....

ΕΞΑΡΘΡΩΘΗΚΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΈΚΔΟΣΗΣ ΠΛΑΣΤΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΔΡΑΣΤΕΣ ΑΛΒΑΝΟΙ,ΣΥΡΙΟΙ ΚΑΙ ΙΡΑΚΙΝΟΙ (PHOTOS)

 

 

 

 

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Επί ποδός βρίσκονται οι ελληνικές και ξένες Αρχές προκειμένου να καταφέρουν να ξεδιαλύνουν το τοπίο γύρω από τα πρόσωπα-πελάτες του μεγάλου κυκλώματος έκδοσης πλαστών εγγράφων που εξαρθρώθηκε πρόσφατα από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής σε συνεργασία με την Europol. 

Ο φόβος, ο οποίος ενισχύεται από το μεγάλο πελατολόγιο της οργάνωσης, είναι αν και κατά πόσον πλαστά έγγραφα, όπως ταυτότητες και διαβατήρια, έφτασαν στα χέρια τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους, δίδοντάς τους τη δυνατότητα να «σαρώσουν» την Ευρώπη και να φτάσουν στα σημεία ενδιαφέροντός τους. Δεν πρέπει, άλλωστε, να διαφύγει την προσοχή μας πως μόνο στη Γερμανία εντοπίστηκαν 250 πελάτες του κυκλώματος.Mόνο στη Γερμανία εντοπίστηκαν 250 πελάτες του κυκλώματος

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 20 μέλη του δικτύου, εκ των οποίων ένας Έλληνας, τέσσερις Έλληνες αλβανικής καταγωγής, εννέα υπήκοοι Αλβανίας, τρεις υπήκοοι Συρίας, ένας υπήκοος Ιράκ, ένας υπήκοος Ιράν και ένας υπήκοος Μπανγκλαντές, ενώ είκοσι τρεις έρευνες σε οικίες και καταστήματα και ο εντοπισμός τεσσάρων πλήρως εξοπλισμένων εργαστηρίων κατάρτισης πλαστών εγγράφων

Στο μικροσκόπιο τα social media

Τα στελέχη των διωκτικών αρχών έχουν βάλει στο μικροσκόπιο της έρευνας τα social media και ιδιαίτερα το Facebook, καθώς μέσω αυτού γίνονταν και οι περισσότερες παραγγελίες στο γραφείο της οργάνωσης στην Αθήνα.

Όπως είχε επισημάνει και ο ειδικός επιχειρήσεων του Ευρωπαϊκού Κέντρου Καταπολέμησης Παράνομης Μετανάστευσης της Europol Gabor Sztankovics αναφερόμενος στην υπόθεση: «Τα κατασχεθέντα έγγραφα θα ελεγχθούν στις αντίστοιχες βάσεις δεδομένων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν έχουν καταχωρηθεί ως κλαπέντα ή απολεσθέντα. Η Europol θα μπορούσε να εργαστεί στο πλευρό των ελληνικών Αρχών, προκειμένου να γίνουν αυτοί οι έλεγχοι και σε μεταγενέστερο στάδιο και να παρασχεθούν ''πληροφοριακά πακέτα'' στα λοιπά κράτη-μέλη, προκειμένου να λάβουν περαιτέρω μέτρα. Η υποστήριξη προς την Ελλάδα θα συνεχιστεί ακόμα και μετά το πέρας της επιχείρησης, μέσω της εργαστηριακής εξέτασης των κατασχεθέντων πειστηρίων προκειμένου να διαπιστωθεί η ανάμειξη σε λοιπές εκκρεμείς και μη υποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Πώς στήθηκε η φάμπρικα του «Θείου»Ο "θείος" από την Αλβανία και το trafficking στα Βαλκάνια

Πλήρως κατατοπιστικό για τον ρόλο των μελών του κυκλώματος αλλά και για τον τρόπο δράσης τους είναι το διαβιβαστικό που συντάχθηκε για την υπόθεση. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, μόνο τον Ιούλιο του 2017 εκδόθηκαν από τα «πιεστήρια» της οργάνωσης περισσότερα από 100.000 πλαστά έγγραφα.

Το κύκλωμα, που λειτουργούσε από το 2014, είχε ευρεία «γκάμα» παραγγελιών από το εξωτερικό, πλαστογραφώντας δελτία ταυτότητας, άδειες οδήγησης, διαβατήρια, άδειες διαμονής, σφραγίδες συνοριακού ελέγχου χωρών Schengen, βίζες, Ειδικά Δελτία Ταυτότητας Ομογενών, ακόμη και πιστοποιητικά βάφτισης και γέννησης, βεβαιώσεις τύπου Α, κάρτες τραπέζης και κάρτες υγείας.

Οι επικεφαλής της ομάδας δέχονταν περίπου 100 παραγγελίες την ημέρα εισπράττοντας 3.000 ευρώ τον μήνα, ενώ το κόστος κυμαινόταν από 400 έως και 5.000 ευρώ, ανάλογα με τη δυσκολία του εγγράφου που ζητούσε ο «πελάτης».


(Η διάρθρωση του κυκλώματος)

Ως εγκέφαλος της ομάδας εμφανίζεται ο Ρ. Κ., ο οποίος ακούει και στα ονόματα «Θείος», «Άρχοντας» ή «Berti» και, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο μεταξύ του συνόλου των υπόλοιπων μελών. Τα υπόλοιπα αρχηγικά μέλη είχαν τα ψευδώνυμα «Άρης» και «Γιούλης».

Στο σπίτι του μάλιστα, ο «Θείος» είχε δημιουργήσει ένα πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με κατάλληλο ψηφιακό εξοπλισμό όπου σε καθημερινή βάση προέβαινε στην έκδοση:

- διαβατηρίων διαφόρων κρατών με την κωδική λέξη «βιβλίο» ή «βιβλιάριο»
- ελληνικών δελτίων ταυτότητας με την κωδική λέξη «κάρτα» ή «Τ»
- ελληνικών αδειών οδήγησης με τις κωδικές λέξεις «κάρτα» ή «οδηγό»
- ειδικών δελτίων ταυτότητας ομογενών
- αδειών διαμονής με την κωδική ονομασία «αυτοκόλλητο»
- σφραγιδών θεώρησης με τις κωδικές λέξεις «λουλούδι» ή «πατάτα»
- πιστωτικών-χρεωστικών καρτών ελληνικών τραπεζών
- ευρωπαϊκών καρτών υγείας.

Ως στενός συνεργάτης του «Θείου» εμφανίζεται ο Γ. Α. Πρόκειται για τον άνθρωπο που επικοινωνούσε με τους πελάτες και τα μέλη της οργάνωσης, και σε κάποιες περιπτώσεις πήγαινε στα ραντεβού και παρέδιδε το «εμπόρευμα». Όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, έφτανε πάντα πεζή, λαμβάνοντας μέτρα αντιπαρακολούθησης.

Οι περισσότερες συναντήσεις πραγματοποιούνταν:

- σε ένα πρακτορείο ΟΠΑΠ στον Νέο Κόσμο, το οποίο τα μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν «γήπεδο» ή «λόττο»
- σε καφετέρια στον Νέο Κόσμο
- σε πρατήριο υγρών καυσίμων που τα μέλη της ομάδας αποκαλούσαν «βενζινάδικο»
- σε πρατήριο άρτου στον Νέο Κόσμο, το οποίο μέλη του κυκλώματος αποκαλούσαν «φούρνος»
- σε οινομαγειρείο που τα μέλη της ομάδας αποκαλούσαν «φαγητό».

Σημαντικό ρόλο στην οργάνωση διαδραμάτιζε και ο Ντ. Μ., ο οποίος είχε αναλάβει τη δουλειά να έρχεται σε επαφή με ενδεχόμενους πελάτες και να μεταφέρει τις παραγγελίες τους είτε στον «Θείο» είτε στον Γ.Α.

Εκτός από τον Ντ. Μ., ρόλο «παραγγελιάκια» διαδραμάτιζαν ακόμη τρία μέλη του κυκλώματος, τα οποία σε καθημερινή βάση βρίσκονταν σε επαφή με τον Ντ. Μ.



Ο Έλληνας που έκανε face control και ο εντοπισμός της οργάνωσης

Στην υπόθεση εμπλέκεται και ένας Έλληνας, ονόματι Δ. Κ. Είναι, μάλιστα, το πρόσωπο από το οποίο ξεκίνησε η έρευνα της αστυνομίας, όταν τον Ιούλιο του 2015 έφτασαν στην υπηρεσία πληροφορίες για την ύπαρξη οργάνωσης που διευκολύνει την παράνομη έξοδο αλλοδαπών από τη χώρα. Κάπου εκεί αναφέρθηκε και το όνομα του Δ. Κ., για τον οποίο μάλιστα εξακριβώθηκε ότι συνελήφθη το 2002 για πλαστογραφία διαβατηρίου και το 2007 για κατοχή διαβατηρίου τρίτου προσώπου.

Ως προς τον ρόλο που είχε αναλάβει, αυτός ήταν να προσεγγίζει και να ελέγχει τους υποψήφιους πελάτες. Αρχικά πραγματοποιούσε τηλεφωνικές συνεντεύξεις με τους υποψηφίους, στο πλαίσιο των οποίων αφενός συμφωνούνταν ο τρόπος παράδοσης των φωτογραφιών που απαιτούνταν για την κατάρτιση του εγγράφου, αφετέρου γινόταν μια πρώτη αξιολόγηση του ρίσκου της εκάστοτε διακίνησης. Για τον σκοπό αυτόν ρωτούσε το χρώμα του δέρματος του πελάτη καθώς κι αν γνωρίζει την αγγλική και ελληνική γλώσσα. Στο πλαίσιο αυτό, ο Δ. Κ. ζητούσε τον λογαριασμό του πελάτη στο Facebook προκειμένου να δει τις φωτογραφίες του.

Μάλιστα, ο Δ. Κ. διαβεβαίωνε τους υποψήφιους πελάτες για την υψηλή ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και για την ικανότητά του να διακινεί άτομα από την Ελλάδα με τελικό προορισμό το Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι η συχνότητα των διακινήσεων που οργανώνει είναι περί τα 10 άτομα την εβδομάδα. Στις περιπτώσεις δε που ο Δ. Κ. θεωρούσε ότι το χρώμα του πελάτη ήταν υπερβολικά μελαμψό, ώστε να παραπέμπει σε άτομο αραβικής καταγωγής, ή η γνώση της ελληνικής ή αγγλικής γλώσσας δεν ήταν επαρκής, τότε δεν αναλάμβανε την υπόθεση. 

Σε αντίθετη περίπτωση αναλάμβανε τη δουλειά, ζητούσε να του αποστείλουν φωτογραφίες μέσω messenger και τους συμβούλευε να είναι καλοντυμένοι και εμφανίσιμοι για να μην εγείρουν υποψίες. Μαζί με τις φωτογραφίες παραλάμβανε και το χρηματικό ποσό που απαιτούνταν.

Συγκεκριμένα ζητούσε:

- 500 ευρώ για πλαστό διαβατήριο
- 500 ευρώ για πλαστή ταυτότητα
- 500 ευρώ για πλαστό δίπλωμα οδήγησης.

Έτσι, το συνολικό κόστος, μαζί με την έκδοση των αεροπορικών εισιτηρίων, ανερχόταν σε τουλάχιστον 2.250 ευρώ. Όταν όλα ήταν έτοιμα, ο Δ. Κ. επικοινωνούσε με τον «Θείο» για τα περαιτέρω...



Οι διάλογοι για τις παραγγελίες

Ενδεικτικά παρατίθενται κάποιοι διάλογοι μεταξύ του Δ. Κ. και του «Θείου» αλλά και πελατών της οργάνωσης.

Δευτέρα 18-9-17

Γύρω στις 11.54 το πρωί, ο Δ.Κ., αφού είχε παραλάβει την παραγγελία για πλαστογράφηση ταξιδιωτικού εγγράφου, επικοινωνεί με τον «Θείο» ή «Άρχοντα» Κ. Ρ.

Δ.Κ.: Έλα, άρχοντα. Τι μου κάνεις;
Κ.Ρ.: Τι κάνεις; Καλά. Σε περιμένω.
Δ.Κ.: Πάω.

Γύρω στις 14.48 ο Δ. Κ. μιλά με τον ενδιαφερόμενο στο τηλέφωνο και του λέει ότι το πλαστό ταξιδιωτικό έγγραφο στο οποίο αναφέρθηκε με την κωδική ονομασία «κάρτα» ήταν έτοιμο.

Καλούμενος: Ναι, απ’ την Πάτρα. Τα παιδιά απ’ την Πάτρα είμαστε.
Δ.Κ.: Έλα, έλα. Είναι έτοιμο κιόλας, το ξέρεις; Αύριο που θα συναντηθούμε...
Καλούμενος: Α, έτοιμο είναι;
Δ.Κ.: Βεβαίως.
Καλούμενος: Α, ήθελα να σε ρωτήσω... Το ύψος το έχετε γράψει; Δηλαδή τι ύψος έχει.
Δ.Κ.: Δεν γράφει ύψος, δεν γράφει ύψος.
Καλούμενος: Α, δεν χρειάζεται δηλαδή στην κάρτα, δηλαδή...
Δ.Κ.: Όχι, όχι, όχι.
Καλούμενος: Α, μάλιστα. Ωραία.
Δ.Κ.: Εγώ τα έστειλα τα στοιχεία σου, δεν γράφει ύψος. Ίσως το γράφει κρυπτογραφικά, δεν ξέρω.
Καλούμενος: Κατάλαβα.
Δ.Κ.: Φανερά, δεν φαίνεται.
Καλούμενος: Ωραία, ωραία. Να σε ρωτήσω κάτι, όποτε αύριο πού θα συναντηθούμε;
Δ.Κ.: Στον Ισθμό της Κορίνθου.

Τρίτη 19-9-17

Γύρω στις 10.47 ο Δ.Κ. δέχτηκε κλήση από τον Ε. Π., πελάτη του κυκλώματος.

Ε.Π.: Το παιδί από την Πάτρα είμαι.
Δ.Κ.: Εγώ το απόγευμα θα είμαι εκεί.
Ε.Π.: Εντάξει. Τι ώρα περίπου;
Δ.Κ.: Θα σε πάρω τηλέφωνο εγώ. Όταν θα ξεκινήσω από Αθήνα, θα σε πάρω τηλέφωνο.
Ε.Π.: Εντάξει, εγώ εδώ είμαι. Όποτε έρθεις, να με πάρεις, εντάξει;
Δ.Κ.: Έγινε, γεια.

Γύρω στις 13.30 το μεσημέρι ο Δ.Κ. δέχτηκε και πάλι κλήση από τον Ε.Π. και κανόνισαν να συναντηθούν.

Δ.Κ.: Είμαι έτοιμος να προχωρήσω;
Ε.Π.: Ναι, ναι, πανέτοιμος.
Δ.Κ.: Έγινε αλλά βγαίνουν φωτιά οι τιμές, που να πάρει και να σηκώσει.
Ε.Π.: Ναι, ε;
Δ.Κ.: Μην το συζητάς.
Ε.Π.: Ε γαμώτο, ε τέλος πάντων.
Δ.Κ.: Βγαίνουν πανάκριβα τα εισιτήρια, όλα μέχρι τις 3 Οκτωβρίου βγαίνουνε, μην το συζητάς.
Ε.Π.: Πόσο βγαίνουν ξέρεις; Μήπως ξέρεις πόσο βγαίνουν, περίπου;
Δ.Κ.: Είναι τρία εισιτήρια.
Ε.Π.: Περίπου, αλλά συνολικά έχεις ιδέα;
Δ.Κ.: Δεν έχω ιδέα. Το Αθήνα-Μαδρίτη βγαίνει 400 τόσο. Το Μαδρίτη, το άλλο βγαίνει και εκείνο βγαίνει. Της Αγγλίας είναι ακριβό, άστα μην τα συζητάς.
Ε.Π.: Καλά τώρα, δεν πειράζει, δεν πειράζει, θα δούμε.
Δ.Κ.: Τι να κάνουμε; Εκτός αν μπορείς να περιμένεις.
Ε.Π.: Όχι, όχι για το Σάββατο κόψ’ το. Για το Σάββατο βράδυ.
Δ.Κ.: Έγινε, έγινε, εγώ προχωράω και τα κόβω τώρα, γιατί δεν μπορούμε να τα αλλάξουμε μετά.
Ε.Π.: Κατάλαβα, οπότε για το Σάββατο το βράδυ έτσι, 23.00 η ώρα δηλαδή στην Αθήνα.
Δ.Κ.: Ναι, ναι, έγινε.

Στις 22.19 ο Δ.Κ. ενημέρωσε τον Ε.Π. ότι θα χρησιμοποιούσε πλαστό κυπριακό ταξιδιωτικό έγγραφο υπό στοιχεία «Δήμας Αλτίν» και ότι έχει κάνει κράτηση των αεροπορικών εισιτηρίων. Επίσης, του έδωσε οδηγίες για το τι ακριβώς θα έκανε και του είπε ότι θα επικοινωνούσαν με το messenger για τα περαιτέρω...

Δ.Κ.: Τα έκοψε όλα τα εισιτήρια, δεύτερον σου έβγαλα άλλα χαρτιά, εύκολο όνομα, δεν χρειάζεται να μάθεις.
Ε.Π.: Ναι;
Δ.Κ.: Ναι. Το όνομα το μικρό είναι Αltin, το επίθετο είναι Δήμας. Τα χαρτιά, επειδή είναι δύσκολο το επίθετο, έβγαλα άλλα, μου κάνανε αυτήν τη χάρη, ευτυχώς που είχε φωτογραφία δική σου.
Ε.Π.: Α, εύκολο είναι.
Δ.Κ.: Αυτός έχει πάρει ελληνικά χαρτιά, κυπριακά έχει. Και είναι απ’ την πατρίδα σου και έχει γεννηθεί στην Κύπρο.
Ε.Π.: Κατάλαβα.
Δ.Κ.: Και επειδή μ’ άρεσε αυτό το πράγμα, τα άλλαξα, τα έφερα πάνω-κάτω. Και άλλαξα τώρα το ένα εισιτήριο, έκανα αλλαγή ονόματος, επομένως δεν χρειάζεται να μάθεις εκείνο το όνομα, θα συναντηθούμε έλα να σου πω κάτι εγώ την Παρασκευή. Θα κατέβω στην Κόρινθο, εσύ Σάββατο βράδυ πετάς, όπως είπαμε. Ε, να συναντηθούμε να σου δώσω τα καινούργια, που είναι και εύκολα. Εγώ έχω κόψει όλα τα εισιτήρια, έχω βγάλει και τις κάρτες επιβίβασης και το check in σου έχω κάνει. Εγκρίθηκε κιόλας.
Ε.Π.: Μπράβο.
Δ.Κ.: Και με το αλβανικό και με το άλλο.
Ε.Π.: Μπράβο, μπράβο.
Δ.Κ.: Αλλά ήταν δύσκολο αυτό. Εν τω μεταξύ, ξέρεις τι γίνεται; Τα κυπριακά ήταν περίεργα, δεν θες να το μάθεις! Δεν χρειάζεται, Altin είναι, δεν χρειάζεται! Να το σβήσεις απ’ το μυαλό σου.
Ε.Π.: Το έχω γράψει 1.000 φορές, το’ χω γράψει και δεν το καταλαβαίνω, χα χα.
Δ.Κ.: Σε είδα στο Facebook. Με έναν φίλο σου εκεί πέρα. Γιατί έχεις βγάλει και έχεις γράψει σε μια φωτογραφία Συρία επάνω, είσαι καλά;
Ε.Π.: Τι έχω γράψει;
Δ.Κ.: Συρία. Έλα να σου πω κάτι. Αν το δούνε αυτό στο κινητό σου μέσα, θα έχεις πρόβλημα. Αυτό θα το σβήσεις, την έχει πατήσει έτσι άτομο. Σβήσ' την από τώρα, αφού σε βρήκα εγώ. Θες να σου κάνω αίτημα φιλίας να...;
Ε.Π.: Χα, χα.
Δ.Κ.: Α, να στα δείξω κιόλας! Θα σου κάνω τώρα αίτημα φιλίας και να στα δείξω μέσω messenger.

Η εμπλοκή του πρώην ποδοσφαιριστή

Εκτός όμως από τους διαλόγους, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και το προφίλ ενός εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση. Και αυτό γιατί πρόκειται για πρώην ποδοσφαιριστή γνωστής ελληνικής ομάδας, ο οποίος αργότερα -και για αρκετά χρόνια- διετέλεσε πρόεδρος του Συλλόγου Βορειοηπειρωτών Αττικής.

Σύμφωνα με την απολογία του, ο Ζ.Α. αρνείται τις κατηγορίες υποστηρίζοντας ότι το μόνο που έκανε ήταν να μεσολαβήσει στην απόκτηση εγγράφων χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα, γεγονός που, όπως ισχυρίζεται, επιβεβαιώνεται και από τις συνομιλίες του.

«Σωστή η απόφαση να μην προφυλακιστούν οι εντολείς μου»

Για την υπόθεση τοποθετήθηκε ο δικηγόρος δύο εκ των συλληφθέντων κ. Σάκης Κεχαγιόγλου, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι δύο εντολείς του δεν προφυλακίστηκαν.

«Η επιβολή περιοριστικών όρων στους δύο εντολείς μου και όχι η προσωρινή κράτηση υπήρξε απόλυτα συμβατή με το υλικό της δικογραφίας. Θεωρώ, δε, ότι οι ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές πρέπει να οδηγούνται στην επιβολή της προσωρινής κράτησης μόνο εκτάκτως και σε περιπτώσεις βαρύτατων ποινικών αδικημάτων. Αυτό επιβάλλει και απαιτεί και η σύγχρονη τάση του ποινικού δικαίου και ο νομικός μας πολιτισμός» σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας στο zougla.gr.

«Οι εντολείς μου ανέλαβαν τις ευθύνες τους στο σημείο που τους αναλογεί»

Δηλώσεις για την υπόθεση έκανε στο zougla.gr και ο δικηγόρος κ. Παύλος Σαράκης ο οποίος εκπροσωπεί δύο κατηγορουμένους οι οποίοι, επίσης, δεν προφυλακίστηκαν.

«Ας είμαστε ρεαλιστές. Η αγωνία αλλοδαπών μόνιμα εγκατεστημένων στη χώρα μας για αναζήτηση εργασίας στην Ευρώπη, δημιουργεί την αναγκαιότητα απόκτησης ταξιδιωτικών εγγράφων. Οι εντολείς μου διευκόλυναν τους ενδιαφερόμενους για την προμήθειά τους χωρίς οικονομικά ανταλλάγματα αλλά μόνο από ομοεθνική αλληλεγγύη και ανέλαβαν τις ευθύνες τους στο μερίδιο που τους αναλογεί. Είμαστε ικανοποιημένοι από την ομόφωνη απόφαση εισαγγελέα και ανακριτή να αφεθούν ελεύθεροι» σημείωσε χαρακτηριστικά. 
 
Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments