....

Γ. ΣΗΦΑΚΗΣ : ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΑΝ. ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ( ΩΣ ΔΙΠΛΑΣΙΑΣΜΟ) ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΤΗΣ ΠΟΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ (PHOTOS)

 

 

 

Γιάννης Σηφάκης :  Δέσμευση Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου για αύξηση ( ως διπλασιασμό) και στην Πέλλα της ποσότητας των καυσόξυλων των δικαιούχων μέσα από την ομιλία του στο 18ο Δασολογικό Συνέδριο που γίνεται στην Έδεσσα

Ο Υπουργός μίλησε για την εξέλιξη της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών, πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την αειφόρο και βιώσιμη ανάπτυξη ( θεωρώντας μόνο αυτού του είδους της ανάπτυξη πραγματική ανάπτυξη), προανήγγειλε την τροποποίηση των προδιαγραφών των διαχειριστικών μελετών 10ετίας, την ενίσχυση των δασικών υπηρεσιών και πολλά άλλα.

Δεσμεύτηκε για άμεση αύξηση ( έως διπλασιασμού) των ποσοτήτων των καυσόξυλων των δικαιούχων σε περιοχές με βαρύ χειμώνα, συμπεριλαμβανομένης και της Πέλλας.

Ο χαιρετισμός του βουλευτή Πέλλας Γιάννη Σηφάκη στο 18ο Δασολογικό συνέδριο ήταν ο ακόλουθος:

« Είναι ευτυχές γεγονός και τιμή για την Πέλλα και για την Έδεσσα να φιλοξενεί το πανελλήνιο συνέδριο ενός επιστημονικού κλάδου που αγωνίζεται στην πράξη για την ορθολογική και αειφόρο διαχείριση του δασικού πλούτου της χώρας μας. Ιδιαίτερα που , όπως γνωρίζετε, η Περιφερειακή Ενότητα  Πέλλας έχει σημαντικές δυνατότητες στην αειφόρο διαχείριση μεγάλων δασικών εκτάσεων με υψηλά παραγωγικά δάση  με το Δασαρχείο Αριδαίας να είναι το 2ο σε παραγωγικότητα Δασαρχείο της χώρας και το Δασαρχείο Έδεσσας επίσης με αξιόλογη παραγωγικότητα.

Και βέβαια δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω για το γεγονός αυτό τον πρόεδρο σας τον ερευνητή Νικόλαο Γρηγοριάδη που είναι Πελλιώτης ο οποίος πρόσφατα βοήθησε – πέραν της δασικής προστασίας -  και τον πολιτισμό αυτού του τόπου με την προσωπική του επιτυχία μετά από αγώνα δεκαετιών (και δικαίωση του σήμερα) για την ανακήρυξη του πλατάνου των 1400 ετών στο χωριό του, τα Σεβαστειακά, ως διατηρητέου μνημείου της φύσης.  

Το συνέδριο σας αποκτά ιδιαίτερη σημασία και λόγω της εκκίνησης από τον Υπουργό  της σύνταξης και κύρωσης των δασικών χαρτών  που αποτελούν μαζί με το κτηματολόγιο αναντικατάστατα αναπτυξιακά εργαλεία, που επιτέλους αποκτά η χώρα,  αφού καθορίζοντας τις χρήσεις γης, εξασφαλίζοντας την νομιμότητα διευκολύνουν τον χωροταξικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική προστασία.

Ακόμη με την νομοθεσία για την διευκόλυνση της δυνατότητας εξαγοράς ή παραχώρησης κατά χρήση, για αγροτική χρήση, εκχερσωμένων εκτάσεων στο παρελθόν, αντιμετωπίζονται τετελεσμένες καταστάσεις του παρελθόντος προσφέροντας την δυνατότητα σε συμπολίτες μας να εξασφαλίσουν τίτλους ή εμπράγματα δικαιώματα σε αγροτεμάχια που καλλιεργούν επί πολλές δεκαετίες.

Για την αειφορική διαχείριση των δασών, που συμβάλλει και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας , απαιτείται

  • να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σύνταξης διαχειριστικών μελετών τουλάχιστον 10 ετίας ( καθόσον τα τελευταία –ιδίως- χρόνια με την υποστελέχωση των δασικών υπηρεσιών και τις περιορισμένες πιστώσεις αυτό έχει καταστεί ζητούμενο) καθώς και
  • η ενίσχυση  των δασαρχείων σε ανθρώπινο δυναμικό και μέσα καθώς και θεσμικά για να βελτιωθεί  η προστασία των δασών από την λαθροϋλοτομία , πρόβλημα πολύ μεγάλο και στην περιοχή μας.

Για αυτά τα θέματα σας διαβεβαιώνω ότι  θα αγωνιστώ  και μέσα από την επιτροπή περιβάλλοντος και την επιτροπή παραγωγής και εμπορίου της Βουλής ( στις οποίες συμμετέχω) αναδεικνύοντας τα αλλά και πιέζοντας , ευγενικά, τους αρμόδιους Υπουργούς.

Εδώ , βέβαια, σήμερα διαρρηγνύουμε ανοιχτές θύρες γιατί ο παριστάμενος Υπουργός , ο Σωκράτης Φάμελλος, έχει και την γνώση και την ευαισθησία και τις δυνατότητες να είναι αποτελεσματικός και να ανοίγει νέους δρόμους.

 Εύχομαι κάθε επιτυχία στο σημαντικό συνέδριο σας»

 

CAPOCT2017138 CAPOCT2017137 CAPOCT2017136 CAPOCT2017135 CAPOCT2017134 CAPOCT2017133

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments