....

ΓΙAΤΙ 5.647 ΑΓΡΟΤΕΣ ΔΕΝ ΕΙΔΑΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

 

 

Διευκρινήσεις σχετικά με τα προβλήματα που υπήρξαν στις πληρωμές της Πέμπτης (14/12/2017) δίνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Όπως επισημαίνει από το αρχικό ποσό των 946,91 εκ. ευρώ τελικά πληρώθηκαν 931,06 εκ. ευρώ λόγω της παρακράτησης (ποσοστού 1,388149%) λόγω δημοσιονομικής πειθαρχίας (για ποσά άμεσων ενισχύσεων άνω των 2.000 ευρώ) και τυχόν συμψηφισμών με κυρώσεις προηγούμενων ετών. Το ποσό της δημοσιονομικής πειθαρχίας επιστρέφεται στο επόμενο οικονομικό έτος. Επιπλέον, επισημαίνεται από τον Οργανισμό πληρωμών ότι μετά την ολοκλήρωση των διασταυρωτικών μηχανογραφικών ελέγχων, που πραγματοποιήθηκαν, εντοπίστηκαν προβλήματα που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα συνολικά 5.647 δικαιούχοι αγρότες δεν είδαν τα χρήματά τους στους τραπεζικούς λογαριασμός. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κυρίως σε:

1. Αιτούντες (51) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των εν λόγω γεωργών, χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2016, όσο και τα οικονομικά στοιχεία του φορολογικού έτους 2016. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

2. Αιτούντες (457) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του «ενεργού γεωργού» καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών, από το σύνολο των 2.016 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής.

3. Αιτούντες (4.592) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ από το σύνολο των 51.469 που εκκρεμούσαν κατά τη χορήγηση της προκαταβολής. Εφόσον μετά τον υπολογισμό και των ποσών που αφορούν στις συνδεδεμένες ενισχύσεις, το συνολικό δικαιούμενο ποσό των γεωργών αυτών είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα συμπεριληφθούν σε επόμενες πληρωμές.

4. Αιτούντες (547), των οποίων τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση ενίσχυσης 2017 δεν ταυτοποιήθηκαν με τα αντίστοιχα του τραπεζικού ιδρύματος.

Οι δικαιούχοι που εμπίπτουν στην ανωτέρω περίπτωση (4) μπορούν να προβούν άμεσα στις προβλεπόμενες ενέργειες, ώστε να επιλυθεί το ζήτημα της μη ταυτοποίησης και να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενες πληρωμές.

Για τον έλεγχο του κριτηρίου του ενεργού γεωργού (αφορά στους αιτούντες της περίπτωσης 2), θα αποσταλεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών για να ληφθεί υπόψη στην επόμενη πληρωμή.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540), το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τέλος, παρέχεται η δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης των δικαιούχων στον σύνδεσμο https://iris.gov.gr/ (πρόσβαση απευθείας ή μέσω της ιστοσελίδας του ΟΠΕΚΕΠΕ www.opekepe.gr) με χρήση των κωδικών πρόσβασης στο Πληροφοριακό Σύστημα του Υπουργείου Οικονομικών (taxisnet).

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments