....

ΈΤΣΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΔΑΝΕΙΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ

Σάλος στην Κύπρο από καταγγελίες για θαλασσοδάνεια που λάμβαναν εφοπλιστές τα οποία στη συνέχεια διοχέτευαν σε ταμεία κομμάτων -

Οι σκοτεινές διαδρομές τραπεζιτών με «κροίσους» της ελληνικής ναυτιλίας.

Η αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί στην Κύπρο από τις «τριγωνικές» οικονομικές σχέσεις τραπεζιτών, εφοπλιστών και πολιτικών κομμάτων αποκαλύπτει πώς λειτουργούν τα κυκλώματα της διαπλοκής και πώς τα θαλασσοδάνεια των εφοπλιστών καταλήγουν στα ταμεία των κομμάτων.

Μόλις πριν από λίγες μέρες η εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου έφερε στο φώς στοιχεία που δείχνουν ότι η εταιρεία FOCUS MARITIME CORPORATION του Έλληνα εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα φέρεται να διοχέτευσε, μέσω πολύπλοκων διαδρομών από offshore εταιρείες, περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Συναγερμού την περίοδο 2007-2008.

Το ΑΚΕΛ φαίνεται να πήρε τη μερίδα του λέοντος με συνολικό ποσό 1,5 εκατ. ευρώ το οποίο έφθασε εμμέσως στο κόμμα. Συγκεκριμένα, η πρώτη δόση ύψους 1 εκατ. ευρώ καταβλήθηκε σε λογαριασμό που διατηρούσε στη Λευκωσία μία υπεράκτια εταιρεία με το όνομα ABENDALE MANAGEMENT CORPORATION και το υπόλοιπο μισό περίπου εκατομμύριο στο λογιστικό γραφείο Kyprianides, Nicolaou & Partners. Διευθύνουσα Σύμβουλος του γραφείου είναι η κυρία Π.Κ. η οποία είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και λογίστρια του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

Ο ΔΗΣΥ κατά το δημοσίευμα έλαβε απ' ευθείας το ποσό του 0,5 εκατ. ευρώ σε δέκα εμβάσματα των 50 χιλιάδων, ώστε να διαφύγει από τη πρόνοια της νομοθεσίας που απαιτεί την κατάθεση στοιχείων για εμβάσματα άνω των 100.000 ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης που την επίμαχη περίοδο ήταν Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, όσο και ο ΓΓ του ΑΚΕΛ είχαν αρνηθεί ότι τα κόμματα τους χρηματοδοτήθηκαν από την εταιρεία FOCUS.

Οι «μεγάλες συμφωνίες» δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ο κ. Μιχάλης Ζολώτας φέρεται να είχε διαθέσει επίσης ποσόν 1 εκ ευρώ σε εταιρεία κόρης πρώην Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, για εργασίες που θα έκανε σε βάθος 10 ετών. Τα χρήματα δεν είχαν δηλωθεί στις κυπριακές φορολογικές αρχές και ο πρώην διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας έχει παραπεμφθεί μαζί με τη κόρη του και τον πρώην γαμπρό του στη δικαιοσύνη μετά από ποινική δίωξη που διέταξε ο Γενικός Εισαγγελέας.

Οι αποκαλύψεις αυτές για τον πακτωλό χρημάτων που καταγγέλλεται ότι διακινούνται στο παρασκήνιο έχουν προκαλέσει σεισμό στην Κύπρο ήδη από το 2013 όταν η έκθεση της εταιρείας Alvarez&Marsal είχε αποκαλύψει πως στήθηκε το μεγάλο παιχνίδι με τα ομόλογα και τα CDS και πως διάφοροι εφοπλιστές έπαιρναν αστρονομικά ποσά θαλασσοδανείων από συγκεκριμένες τράπεζες τα οποία στη συνέχεια δεν αποπλήρωναν.

Ένας εξ αυτών ο κ. Μιχάλης Ζολώτας που όπως είχε καταγγείλει και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σύμφωνα με απόρρητη έκθεση της Price Waterhouse Coopers, εμφανίζεται να έχει πάρει δάνειο 720 εκατομμυρίων ευρώ από συγκεκριμένη τράπεζα με τον μεγαλομέτοχο της οποίας ο κ. Ζολώτας διατηρούσε φιλικότατες σχέσεις ενώ στο παρελθόν υπήρξαν και συνέταιροι.
Μάλιστα, η Βουλευτής του ΑΚΕΛ είχε αποκαλύψει μέσα στη Βουλή από το 2012 ότι ο όμιλος Ζολώτα, που είχε δάνεια ύψους με 720 εκατομμυρίων, με βάση την έκθεση της PWC παρουσίαζε προβλέψεις απωλειών 496 εκατομμυρίων ευρώ!

Οι αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού στις αποκαλύψεις αυτές είναι οι συνηθισμένες: Διαψεύδουν τα πάντα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο πως οι αποκαλύψεις και οι εκθέσεις των ξένων οίκων αξιολόγησης «θάφτηκαν» από το μεγαλύτερο μέρος των μέσων ενημέρωσης τόσο στην Κύπρο, όσο και στην Ελλάδα. Το θέμα όμως έχει πλέον πάει στη Δικαιοσύνη και περιμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα της εισαγγελικής έρευνας για τη δράση αυτών των κυκλωμάτων.

http://www.newsbomb.gr

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments