....

FINANCIAL TIMES: ΈΤΣΙ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΟΥΝ ΟΙ ΡΩΣΟΙ ΔΙΠΛΩΜΑΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ

 

 

Σε αποκαλύψεις προχωρούν οι Financial Times για τους Ρώσους διπλωμάτες που απελάθηκαν από την Ελλάδα, κατηγορούμενοι πως προσπάθησαν να παρέμβουν και να ακυρώσουν την συμφωνία των Πρεσπών.

Η εφημερίδα αναφέρεται στους τρόπους που προσπάθησαν να το κάνουν αυτό, και σύμφωνα με τα όσα αναφέρει, ο… «τόπος του εγκλήματος» ήταν η Αλεξανδρούπολη, καθώς εκεί υπάρχει και μια μικρή κοινότητα Ρώσων.

Χρηματισμός μητροπολιτών και ακροδεξιών οργανώσεων

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο περιλάμβανε υποκίνηση μεγάλων εντάσεων ενάντια στην συμφωνία, προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην κυβέρνηση και να την πάρει πίεση.

Στο σχέδιο αυτό δεν… χωρούσαν εξαιρέσεις, και οι Ρώσοι προσπάθησαν να χρηματίσουν και να επηρεάσουν όσους μπορούσαν. Γι αυτό, σύμφωνα πάντα με την εφημερίδα, δωροδόκησαν και κινητοποίησαν τοπικούς αξιωματούχους, πολιτιστικούς φορείς, ακροδεξιές οργανώσεις και Μητροπολίτες, ακόμα και… στρατιωτικούς ώστε να αντιταχθούν στην συμφωνία.

Μάλιστα Έλληνας διπλωμάτης δήλωσε στην εφημερίδα πως οι Ρώσοι αναβάθμισαν την… συνήθη παρέμβασή τους σε Μακεδονία και Θράκη.

Ο ρόλος «κλειδί» Έλληνα επιχειρηματία

Μάλιστα οι FT αναφέρουν πως ρόλο «μεσάζοντα» σε πολλές περιπτώσεις έπαιξε ένας Έλληνας επιχειρηματίας της περιοχής. Διπλωμάτης άλλης χώρας που φαίνεται να ξέρει καταστάσεις στην Ελλάδα, δήλωσε στην εφημερίδα πως «στην Αλεξανδρούπολη που η ανεργία είναι πολύ υψηλή, με 20-30.000 ευρώ μπορείς να εξαγοράσεις στήριξη. Η παρέμβαση αυτή έγινε βασιζόμενη και στις χρόνιες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες και την κοινή πολιτιστική κληρονομιά».

Η αποκάλυψη

Τα πράγματα άρχισαν να αποκαλύπτονται όταν ένας Έλληνας αξιωματικός που δέχτηκε «κρούση», όχι μόνο αρνήθηκε να συμμετέχει στο όλο «σκηνικό», αλλά ανέφερε το περιστατικό στους ανωτέρους του.

Κάπως έτσι τα πράγματα πήραν το δρόμο τους σύμφωνα με το ρεπορτάζ, και φτάσαμε στην απέλαση των διπλωματών. Μια κίνηση που δεν είχε γίνει ούτε καν επί Σοβιετικής Ένωσης, όταν η Ελλάδα ως καπιταλιστική χώρα στο «άρμα» των ΗΠΑ αντιτασσόταν στο «σύμφωνο της Βαρσοβίας».

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments