....

Γ. ΣΗΦΑΚΗΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Ν. ΠΕΛΛΑΣ (VIDEO)

Απαντήσεις στα θέματα υγείας σε συνένετυξη τύπου μας παραχώρησε ο Βουλετής ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης χθές στην Έδεσσα 18-4-2016 στα γραφεία της Νομαρχιακής  ΣΥΡΙΖΑ.

Κύριο θέμα ήταν η μετεγκατάσταση της τεχνητής μονάδος νεφρού στον Νοσοκομείο της Έδεσσας και επίσης αναφέρθηκε για τα υπόλοιπα θέμα υγείας τα οποία απασχολούν τους πολίτες του νομού Πέλλας.

Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε ο Βουλευτής:

Εισήγηση του Γιάννη Σηφάκη στην συνέντευξη τύπου για την άμεση δημοπράτηση της μεταφοράς της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Έδεσσας ( από το υπόγειο στο ισόγειο) και για θέματα Υγείας στην Πέλλα

Η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε στην Έδεσσα ( στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ) με την συμμετοχή και του Αναπλ. Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας Χρήστου Κοντοβίτση και του Διευθυντή της μονάδας τεχνητού νεφρού Σωτήρη Βασιλείου.

Συμμετείχαν 8 δημοσιογράφοι από τον Νομό και δύο τοπικές τηλεοράσεις

Η εισήγηση του βουλευτή Γιάννη Σηφάκη :

 Αγαπητοί εκπρόσωποι των μέσων μαζικής ενημέρωσης ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας

Κάνουμε αυτή την συνέντευξη από κοινού με τον Αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας κ. Χρήστο Κοντοβίτση και τον Διευθυντή της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού του Νοσοκομείου Έδεσσας κ. Σωτήρη Βασιλείου για να ανακοινώσουμε επίσημα την ολοκλήρωση της λήψης των αναγκαίων αποφάσεων για την μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου Έδεσσας από το υπόγειο στο ισόγειο του Νοσοκομείου.

Ακόμη να συζητήσουμε με την ευκαιρία και άλλα θέματα που αφορούν στην υγεία στην Πέλλα, οξυμμένα θέματα που απαιτούν λύσεις και κινήσεις που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή.

Τις αποφάσεις που ελήφθησαν για άμεση προκήρυξη θέσεων ιατρικού προσωπικού στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών, στις επικείμενες επιπλέον προσλήψεις ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού.

Την ανάγκη διεκδίκησης αξονικών τομογράφων στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών καθώς και ενός μαγνητικού τομογράφου.

Ακόμη την ΚΥΑ που υπεγράφη πριν λίγες μέρες για την δωρεάν πρόσβαση ( πρώτη φορά στη χώρα μας) των ανασφάλιστων πολιτών στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

ΤΕΧΝΗΤΟ ΝΕΦΡΟ

Όσον αφορά την μετεγκατάσταση της μονάδας τεχνητού νεφρού στο Νοσοκομείο Έδεσσας γνωρίζετε ότι είναι ένα πρόβλημα χρόνων πάνω στο οποίο είχαν στο παρελθόν δοθεί υποσχέσεις επί υποσχέσεων όχι μόνο από βουλευτές αλλά και από τα χείλη Υπουργών ( πέραν του ενός) των προηγούμενων κυβερνήσεων που επισκέφτηκαν κατά καιρούς το Νοσοκομείο Έδεσσας.

Παρά όμως την οξύτητα του προβλήματος, ενός προβλήματος που στην ουσία συνιστά ανθρωπιστικό πρόβλημα με δεδομένη την απαράδεκτη από όλες τις απόψεις λειτουργία της μονάδας σε απολύτως ακατάλληλο υπόγειο χώρο με πολλά προβλήματα και παρά το γεγονός ότι στην διάρκεια αυτών των χρόνων έγινε και έργο επέκτασης του Νοσοκομείου με νέες κτιριακές εγκαταστάσεις η μονάδα εξακολουθούσε να βρίσκεται σε τρικοκοσμικές συνθήκες στο υπόγειο με αποτέλεσμα την απόλυτη ταλαιπωρία κυρίως των ασθενών ( που όλοι γνωρίζουμε ότι η παρουσία τους στον χώρο πρέπει να είναι πολύωρη και πολύ συχνή) αλλά και των ιατρών και νοσηλευτών που παρά την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και καταβάλουν είναι αδύνατον σε αυτές τις συνθήκες να προσφέρουν ποιοτικό έργο στους ασθενείς. Να μην αναφερθώ σε καταστάσεις που έζησα και προσωπικά σε επίσκεψη μου στον χώρο σε συνθήκες προβλημάτων της υδραυλικής εγκατάστασης που ειλικρινά δεν τιμούν τον πολιτισμό και την περιοχή μας.

Γιατί δεν λυνόταν

Γιατί όμως το πρόβλημα αυτό διαιωνιζόταν και έπρεπε να έλθει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να λυθεί;

Εδώ έχουμε να κάνουμε ( όπως δυστυχώς και σε πολλά άλλα σημαντικά προβλήματα του δημόσιου συστήματος) σε μια συστηματική προσπάθεια που έγινε επί των προηγούμενων κυβερνήσεων για υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος προς χάριν εξυπηρέτησης συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων.  

Είναι τυχαίο που  τέως διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού του νοσοκομείου ( που μάλιστα υπέγραφε για την μη μετεγκατάσταση της μονάδας) βρέθηκε ένα χρόνο μετά επιστημονικός υπεύθυνος ιδιωτικής μονάδας τεχνητού νεφρού που λειτουργεί λίγα χιλιόμετρα από το νοσοκομείο;

Είναι τυχαίο ότι μετά τις όποιες υποσχέσεις για μετεγκατάσταση της μονάδας μετά από λίγες μέρες η εβδομάδες τα σχέδια αυτά εγκαταλείπονταν; Ήταν μόνο οι γνωστές υποσχέσεις που δεν υλοποιούντο ή υπήρχαν παρεμβάσεις που καθοδηγούσαν τις σχετικές αποφάσεις;

Ουδείς νοήμων σε αυτό τον τόπο πιστεύει ότι όλα αυτά ήταν τυχαία. Και σίγουρα δεν ήταν τυχαία. Η διαπλοκή και οι πολιτικές εξυπηρέτησης του ιδιωτικού συμφέροντος ( που φυσικά μπορεί να προσφέρει και προσφέρει στην υγεία αλλά αυτό δεν πρέπει να συμβαίνει σε συνθήκες πλήρους απαξίωσης του δημόσιου συστήματος)  ήταν αυτές που καθοδηγούσαν όλες αυτές τις αποφάσεις.

Η μόνη κυβέρνηση που δεν ήταν δέσμια διαπλοκών και τέτοιων επιλογών είναι η σημερινή κυβέρνηση που λύνει αυτό το πρόβλημα και θα δείτε θα λύσει και άλλα προβλήματα που απαιτούν αποφασιστικές λύσεις.

Όπως σας είναι γνωστό εκδόθηκαν οι Υπουργικές αποφάσεις των Αν.Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και Υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη για την μετεγκατάσταση του τεχνητού νεφρού και την μεταφορά στο νοσοκομείου της πίστωσης για να καλύψει αυτή την δαπάνη.

Στην πορεία αυτή αντιμετωπίστηκαν με αποφασιστικότητα σημαντικά γραφειοκρατικά εμπόδια, μεγάλες δυσλειτουργίες του κρατικού μηχανισμού, ακόμα και απόψεις υπηρεσιακών παραγόντων που καθιστούσαν ανέφικτη την πραγματοποίηση αυτού του έργου.

Να σημειωθεί ότι η προμελέτη αυτού του έργου επί των προηγούμενων κυβερνήσεων διαμόρφωνε το κόστος σε 580.000 € με λογική κατασπατάλησης των δημόσιων πόρων χωρίς να χρησιμοποιήσει για την μετεγκατάσταση τίποτα από την μονάδα που λειτουργεί. Η όποια προσπάθεια να μεταπειστούν οι τεχνικές υπηρεσίες ότι και η μεταφορά της ίδιας μονάδας συνιστά σημαντικότατη βελτίωση έπεφταν στο κενό.

Το ύψος αυτό του προϋπολογισμού, όπως καταλαβαίνετε, καθιστούσε σχεδόν απαγορευτική την υλοποίηση του έργου.

Με πρωτοβουλία μου συντάχθηκε μελέτη από ιδιώτες μηχανικούς χωρίς την παραμικρή αμοιβή, με εθελοντισμό και κοινωνική ευθύνη. 

Η μελέτη για να προχωρήσουν γρήγορα οι εγκρίσεις έγιναν αφιλοκερδώς από τον αείμνηστο Μάνθο Τόλη και τον Σωκράτη Παυλίδη , Μηχανολόγο Μηχανικό με την σύμπραξη μου με την ιδιότητα μου ως μηχανικού. Ελέγχθηκαν και υπογράφηκαν από μηχανικούς του Δήμου Έδεσσας (μετά από εντολή του δημάρχου Τάκη Γιάννου) και η μελέτη μετά από απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου εγκρίθηκε από τον ΥΠΕάρχη Γιώργο Κύρκο. 

Οφείλω να ευχαριστήσω δημόσια τον  Αν. Υπουργό Παύλο Πολάκη για την αποφασιστικότητα του και την άριστη συνεργασία, τον προσωρινό Διοικητή του Νοσοκομείου Πέλλας κ. Χρήστο Κοντοβίτση  και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και τον κ. Βασιλείου διευθυντή της μονάδας για την πολύ καλή συνεργασία και άμεση ανταπόκριση τους στην έκδοση των αναγκαίων αποφάσεων.

Το έργο θα δημοπρατηθεί αμέσως με φορέα το Νοσοκομείο Πέλλας και με βοήθεια στην διαδικασία δημοπράτησης και στην επίβλεψη από τον Δήμο Έδεσσας.

 Ήδη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Νοσοκομείο σήμερα το πρωί αποφασίστηκε να εκτελεστεί το έργο με αυτό τον τρόπο και να επιδιωχθεί η άμεση σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και η άμεση προκήρυξη του έργου. Αμέσως μετά θα επισκεφτώ την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Έδεσσας για να δούμε εκεί με τους συναδέλφους τον τρόπο συνεργασίας τους με το νοσοκομείο για την άμεση δημοπράτηση του έργου αν είναι δυνατόν και πριν το Πάσχα.

Αυτό που θέλω να δηλώσω είναι αισθάνομαι δικαιωμένος.  Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι η επιμονή και η αποφασιστικότητα στην εξυπηρέτηση της καθημερινότητας των πολιτών φέρνουν αποτελέσματα

  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

Γνωρίζετε ότι εγκρίθηκε από τον Υπουργό η προκήρυξη 13 μόνιμων θέσεων ιατρών στα Νοσοκομεία Έδεσσας και Γιαννιτσών.  4 ( +1 παθολόγος που θα έλθει αυτές τις βδομάδες στο Νοσοκομείο ) άρα 5 στην Έδεσσα και 9 στα Γιαννιτσά. Ακόμη ο Υπουργός δήλωσε ότι θα γίνουν σύντομα και άλλες προσλήψεις γιατρών , νοσηλευτικού προσωπικού και διοικητικού.

Ήρθε στην Έδεσσα  επικουρικός παιδίατρος και στα Γιαννιτσά θα πάει σύντομα επικουρικός ορθοπεδικός. Έχουν εγκριθεί 10 θέσεις επικουρικών και δεν μπορούμε να βρούμε γιατρούς να έλθουν. Ευελπιστούμε να βρεθούν γιατροί να καλύψουν αυτές τις θέσεις για να διευκολυνθούν και οι εφημερίες που γνωρίζω καλά ότι καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες ο αναπληρωτής διοικητής  για να μπορέσει να καλύψει μήνα το μήνα.

ΑΞΟΝΙΚΟΙ ΤΟΜΟΓΡΑΦΟΙ

Είναι ντροπή για την Πέλλα και τα δύο νοσοκομεία να μην έχουν αξονικό τομογράφο. Είναι το επόμενο μεγάλο βήμα. Και εδώ ο λόγος είναι η διαπλοκή. Η ευθύνη των προηγούμενων κυβερνήσεων και στο θέμα αυτό είναι πασιφανής.  

Συγκεκριμένα στο έργο ΕΣΠΑ, που χάθηκε, είχαν προκηρυχθεί μαζί 3 αξονικοί ( Έδεσσα, Νάουσα και Αγ. Δημήτριος Θεσσαλονίκης) μαζί και με πολλά άλλα ιατρικά μηχανήματα. Ο τρόπος αυτός να ενταχθεί το έργο ήταν ο χειρότερος που διευκόλυνε όμως πολύ όποιον επιθυμούσε να τα πάρει όλα αυτά μια εταιρία. Έγιναν ( όπως ήταν φυσιολογικό ενστάσεις) με αποτέλεσμα να μην προχωρήσει τίποτα από αυτά, να χαθει το ΕΣΠΑ και άντε πάλι αοπό την αρχή. Μέχρι τότε φυσικά οι ασθενείς είτε μεταφέρονται με το ΕΚΑΒ ( το 30% των μετακινήσεων του ΕΚΑΒ αφορά τον αξονικό) στην Βέροια, είτε στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής.

Όσον αφορά τον αξονικό των Γιαννιτσών ( που ήταν υποτίθεται στα ανταποδοτικά της SIEMENS) γίνεται προσπάθεια μήπως βρεθεί εταιρία να επισκευάσει άμεσα τον αξονικό μέχρι να μπορέσει να έλθει καινούργιος.

Πλέον με το νέο ΕΣΠΑ πρέπει να επιδιωχθεί η ένταξη των αξονικών Έδεσσας και Γιαννιτσών σε προτεραιότητα ( προτεραιότητα που αναγνωρίζεται από τον Υπουργό) και να δούμε πότε επιτέλους θα μπορέσουμε να έχουμε αξονικό στο Νοσοκομείο Πέλλας.

 

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Στα κέντρα υγείας η κατάσταση είναι δύσκολη παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει που έχουν βελτιώσει κάπως την κατάσταση.

 Αναμένεται σημαντική κυβερνητική παρέμβαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας που πρέπει να αποτελέσει την βάση του δημόσιου συστήματος.

 

ΚΥΑ για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων

Πριν λίγες μέρες εξεδόθη η ΚΥΑ σχετικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ανασφάλιστων.

Αφορά πάνω από 2.000.000 ανασφάλιστους πολίτες που αποκτούν δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Υπηρεσίες Υγείας , στα φάρμακα, στις εργαστηριακές εξετάσεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Είναι μια δυναμική παρέμβαση, μια αριστερή παρέμβαση μεγάλης ισχύος καθόσον πρώτη φορά εφαρμόζεται στη χώρα μας.

Το όποιο κομμάτι από αυτούς τους πολίτες εξυπηρετούνταν στα πλαίσια του εθνικού συστήματος υγείας , στο παρελθόν πάντα γινόταν με την ευαισθησία και την διάθεση να παρακάμψουν τα τυπικά κωλύματα από την πλευρά και του προσωπικού των νοσοκομείων αλλά και αρκετών διοικήσεων. Όμως με την ταυτόχρονη οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αυτών, διότι ξέρετε πολύ καλά επίσης ότι το νοσήλιο μεταφερόταν ως χρέος στις Δ.Ο.Υ. υπήρχε δήλωση αποδοχής χρέους την οποία ήταν υποχρεωμένος ο ανασφάλιστος να υπογράψει κατά την εισαγωγή του.

Αυτό το οποίο εισάγεται , είναι πρώτον, ότι δεν υπάρχει διαδικασία προέγκρισης για τη νοσηλεία στα νοσοκομεία. Καταργούνται επίσης οι τριμελής Επιτροπές. Δεν υπάρχει επιβάρυνση οικονομική. Ούτε υποχρέωση αποδοχής χρέους για νοσηλεία στα νοσοκομεία.

Όσον αφορά τις εργαστηριακές εξετάσεις, δίνουμε τη δυνατότητα για πρώτη φορά να καλύπτονται οι ανάγκες εργαστηριακής παρακολούθησης των πολιτών αυτών από τα δημόσια εργαστήρια, είτε της πρωτοβάθμιας φροντίδας, είτε των νοσοκομείων και όσον αφορά την φαρμακευτική κάλυψη.

Υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης μέσα από το σύστημα της ΗΔΙΚΑ με χορήγηση, με μόνο τη χρήση του ΑΜΚΑ των απαραίτητων φαρμάκων.

Όσον αφορά τη συμμέτοχη στα φάρμακα ,οι πολίτες που ήταν σε καθεστώς κατοχής βιβλιαρίου πρόνοιας ή απορίας, συνεχίζουν και μετά τη λήξη του βιβλιαρίου να έχουν δωρεάν παροχή φαρμάκων, όχι όμως από τα φαρμακεία των νοσοκομείων, αλλά από τα ιδιωτικά φαρμακεία με μηδενική συμμετοχή.

Όσον αφορά τους πολίτες, ανεξάρτητα από το εάν είναι ασφαλισμένοι ή ανασφάλιστοι, που είναι κάτω από το ακραίο όριο της φτώχειας, έχουν και αυτοί το δικαίωμα να παίρνουν δωρεάν φάρμακα. Αυτοί δηλαδή στους οποίους υπάρχει παροχή σίτισης, ηλεκτρικού ρεύματος και επιδόματος ενοικίου, που είναι βέβαια χαμηλό το εισοδηματικό όριο, στα 2.400. Μιλάμε για περίπου 170.000 οικογένειες.

Υπάρχει επίσης η πρόβλεψη, ότι για τις υπόλοιπες παροχές από τον ΕΚΠΥ, τον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του ΕΟΠΠΥ, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής τους και για τους ανασφάλιστους πολίτες και θεωρούμε ότι με τον τρόπο αυτό καλύπτουμε σε πολύ μεγάλο τις υγειονομικές ανάγκες των πολιτών οι οποίοι έχουν ΑΜΚΑ και έχασαν την ασφαλιστική τους ικανότητα τα προηγούμενα χρόνια.

Υπάρχει μια πρόβλεψη για αυξημένη χρηματοδότηση 100.000.000 ευρώ μέσω του ΕΟΠΥΥ. Οι λειτουργικές δαπάνες στα δημόσια νοσοκομεία έχουν αυξηθεί στον προϋπολογισμό του 2016, είναι αυξημένη και η κρατική χρηματοδότηση. Το όριο δαπανών θυμίζω ότι το 2015 ήταν 1,388 δισεκατομμύρια ευρώ. Φέτος το όριο των δαπανών είναι 1,634 δισεκατομμύρια ευρώ. Έχουμε μια πολύ σημαντική ενίσχυση των προϋπολογισμών των δημοσίων νοσοκομείων και αντίστοιχα και των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας. 

Συμπερασματικά:

Η κατάσταση στην υγεία εξακολουθεί να είναι δύσκολη. Με την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την σταθεροποίηση της οικονομίας οφείλουμε να ενισχύσουμε αποφασιστικά τις δαπάνες για την δημόσια υγεία και τους προϋπολογισμούς του Νοσοκομείου Πέλλας.

Υπήρξαν σημαντικές παρεμβάσεις που δείχνουν ότι ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση.

Αυτή η κυβέρνηση στηρίζει το δημόσιο σύστημα υγείας και αντιμετωπίζει αποφασιστικά την διαπλοκή.

Η απόφαση μετεγκατάστασης της μονάδας  τεχνητού νεφρού είναι ένα αποφασιστικό βήμα.

Οι προσλήψεις ιατρικού, νοσηλευτικού και διοικητικού προσωπικού που έρχονται είναι ένα ακόμη.

Είμαστε από κοντά για να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την βελτίωση της κατάστασης τοποθετώντας την δημόσια υγεία στην πρώτη γραμμή στις προτεραιότητες μας

Σας ευχαριστώ

Στην διάρκεια της συνέντευξης ο αναπλ. διοικητής του Νοσοκομείου Χρ’ηστος Κοντοβίτσης αναφέρθηκε στην σημαντική αξία του έργου της μετεγκατάστασης του τεχνητού νεφρού, ευχαρίστησε τον βουλευτή και την πολιτική ηγεσία και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων για θέματα του νοσοκομείου.

Ο Διευθυντής της μονάδας τεχνητού νεφρού Σωτήρης Βασιλείου αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του έργου και επαίνεσε με κολακευτικά σχόλια την προσπάθεια του βουλευτή. 

 

 

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments