....

Εξαρτάται η χοληστερίνη από τον εγκέφαλό μας;

2
Το επίπεδο της χοληστερίνης, ρυθμίζεται σε ένα βαθμό από τον εγκέφαλο, σύμφωνα με νέα έρευνα Aμερικανών νευροεπιστημόνων, η οποία βασίστηκε σε μελέτες πειραματόζωων (ποντικιών). Η ανακάλυψη αυτή  έρχεται σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αντιλήψεις ότι η ποσότητα της χοληστερίνης εξαρτάται αποκλειστικά από τη διατροφή μας και από την παραγωγή της στο συκώτι.

Η μελέτη, υπό τον καθηγητή Ματίας Τσεπ του τμήματος ενδοκρινολογίας του πανεπιστημίου του Σινσινάτι, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience». Σύμφωνα με τους ερευνητές, μια «ορμόνη της πείνας» στον εγκέφαλο (η γρελίνη) δρα ως «τηλεχειριστήριο» για το επίπεδο της χοληστερίνης που κυκλοφορεί στο αίμα.
Η συσσώρευση μεγάλης ποσότητας χοληστερίνης, που αποτελεί μια φυσική λιοπρωτεΐνη του σώματος, οδηγεί στην δημιουργία «πλάκας» και στην ακαμψία των αρτηριών (αρτηριοσκλήρωση), με συνέπεια να αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα αυξημένα επίπεδα της συγκεκριμένης ορμόνης στα ποντίκια έκαναν τα ζώα να αποκτήσουν αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης. Η χοληστερίνη στο αίμα αυξάνεται, επειδή τα σήματα που στέλνει ο εγκέφαλος, αναγκάζουν το ήπαρ να αποθηκεύσει λιγότερη χοληστερίνη. Η γρελίνη αναστέλλει ένα υποδοχέα στον υποθάλαμο του εγκεφάλου και έτσι ρυθμίζει το αίσθημα πείνας και τη λήψη τροφής.

«Η μελέτη μας για πρώτη φορά δείχνει ότι η χοληστερίνη ελέγχεται επίσης εξ αποστάσεως -πέρα από τη διατροφή και την έκκριση του ήπατος- από ένα ειδικό κύκλωμα στο κεντρικό νευρικό σύστημα», δήλωσε ο Τσεπ.

Όπως είπαν οι ερευνητές, η μελέτη πρέπει να επαναληφθεί με ανθρώπους (επειδή υπάρχουν διαφορές μεταξύ ανθρώπων και ποντικών όσον αφορά τη σύνθεση της χοληστερίνης), οπότε πιθανώς θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα θεραπευτική μέθοδο κατά της υψηλής χοληστερίνης.

Σχόλια - Facebook Comments