....

ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ ΡΟΔΑΚΙΝΟ - ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ, ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ

 

 

Μείωση παραγωγής επιτραπέζιου ροδάκινου περιμένουν Ιταλοί, Γάλλοι και Ισπανοί τη φετινή χρονιά, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν εκπρόσωποί τους στο 22ο Φόρουμ της Καταλονίας, στο οποίο για πρώτη φορά φέτος έλαβε μέρος και η Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα ανέφεραν οι εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων των τριών αυτών χωρών η μείωση της παραγωγής τους, θα αγγίξει φέτος το 20%, επιβεβαιώνοντας σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, προ ημερών, που έκανε λόγο για μια αναμενόμενη μείωση της τάξης του 19,6%. Παράλληλα, σε σύσκεψη προ ημερών στη Βέροια αποφασίστηκε η λήψη μέτρων για την πάταξη του παρα-εμπορίου ροδάκινων, που ανθεί ιδίως τα τελευταία χρόνια, στην προσπάθεια των παραγωγών να μειώσουν τους φόρους που πληρώνουν και τον ΕΦΚΑ, που συνδέεται με το καθαρό τους εισόδημα.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη δεύτερη συνεδρίαση ανάλυσης για τη φετινή χρονιά παραγωγής φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία - που συγκλήθηκε από το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας - εκτιμάται μείωση της παραγωγής ροδάκινων και νεκταρινιών έως και 15% σε σχέση με την περσινή παραγωγή. Ακόμη μεγαλύτερη μείωση της παραγωγής προβλέπεται για τα δαμάσκηνα σε σχέση με πέρσι λόγω προβλημάτων στην καρπόδεση. Αντίθετα, αύξηση κατά 5-10% προβλέπεται για τα βερίκοκα σε σύγκριση με την περσινή παραγωγή.

Πρέπει να σημειωθεί ότι πέρσι υπήρξε υπερπαραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών στην Ισπανία, γεγονός που σημαίνει ότι η χώρα επανέρχεται φέτος στις κανονικές ποσότητες.

Την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, κ. Χρήστος Γιαννακάκης. «Το Φόρουμ αυτό γίνεται επί 22 συναπτά έτη και εμείς ως Ελλάδα είναι η πρώτη φορά που παίρνουμε μέρος», δήλωσε με αφορμή την παρουσία του στην Ισπανία ο κ. Γιαννακάκης.

Στο μεταξύ, κύκλοι της αγοράς αναφέρουν για την Ελλάδα, ότι η παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινου θα κυμανθεί περίπου στα περσινά επίπεδα.

Επισημαίνεται ότι με την καλλιέργεια του ροδάκινου απασχολούνται περίπου 12.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα, ενώ ο τομέας της μεταποίησής του απασχολεί περίπου 1.500 μόνιμους και 10.000 εποχιακούς υπαλλήλους.

Μέτρα κατά της παράνομης διακίνησης ροδάκινων

Να ενεργοποιούνται άμεσα οι Αρμόδιες τοπικές Αρχές προς την κατεύθυνση πάταξης της μαύρης διακίνησης ροδάκινου και να επιβάλλονται άμεσα πρόστιμα στους παραβάτες, παράλληλα με άμεση δέσμευση των παράνομων φορτίων αποφάσισαν οι συμμετέχοντες σε σχετική σύσκεψη, προ ημερών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνόκαρπων «με πρωτοβουλία της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας έγινε σύσκεψη με το Συντονιστικό Κέντρο Αντιμετώπισης Παρεμπορίου για την πάταξη της μαύρης διακίνησης νωπών προϊόντων».

Η ανάπτυξη της παραοικονομίας συμβάλλει σταθερά στην κάθοδο των τιμών στις αγορές και στην άμεση μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών σε συνδυασμό με τον τρόπο φορολόγησης και τον υπολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών δημιουργεί ευνοικό καθεστώς για την μαύρη αγορά.

Τις επόμενες ημέρες συνεργεία θα ελέγχουν και θα επιβάλλουν σημαντικές κυρώσεις.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments