....

ΓΙΟΡΤΙΝΟΣ «ΜΠΟΝΑΜΑΣ» ΣΕ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ

 

 

Το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό «πακέτο» αφορά το «πρασίνισμα» από το οποίο οι δικαιούχοι θα αναμένουν περίπου 560 εκατ. ευρώ 

Ποσά συνολικού ύψους 1,243 δισ. ευρώ αναμένεται να καταβληθούν στους περίπου 600.000 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους εντός Δεκεμβρίου που προκύπτουν από οκτώ διαφορετικά καθεστώτα, σύμφωνα με στοιχεία της «Εφ.Συν.» από έγκυρες πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την ίδια στιγμή, πάντως, οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων δείχνουν τις πρώτες διαθέσεις για κινητοποιήσεις, καλώντας σε συμμετοχή στην αυριανή πανεργατική απεργία, αλλά και σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή (12.00, Λάρισα, στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ), προκειμένου να «αποφασιστεί το πλαίσιο αιτημάτων και ο πανελλαδικός συντονισμός των αγωνιστικών διεκδικήσεών μας».

Αναφορικά με τις πληρωμές, το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό «πακέτο» αφορά το «πρασίνισμα» από το οποίο οι δικαιούχοι θα αναμένουν περίπου 560 εκατ. ευρώ.

Ακόμη, πληρωμές συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ θα αφορούν την εξόφληση του υπόλοιπου 30% της βασικής ενίσχυσης έτους 2017 και ένα μέρος τους την καταβολή των νέων δικαιωμάτων που θα χορηγηθούν από το Εθνικό Απόθεμα.

Περίπου 300.000 δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα... επισκεφθούν για ακόμη μία φορά το ταμείο για να εισπράξουν όσα τους αναλογούν από την καταβολή της εξισωτικής αποζημίωσης τους έτους 2017, η οποία υπολογίζεται συνολικά στα 240 εκατ. ευρώ – πρόκειται για το τρίτο σε «μέγεθος» πακέτο των επικείμενων καταβολών, με την εξισωτική για πρώτη φορά να καταβάλλεται ολόκληρη σε μία δόση και όχι σε δύο, όπως στο παρελθόν.

Τα υπόλοιπα 93,5 εκατ. ευρώ αφορούν την ενίσχυση γεωργών νεαρής ηλικίας και ένα σύνολο μέτρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Αγρότες - γράφημα

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, ο στόχος είναι οι πληρωμές να ξεκινήσουν από την ερχόμενη Παρασκευή (15/12), ωστόσο οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο να πιστωθούν οι λογαριασμοί των δικαιούχων από τη Δευτέρα (18/12).

Αν αυτό επιτευχθεί, μέχρι την άλλη Τετάρτη (20/12) θα έχει καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος των πληρωμών, οι οποίες «σε κάθε περίπτωση θα έχουν εξοφληθεί στο μεγαλύτερο τμήμα τους πριν από τα Χριστούγεννα», αναφέρει υψηλά ιστάμενη πηγή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν στην «Εφ.Συν.» ένα πρόσθετο στοιχείο: από έναν πρόχειρο υπολογισμό εκτιμάται ότι από τα 666 εκατ. ευρώ που θα χορηγηθούν σε όλες τις κατηγορίες δικαιούχων ως κοινωνικό μέρισμα, περίπου τα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν σε αγροτικές οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Ως εκ τούτου, σημειώνουν υπουργικές πηγές, σωρευτικά, αθροίζοντας τις πληρωμές που θα καταβληθούν εντός Δεκεμβρίου, τις πληρωμές που έχουν καταβληθεί από την αρχή του έτους (συνολικού ύψους 1,6 δισ. ευρώ: άμεσες ενισχύσεις, εξισωτικές αποζημιώσεις προηγούμενων ετών και λοιπές πληρωμές), όσο και τα χρήματα του κοινωνικού μερίσματος, υπολογίζεται ένα ποσό 3 δισ. ευρώ που κατευθύνεται στον κόσμο της υπαίθρου στη διάρκεια του 2017.

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments