....

EUROGROUP: ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΑΜΙΕΥΣΗ ΤΗΣ ΔΟΣΗΣ - ΔΕΣΜΕΥΣΗ ΓΙΑ ΕΞΟΔΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Το Eurogroup καλοσώρισε την επιτυχή ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης που ανοίγει το δρόμο για εκταμίευση δόσης ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Για το χρέος, βάση παραμένει η συμφωνία του Μαΐου 2016.

Η Ελλάδα θα πρέπει να επιτύχει πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ έως το 2022 και 2% από το 2023 έως το 2060.

Η ανακοίνωση του Eurogroup για την Ελλάδα στα Αγγλικά.


Το Eurogroup θα είναι σε ετοιμότητα να εφαρμόσει, εφόσον αυτό απαιτηθεί από την τελική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους (DSA), επέκταση των ωριμάνσεων των δανείων από 0 έως 15 χρόνια.

Προκειμένου να απαλειφθούν διαφορές ανάμεσα στα εκτιμώμενα νούμερα ανάπτυξης στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας, θα εφαρμοστεί ένας μηχανισμός προσαρμογής.

Ο μηχανισμός αυτός θα προσδιοριστεί πλήρως ως μέρος των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, μετά την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος του ESM. Το Eurogroup αναθέτει στην EuroWorking Group να εργαστεί περαιτέρω σε αυτό το θέμα από το 2018.

Τα μέτρα αυτά θα εφαρμοστούν το τέλος του προγράμματος, εφόσον αυτό κλείσει με επιτυχία «και στο μέτρο που είναι απαραίτητο».

Μακροπρόθεσμα, το Eurogroup υπενθυμίζει τη συμφωνία του Μαΐου 2016 ότι σε περίπτωση απροσδόκητα δυσμενέστερου σεναρίου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί ένας μηχανισμός έκτακτης ανάγκης για το χρέος.

Η ενεργοποίηση αυτού του μηχανισμού υπόκειται σε απόφαση του Eurogroup και θα μπορούσε να συνεπάγεται μέτρα όπως η περαιτέρω αναμόρφωση του προφίλ του χρέους και ο περιορισμός των πληρωμών τόκων.

Σε ό,τι αφορά στο ΔΝΤ η διοίκηση του Ταμείου θα συστήσει στην Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ την κατ 'αρχήν έγκριση για μία κατ΄αρχήν συμφωνία για ένα 14μηνο Standby Arrangement.

Το ΔΝΤ εξέφρασε την ικανοποίησή του για την περαιτέρω διευκρίνιση των μέτρων για το χρέος «και συμφωνεί ότι αποτελεί σημαντικό βήμα προς τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους».

Το Ταμείο θα συμμετάσχει με χρήματα υπό τον όρο ότι το πρόγραμμα παραμένει σε καλό δρόμο, όταν το προσωπικό του ΔΝΤ μπορεί να διαβεβαιώσει την Εκτελεστική Επιτροπή του ΔΝΤ ότι υπάρχει συμφωνία για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, τα οποία διασφαλίζουν τη διατηρησιμότητα του χρέους.

Τέλος, στην ανακοίνωσή του για την Ελλάδα, το Eurogroup επισημαίνει ότι, ενόψει του τερματισμού του τρέχοντος προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, «δεσμεύεται να παράσχει στήριξη στην επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές».

«Το Eurogroup συμφωνεί ότι οι μελλοντικές εκταμιεύσεις θα πρέπει να καλύπτουν όχι μόνο την ανάγκη εκκαθάρισης οφειλών αλλά και την περαιτέρω δημιουργία ταμειακών αποθεμάτων για την υποστήριξη της εμπιστοσύνης των επενδυτών και τη διευκόλυνση της πρόσβασης στην αγορά» καταλήγει.

Γερούν Ντάισελμπλουμ: Εξασφαλίζεται η δημοσιονομική σταθερότητα

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανακοίνωσε την Πέμπτη την επίτευξη συμφωνίας για το ελληνικό ζήτημα και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που οδηγούν στην εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε τις προαπαιτούμενες προϋποθέσεις που εξασφαλίζουν τη δημοσιονομική σταθερότητα κατά τα επόμενα χρόνια. Τόνισε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στο ζήτημα της ανάπτυξης στην Ελλάδα και ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας ελληνικής επενδυτικής τράπεζας, ενώ υπογράμμισε τις διαρθρωτικές αλλαγές που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση.

Ως προς το ζήτημα του χρέους ανέφερε ότι μεταξύ άλλων η ευρωζώνη θα επιμηκύνει τους χρόνους απόσβεσης των δανείων, ενώ η απόσβεση θα εξαρτάται και από τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Πιέρ Μοσκοβισί: Συνομολογήσαμε σπουδαία συμφωνία



Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό βήμα προς το μέλλον. Πρόκειται για πολύ καλά νέα για την Ελλδα και την ευρωζώνη, δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί. Συνομολογήσαμε μια σπουδαία συμφωνία για την Ελλάδα που θα της επιτρέψει να γυρίσει σελίδα. Ήταν μια επιτυχία, πρόσθεσε, και υπογράμμισε το θάρρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου και υπόλοιπων υπουργών στη διαπραγμάτευση. Έκαναν μια καπλητκική δουλειά είπε και πρόσθεσε: Στο τέλος του προγράμματος θα υπάρχουν μέτρα ξεκάθαρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Λαγκάρντ: Επί της αρχής συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Την πρόθεσή της να εισηγηθεί στο Διοικητικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μία Συμφωνία Επί της Αρχής (Approval In Principle) με την Ελλάδα, εξέφρασε πριν από λίγο η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε ανακοίνωση της επισημαίνει ότι: "Έχουμε σημειώσει πρόσφατα σημαντική πρόοδο από την ελληνική κυβέρνηση σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, με την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο η οποία συνοδεύτηκε από την ψήφιση σχετικής νομοθεσίας από το ελληνικό κοινοβούλιο. Διαπιστώσαμε επίσης πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, παρόλο που απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις σχετικά με το πεδίο και το είδος των μέτρων που πρέπει να ληφθούν από τους ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας".

Όπως διευκρινίζει η κα Λαγκάρντ, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής αποτελεί μία μια διαδικασία την οποία το ΔΝΤ εφήρμοσε στο παρελθόν όπου υπήρξε συμφωνία για τις πολιτικές που θα εφαρμοστούν σε ένα πρόγραμμα, για το οποίο όμως δεν είχε επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ του μέλους και των πιστωτών του σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή των μέτρων ελάφρυνσης χρέους. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που σημειώθηκε στις πολιτικές, ενώ η αποδέσμευση πόρων του ΔΝΤ θα εξαρτηθεί από τις περαιτέρω δεσμεύσεις που θα αναλάβουν οι ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδος για ελάφρυνση του χρέους οι οποίες πρέπει να είναι επαρκείς για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του χρέους".

"Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Συμφωνία αυτή Επί της Αρχής στηρίζεται στη βασική αρχή του ΔΝΤ ότι κάθε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα θα πρέπει να βασίζεται στα "δύο σκέλη" ήτοι των μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους. Επιπλέον, η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους θα καθοδηγείται αποκλειστικά από την ανάλυση του ΔΝΤ" επισημαίνει η κα Λαγκάρντ.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "Η Συμφωνία Επί της Αρχής θα περιλαμβάνει προληπτική γραμμή χρηματοδότησης για ποσό δανείου πολύ κάτω από το ελάχιστο όριο πρόσβασης της χώρας από το ΔΝΤ. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του ΔΝΤ θα πρέπει να καθορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Συμφωνίας Επί της Αρχής.

Η ίδια εξέφρασε την πεποίθηση της ότι η Συμφωνία Επί της Αρχής, θα επιτρέψει στους ευρωπαίους πιστωτές να καταβάλουν στην Ελλάδα τη δόση του Ιουλίου - μειώνοντας έτσι μια δυνητικά σοβαρή πίεση στην ελληνική οικονομία - και θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών αναφορικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και την ευημερία των πολιτών της.

"Απαιτείται καλύτερη διατύπωση , ταυτοποίηση και πιο ξεκάθαρη συμφωνία" για το χρέος δήλωσε η Κρ. Λαγκάρντ σημειώνοντας ότι μόνο έτσι θα γίνει εκταμίευση από το ΔΝΤ. Επιβεβαίωσε ότι υπάρχουν διαφορετικές προβλέψεις μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα πλεονάσματα και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και ανέφερε ότι "θα πρέπει να ευθυγραμμίσουμε τις προβλέψεις μας στο τέλος του προγράμματος".

Είπε ότι στο εγγύς μέλλον θα πρέπει να ληφθούν οι αποφάσεις για το ύψος της αναδιάρθρωσης που χρειάζεται για το χρέος. Επανέλαβε πως τα μέτρα θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος.

Διευκρινήσεις Λαγκάρντ και Ντάισελμπλουμ για μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους

Τις επόμενες εβδομάδες θα συζητηθούν τα μέτρα για την αναδιάρθρωση του χρέους και όταν συμφωνηθούν θα έλθει η πρώτη εκταμίευση εφόσον θέλει η Ελλάδα, καθώς πρόκειται για προληπτικό πακέτο από το ΔΝΤ, είπε η κ. Λαγκάρντ και σημείωσε πως στο τέλος του προγράμματος θα υπάρξει η τελική ρύθμιση για την αναδιάρθρωση του χρέους. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξήγησε ότι θα υπάρξει ένας μηχανισμός που θα αποφασιστεί πριν το τέλος του προγράμματος αλλά θα εφαρμοστεί με την ολοκλήρωσή του.

ΕΚΤ: Πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, η απόφαση του Eurogroup

Ως πρώτο βήμα για διασφάλιση της βιωσιμότητας του (ελληνικού) χρέους χαρακτηρίζει, με ανακοίνωσή της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την απόφαση του Eurogroup.


Κλάους Ρέγκλινγκ : Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος

Ακρως εντυπωσιακό το πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα το προηγούμενο έτος ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ υπογραμμίζοντας πως οι δεσμεύσεις και τα προαπαιτούμενα τηρήθηκαν
Η εκταμίευση του πρώτου μέρους της δόσης θα γίνει στις 8 Ιουλίου για την αποπληρωμή του χρέους και τα υπόλοιπα για την αποπληρωμή των εθνικών καθυστερούμενων, ανέφερε.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments