....

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ ΤΟΥ 2015;

 

 

 



Την καθυστέρηση του αναγκαίου συμψηφισμού των εισφορών των ασφαλισμένων στον ΕΦΚΑ, που αναγκάζει χιλιάδες αγρότες να πληρώνουν περισσότερες εισφορές από αυτές, που αντιστοιχούν στο πραγματικό εισόδημά τους, στηλιτεύει με ερώτησή της η Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της ΝΔ κ. Φ. Αραμπατζή
Αντωνόπουλος Γιώργος Αντωνόπουλος Γιώργος

Η Σερραία βουλευτής υπογραμμίζει ότι ενώ η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι είχαν το 2016 σημαντικά μειωμένα έσοδα σε σχέση με το 2015, (μόνο για τους αγρότες η διαφορά αγγίζει το 35%) εντούτοις, η εν λόγω διαφορά, που θα αποτυπωθεί στον πολυαναμενόμενο συμψηφισμό, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί και παραπέμπεται αόριστα για το 2018.

Αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι να καλούνται ακόμη και σήμερα να καταβάλουν τις εισφορές τους με βάση το έτος 2015, καθώς ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να λαμβάνει το εν λόγω έτος ως δεδομένο για τον υπολογισμό των εισφορών.

Όπως επισημαίνει η κ. Αραμπατζή, εκτός της πρωτοφανούς καθυστέρησης στους συμψηφισμούς, τα ειδοποιητήρια, που αποστέλλει ο ΕΦΚΑ δεν περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), για περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ. Σημειώνει δε ότι και αυτές οι πληρωμές παραπέμπονται για το 2018, έτος κατά το οποίο αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού των εισφορών, με σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων.

Ζητά επομένως από την κ. Έφη Αχτσιόγλου απάντηση για το πότε και πώς θα γίνει η εκκαθάριση των κρατήσεων των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΕΦΚΑ και αν θα υπάρξει πρόβλεψη για τμηματική καταβολή εισφορών, για όσους κληθούν να καταβάλουν επιπλέον χρήματα.

Η κ. Αραμπατζή, επαναφέρει και το φλέγον θέμα της επιστροφής των εισφορών, που παρατύπως καλούνταν να πληρώνουν μέχρι τον Ιούνιο στον ΕΦΚΑ, οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1950, αν και ήταν δικαιούχοι σύνταξης.

Αναλυτικά, η ερώτηση που κατέθεσε η κ. Αραμπατζή είναι η εξής:

Εν αναμονή των συμψηφισμών, οι οποίοι σύμφωνα με δημοσιεύματα παραπέμπονται δυστυχώς για το 2018, βρίσκονται χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες σε ό,τι αφορά στις εισφορές, που καλούνται να καταβάλουν στον ΕΦΚΑ.

Παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων έχει ολοκληρωθεί από το καλοκαίρι και παρά το γεγονός ότι οι ανωτέρω ασφαλισμένοι είχαν το 2016 σημαντικά μειωμένα έσοδα σε σχέση με το 2015, εντούτοις, η εν λόγω διαφορά, που θα αποτυπωθεί στον πολυαναμενόμενο συμψηφισμό, δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί.

Αποτέλεσμα, οι ασφαλισμένοι να καλούνται ακόμη και σήμερα να καταβάλουν τις εισφορές τους με βάση το έτος 2015, καθώς ο ΕΦΚΑ συνεχίζει να λαμβάνει το εν λόγω έτος ως δεδομένο για τον υπολογισμό των εισφορών.

Συνέπεια αυτής της πρωτοφανούς καθυστέρησης, είναι να αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν περισσότερες εισφορές από αυτές, που αντιστοιχούν με βάση το πραγματικό εισόδημά τους, στερούμενοι έτσι επιπλέον χρήματα, πολύτιμα για την επιβίωσή τους, ειδικά σε μία περίοδο κρίσης, με μεγιστοποιημένες τις φορολογικές τους επιβαρύνσεις.

 

Κατόπιν τούτων και επειδή:

Τα ειδοποιητήρια, που αποστέλλει ο ΕΦΚΑ δεν περιλαμβάνουν και τις πρόσθετες εισφορές υπέρ του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), για περίπου 200.000 αυτοαπασχολούμενους και αγρότες, που υποχρεούνται στην καταβολή εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ.

Και αυτές οι πληρωμές παραπέμπονται για το 2018, έτος κατά το οποίο αλλάζει εκ νέου η βάση υπολογισμού των εισφορών, με σημαντικές επιβαρύνσεις για μεγάλη μερίδα ασφαλισμένων

Η μείωση των εισοδημάτων των ασφαλισμένων αγροτών για το έτος 2016 σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνά το 35% σε σχέση με το 2015, έτος υπολογισμού των εισφορών από τον ΕΦΚΑ

Οι εισφορές που καλούνται να πληρώσουν οι αγρότες με βάση το 2015 υπολογίζονται σε πάνω από το 70% της εισφοράς που θα έπρεπε να πληρώσουν αν η βάση του υπολογισμού από τον ΕΦΚΑ ήταν το έτος 2016

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1. Για ποιον λόγο δεν έχετε προχωρήσει ακόμη στον αναγκαίο συμψηφισμό των εισφορών, που καλούνται να καταβάλουν οι ασφαλισμένοι στον ΕΦΚΑ;

2. Πότε και με ποιο τρόπο θα γίνει η εκκαθάριση των κρατήσεων των ασφαλιστικών τους εισφορών στον ΕΦΚΑ;

3. Θα υπάρξει πρόβλεψη για τμηματική καταβολή εισφορών για όσους κληθούν να καταβάλλουν επιπλέον χρήματα;

4. Τί θα γίνει τελικά με την επιστροφή των εισφορών, που παρατύπως καλούνταν να πληρώνουν στον ΕΦΚΑ, οι πρώην ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, γεννηθέντες το 1950;

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments