....

ΓΙΑΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΩΘΕΙ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ;

 

 

H κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνική πίεση αυξάνεται με φόντο τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.  

Την επόμενη ημέρα οργανώνει αργά αλλά μεθοδικά το Μέγαρο Μαξίμου και πάντα με το βλέμμα στη διαμόρφωση πιο ευνοϊκών συσχετισμών κυρίως στις τοπικές κοινωνίες. H κυβέρνηση ετοιμάζεται να αλλάξει τον εκλογικό νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση, σε μια χρονική στιγμή που η κοινωνική πίεση αυξάνεται με φόντο τους πλειστηριασμούς ακινήτων και τις πωλήσεις μονάδων της ΔΕΗ.

Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πει σε ανύποπτη στιγμή, αλλά τότε η αντιπολίτευση πιάστηκε στον ύπνο, ότι «πρέπει να δούμε την επόμενη μέρα στο πολιτικό σύστημα σε μια λογική δημιουργίας προϋποθέσεων, συγκλίσεων και συνεννοήσεων» και συνέχισε: «…Γι’ αυτό και ψηφίσαμε και την απλή αναλογική. Θέλουμε να την κάνουμε νόμο και στην τοπική αυτοδιοίκηση…Χρειάζονται συναινέσεις».

Είναι σαφές ότι στο Μέγαρο Μαξίμου, με βάση τις συζητήσεις που γίνονται στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, ότι στηρίζουν πολλά στην ριζική αλλαγή των δεδομένων και των συσχετικών στην τοπική αυτοδιοίκηση με φόντο την επόμενη μέρα των εκλογών στη λογική της δημιουργίας «οχυρών» σε δήμους.

Η συζήτηση για τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έχει ξεκινήσει, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε ενάμιση χρόνο πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής τους, αν και αυτή πιθανότατα θα μετατεθεί για το φθινόπωρο του 2019, καθώς η κυβέρνηση θέλει την αποσύνδεση τους από τις ευρωεκλογές που είναι τον Μάιο του 2019.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν με το νέο νόμο που θα εισάγει την απλή αναλογική και αναμένεται να προκαλέσει τεκτονικές αλλαγές σε πολλά επίπεδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε ιδιαίτερες δυνάμεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και με την απλή αναλογική που θα εισαχθεί ευελπιστεί στην ανατροπή των υφιστάμενων συσχετισμών. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση επενδύει στην προοπτική να υπάρξουν χιλιάδες υποψήφιοι δήμαρχοι και με αυτό τον τρόπο να ανακατευθεί η πολιτική τράπουλα στις τοπικές κοινχνίες.

«Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο» είπε πριν λίγες ημέρες από τα Γιάννενα, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης που επιμένει, όπως και κεντρικά η κυβέρνηση, ότι οι έδρες πρέπει να κατανέμονται στη βάση της πραγματικής εκλογικής δύναμης και όχι ένα παραμορφωτικό σύστημα να τις υφαρπάζει στο όνομα της ισχυρής διακυβέρνησης, η οποία ακόμη και σήμερα δεν είναι εγγυημένη.

Μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ σημείωσε ότι εξετάζονται επιλογές όπως η αξιοποίηση της λευκής ψήφου με τρόπο που να διευκολύνει στην επίλυση ενός επίμαχου θέματος, όπως η έγκριση ενός Προϋπολογισμού, ή ενός Τεχνικού Προγράμματος, αλλά και η κατάτμηση των προτεινόμενων αποφάσεων, ώστε η διαφωνία σε ένα θέμα να μη συνεπάγεται την ολοκληρωτική απόρριψή τους, εφόσον δεν υπάρχουν άλλα σημεία τριβής.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί σύντομα, θα καθιερώνεται ως εκλογικό σύστημα και για τους δύο βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η απλή αναλογική για το σύνολο των εδρών των οικείων Συμβουλίων, ενώ η διεξαγωγή των αυτοδιοικητικών εκλογών αποσυνδέεται από το χρόνο διεξαγωγής των ευρωεκλογών.

Θα υπάρξουν κατηγορίες κωλυμάτων εκλογιμότητας – όπως η γενική απαγόρευση να θέσουν υποψηφιότητα όλοι όσοι έχουν οποιαδήποτε σχέση εργασίας με το Δημόσιο, ακόμα και ορισμένου χρόνου (λ.χ. δίμηνη, πεντάμηνη κ.λπ. σύμβαση εργασίας) – οι οποίες περιορίζουν υπέρμετρα σε σύγκριση με τον επιδιωκόμενο σκοπό το δημοκρατικό δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά δημόσια πράγματα, εξορθολογίζονται.

Θα διευκολυνθεί η συμμετοχή μικρών παρατάξεων, ομάδων πολιτών και τοπικών κινημάτων, ενώ η ανάδειξη των οργάνων των Κοινοτήτων (Συμβούλια) αποσυνδέεται από την ανάδειξη του κεντρικού Δημοτικού Συμβουλίου, με την έννοια ότι ένας συνδυασμός μπορεί να κατέλθει και αυτοτελώς σε μία μόνο Κοινότητα και, αντίστροφα, ένας συνδυασμός υποψηφίων για το κεντρικό Δημοτικό Συμβούλιο δεν απαιτείται να καταρτίζει ψηφοδέλτιο και για τις Κοινότητες.

Θα εισαχθεί η εκλογή με ενιαίο (όχι δηλαδή παραταξιακό) ψηφοδέλτιο των μονομελών οργάνων-εκπροσώπων των πολύ μικρών Κοινοτήτων. Επίσης, η συγκρότηση όλων των συλλογικών οργάνων των Δήμων και των Περιφερειών αντιστοιχίζεται στην αναλογική συγκρότηση των οικείων Συμβουλίων.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments