....

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ - ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΕΙΚΟΝΩΝ (PHOTOS)

ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΜΕΡΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ

Την Τρίτη μέρα του Πάσχα, μετά την θεία λειτουργία, έβγαζαν όλα τα εικονίσματα της εκκλησίας στο παρεκκλήσι του Αγίου Ιωάννου και έκαναν αγιασμό.
Σε λίγο θα άρχιζαν οι δουλειές στα χωράφια τους και κυρίως η καλλιέργεια του καπνού . Ήταν ένα είδος λιτανείας. Παρακαλούσαν το θεό για καιρούς ειρηνικούς και εφορία της γης για βροχές και υγεία. Μετά την τοποθέτηση των εικόνων στην θέση τους, πήγαιναν όλοι στο Μεσοχώρι και χόρευαν.


Το έθιμο συνεχίζεται και σήμερα με μόνη διαφορά ότι τα εικονίσματα τα πηγαίνουν απέναντι στα ¨Μαζίδια¨. Στο μέρος αυτό οι Τούρκοι είχαν ένα δικό τους προσκυνητάρι αφιερωμένο στον Χατζή Μπαμπά αλλά το έκαψε ο Καραβασίλης Νάσος από εκδίκηση, γιατί τον χτύπησε ένας Τούρκος. Περιφραγμένος ο χώρος του Χατζή Μπαμπά διακρίνεται μέχρι σήμερα. Την πρόταση για μεταφορά στα ¨Μαζίδια¨ την έκανε ο Κοτζαμπάσης κατά το 1917-18. Είχαν σκοτώσει τον Ανδρίκο Καραμπερίδη και οι γυναίκες όταν έβγαζαν τις εικόνες για αγιασμό, έτρεχαν στον τάφο και θρηνούσαν. Ακούγονταν περισσότερο τα μοιρολόγια και τα κλάματα παρά η ακολουθία του Αγιασμού, γι’ αυτό αποφάσισαν να μην ξαναπάνε αυτήν την ημέρα στον Άγιο Ιωάννη.
Εκτός από τις Κυριακές , το Πάσχα, τους αρραβώνες και τους γάμους διασκέδαζαν και στα πανηγύρια(των Ταξιαρχών στις 8 Νοεμβρίου, του Αγίου Αθανασίου στις 18 Ιανουαρίου, στο γενέθλιο του Αγίου Ιωάννη στις 24 Ιουνίου και στο μεγάλο πανηγ΄ύρι στις 15 Αυγούστου στην ¨Παναγίτσα¨.

 


17/4/17

 

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments