είναι πολύ ανθυγιεινά.

 

  • Χρησιμοποίησε ακρυλικό χρώμα.

Τα χρώματα με βάση το πετρέλαιο είναι τοξικά και ρυπαίνουν πάρα πολύ κατά την διάρκεια της παραγωγής τους. Έτσι, αν είναι να βάψεις κάτι, χρησιμοποίησε κάποιο ακρυλικό χρώμα.

 

  • Μόνωσε την ταράτσα σου.

Αυτό μπορεί να πάρει ένα απόγευμα, αλλά χρειάζεται να γίνεται μόνο μια φορά κάθε λίγα χρόνια. Θα εξοικονομήσεις χρήματα και ενέργεια για θέρμανση και ψύξη μακροπρόθεσμα, πολύ περισσότερα από όσο θα κοστίσει η μόνωση.

 

  • Καθάρισε τα φίλτρα του κλιματιστικού.

Καθάριζε τα φίλτρα του κλιματιστικού μια φορά τον μήνα για να βελτιώσεις την ενεργειακή απόδοση. Όταν θα κάνεις αυτό, άλλαζε και τα φίλτρα του αυτοκινήτου όπως συνιστάται στο εγχειρίδιο του.

 

  • Πλύνε τα ρούχα σου με κρύο νερό.

Το καυτό νερό δεν είναι απαραίτητο για τα περισσότερα ρούχα. Όταν χρειάζεται, χρησιμοποίησε απλά ζεστό νερό και όχι καυτό.

  • Γέμισε το καζανάκι.

Βάλε ένα ή δύο πλαστικά μπουκάλια γεμάτα με νερό και πέτρες μέσα στο καζανάκι, ώστε να μειωθεί η ποσότητα νερού που χρησιμοποιείται σε κάθε τράβηγμα.

 

  • Αγόραζε ανακυκλώσιμα προϊόντα.

Όσο περισσότερο γίνεται, αγόραζε προϊόντα τα οποία μπορούν να ανακυκλωθούν μετά.

 

  • Ανακύκλωσε.

Σίγουρα, είναι μια συνήθης πρακτική σε μερικά μέρη, όπου υπάρχουν και ειδικοί κάδοι. Αλλά, σε άλλα μέρη δεν υπάρχουν. Φτιάξε κουτιά για να πετάς χαρτί, πλαστικό και αλουμίνιο στο σπίτι ή το γραφείο. Όταν γεμίζουν, πήγαινε τα σε ένα κέντρο ανακύκλωσης.

 

  • Αγόρασε ένα μικρότερο αυτοκίνητο.

Δεν θα μπορέσεις να το κάνεις σήμερα αυτό, αλλά την επόμενη φορά που θα είναι να αγοράσεις νέο αυτοκίνητο ψάξε για ένα μικρότερο και ενεργειακά αποδοτικό, αντί για ένα μεγάλο. Είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις την ενεργειακή κατανάλωση.

 

  • Αγόρασε μικρότερο σπίτι.

Την επόμενη φορά που θα ψάχνεις για σπίτι, αντί να ψάχνεις για βίλα κοίτα για κάτι μικρότερο το οποίο όμως είναι αρκετά μεγάλο για να ικανοποιεί τις ανάγκες σου. Είναι φθηνότερο και απαιτεί λιγότερη ενέργεια για θέρμανση και ψύξη. Ταυτόχρονα είναι και ευκολότερο στο καθάρισμα του.

 

  • Ψάξε για συσκευές με ενεργειακή απόδοση.

Όταν ψάχνεις να αγοράσεις μια νέα συσκευή, βεβαιώσου ότι θα κοιτάξεις για την πιο ενεργειακά αποδοτική. Μπορεί να κοστίσει λίγο παραπάνω, αλλά θα αντισταθμίσει μακροπρόθεσμα με την χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

  • Πότιζε τα φυτά και το γρασίδι νωρίς το πρωί.

Μειώνεται η ποσότητα του νερού που χρειάζεται.

 

  • Φύτεψε σκιόφυτα κοντά στο σπίτι.

Θα πάρει λίγο χρόνο για να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά, αλλά τα σκιόφυτα θα μειώσουν σημαντικά την ανάγκη για να δροσιστεί ένα σπίτι.

 

  • Χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Αντί να πετάς συνέχεια χρησιμοποιημένες μπαταρίες, χρησιμοποίησε επαναφορτιζόμενες. Κοστίζουν λίγο παραπάνω, αλλά συμφέρουν σε βάθος χρόνου.

 

  • Αγόραζε μεταχειρισμένα.

Αντί να αγοράσεις καινούργια ρούχα, έπιπλα, αυτοκίνητο, οτιδήποτε, αγόρασε μεταχειρισμένα. Μπορείς να τα βρεις πολύ φθηνότερα αλλά ποιοτικά, μειώνοντας παράλληλα την ανάγκη για να παράγουν περισσότερα πράγματα.

 

  • Περπάτα αντί να οδηγείς.

Δεν χρειάζεται να το κάνεις συνέχεια, αλλά το να περπατήσεις μέχρι τα κοντινά καταστήματα ή για το μεσημεριανό γεύμα από την εργασία, μπορεί να μειώσει την ποσότητα καυσίμων μακροπρόθεσμα και να ρίξει το λίπος ταυτόχρονα. Ή τουλάχιστον να κάψει κάποιες θερμίδες.

 

  • Βγάλε από την πρίζα ότι δεν χρησιμοποιείς.

Αν δεν χρησιμοποιείς κάποια συσκευή κάθε μέρα, βγάλε την από την πρίζα. Ακόμα και όταν είναι κλειστή, καταναλώνει κάποια ενέργεια.

 

  • Ξεφόρτωσε το περιττό βάρος από το αμάξι.

Βγάλε τα πράγματα που έχεις στο αυτοκίνητο και δεν χρειάζονται, ώστε να μειωθεί η ποσότητα καυσίμου που χρησιμοποιεί.

 

  • Δοκίμασε το ποδήλατο.

Να πηγαίνεις με το ποδήλατο στην δουλειά ή τριγύρω στην πόλη είναι ένας πολύ καλός τρόπος για άσκηση και μείωση καυσίμων.

 

  • Βάλε φίλτρο νερού.

Αν αγοράζεις αρκετό εμφιαλωμένο νερό, χρησιμοποίησε βρύσης αντί για αυτό. Μπορεί να χρειαστεί φίλτρο για να είναι πόσιμο, αλλά δεν κοστίζει πολύ και εξοικονομεί χρήματα, νερό και πλαστικά μπουκάλια.

 

  • Χρησιμοποίησε υφασμάτινες τσάντες για ψώνια.

Δεν κοστίζουν πολύ και εξοικονομούν χαρτί και πλαστικό.

 

  • Επιδιόρθωσε πράγματα.

Προσπάθησε να μην πετάς πράγματα που μπορούν να επιδιορθωθούν. Σκισμένα ρούχα; Θέλουν μόνο λίγα λεπτά για να ραφτούν.

 

Δεν είναι δύσκολο να στήσεις ένα και μπορείς να αποθηκεύσεις πολλά απόβλητα από υγειονομική ταφή και να βοηθήσεις τον κήπο σου ταυτόχρονα.

 

  • Χρησιμοποίησε Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Εκατομμύρια άνθρωποι τα χρησιμοποιούν και εξοικονομούνται τόνοι καυσίμων. Αν δεν το κάνεις ήδη, δοκίμασε το.

 

  • Αγόρασε “χύμα”.

Μειώνει την ανάγκη για συσκευασία και έχει μικρότερο κόστος.

 

  • Αγόραζε ανθεκτικά προϊόντα.

Ψάξε για μακράς διαρκείας, καλοφτιαγμένα προϊόντα αντί για φθηνά και μιας χρήσης. Χρησιμοποίησε λιγότερα μιας χρήσης πιάτα, ποτήρια και σκεύη.

 

  • Χρησιμοποίησε τον φούρνο λιγότερο.

Ο φούρνος όχι μόνο χρησιμοποιεί πολλή ενέργεια, αλλά ζεσταίνει και την κουζίνα. Αντί αυτού, χρησιμοποίησε την τοστιέρα, τον φούρνο μικροκυμάτων και το ηλεκτρικό γκριλ, όταν μπορείς. Και όταν χρησιμοποιείς τον φούρνο, άνοιγε τον λιγότερο. Χάνει 25% της θερμοκρασίας κάθε φορά που ανοίγεις το πορτάκι.

 

  • Γίνε μέλος μιας τοπικής οργάνωσης.

Κάθε πόλη έχει μια ή παραπάνω περιβαλλοντολογικούς οργανισμούς. Δεν είναι δύσκολο να εγγραφείς. Και όταν έχεις χρόνο μπορείς να γίνεσαι εθελοντής για διάφορα, όπως το καθάρισμα της γειτονιάς και να την κάνεις ένα καλύτερο μέρος για να ζεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments