....

ΕΠΙΤΑΧΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Επιτάχυνση των διαδικασιών για τη λειτουργία μιας επιχείρησης "υπόσχεται" το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με τίτλο "Νέο θεσμικό πλαίσιο για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας και άλλες διατάξεις" που κατατέθηκε, το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, δηλαδή με καθυστέρηση δύο μηνών με βάση τον αρχικό προγραμματισμό.

Το συγκεκριμένο πλαίσιο "ακουμπάει" τρεις κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας και συγκεκριμένα τη μεταποίηση τροφίμων και ποτών, τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα τουριστικά καταλύματα, ενώ ο προγραμματισμός είναι αρχές του 2017 να έχει ετοιμαστεί το πλαίσιο για την απλοποίηση της αδειοδότησης των ορυχείων και λατομείων προκειμένου να ψηφιστεί την ερχόμενη ανοιξη.

 

Πρώτο βήμα, με βάση το νέο νομοσχέδιο, είναι η γνωστοποίηση για την έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας, ενώ ο έλεγχος θα γίνεται εκ των υστέρων, με βάση κριτήρια ρίσκου και των ειδικών χαρακτηριστικών του κάθε κλάδου. Επίσης προβλέπεται η αυτοματοποίηση των διαδικασιών κάτω από την ομπρέλα ολοκληρωμένης στρατηγικής σε όλη την αλυσίδα αδειοδότησης (γνωστοποίηση/έγκριση, διαχείριση εγκρίσεων, ελέγχων), και η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικού αιτήματος, για την έναρξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Η εκ των υστέρων εποπτεία προβλέπεται να γίνεται με βάση την επιτόπια αυτοψία, τις συστάσεις και την παροχή κατευθυντήριων γραμμών συμμόρφωσης, ενώ οι έλεγχοι θα είναι δειγματοληπτικοί με βάση την εκτίμηση ρίσκου της οικονομικής δραστηριότητας. Παράλληλα προβλέπεται πως η έναρξη λειτουργίας ανακοινώνεται στις αρμόδιες αρχές χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών. Τα απαιτούμενα δικαιολογητικά τηρούνται στο αρχείο της επιχείρησης και είναι διαθέσιμα στις ελεγκτικές αρχές.

 

Σημειώνεται πως κατά τη διαδικασία της γνωστοποίησης απαιτούνται το όνομα, η διεύθυνση του τόπου άσκησης της δραστηριότητας, το είδος της οικονομικής δραστηριότητας ή των οικονομικών δραστηριοτήτων που πρόκειται να ασκηθούν. Σε ότι αφορά τη χορήγηση άδεια και έναρξη της λειτουργίας θα γίνεται αμέσως μετά τη γνωστοποίηση, όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας, από 30 ημέρες κατ΄ ελάχιστον που ήταν με το παλαιό καθεστώς.

 

Έως τα τέλη του 2018 για την έκδοση ΠΔ και ΥΑ

 

Πάντως στο άρθρο 16 του νομοσχεδίου αναφέρεται πως "τα προεδρικά διατάγματα και οι υπουργικές αποφάσεις που προβλέπονται στα άρθρα 5 (Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης) και 7 (Υπαγωγή στη διαδικασία έγκρισης), περί υπαγωγής των οικονομικών δραστηριοτήτων που εμπίπτουν σε καθεστώς γνωστοποίησης ή έγκρισης εκδίδονται έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2018. Μετά την άνω ημερομηνία, κάθε άδεια, βεβαίωση, πιστοποιητικό ή κάθε άλλη συναφής πράξη ή διαδικασία, η οποία δεν έχει υπαχθεί στην έννοια της έγκρισης, ως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2, και αντίκειται στις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 7, καταργείται.”

 

Συγκεκριμένα στο άρθρο 5 "Υπαγωγή στη διαδικασία γνωστοποίησης", αναφέρεται πως "με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζεται, κατά τροποποίηση και των ισχυουσών διατάξεων, η υπαγωγή της δραστηριότητας σε διαδικασία προηγούμενης γνωστοποίησης και η αρμόδια αρχή παραλαβής της. Με το ίδιο ή όμοιο διάταγμα μπορεί να καταργούνται οι διατάξεις που αντιβαίνουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου."

 

Στο άρθρο 7 "Υπαγωγή στη διαδικασία έγκρισης", αναφέρεται πως "με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού καθορίζονται, κατά τροποποίηση και των ισχυουσών διατάξεων, η υπαγωγή της δραστηριότητας σε διαδικασία έγκρισης και η αρμόδια αρχή χορήγησής της. Με το ίδιο ή όμοιο διάταγμα μπορεί να υπάγεται σε διαδικασία έγκρισης νέα οικονομική δραστηριότητα ή υφιστάμενη δραστηριότητα για την οποία απαιτείται γνωστοποίηση ή δραστηριότητα που ασκείται ελεύθερα και να καταργούνται οι διατάξεις που αντιβαίνουν στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου. Στην περίπτωση του προηγούμενου εδαφίου δύναται να προηγείται η διαδικασία διαβούλευσης του άρθρου 6 του ν. 4048/2012 (Α’ 34)."

 

Για τον κλάδο Τρόφιμα και Ποτά προβλέπονται τα εξής:

- Οι περισσότερες άδειες λειτουργίας αντικαθιστούνται με τη "γνωστοποίηση"

- Κατάργηση βεβαίωσης καταλληλότητας και σύμφωνης γνώμης υγειονομικής καταλληλότητας για τις δραστηριότητες μεταποίησης τροφίμων μη ζωικής προέλευσης.

-Κατάργηση άδειας ίδρυσης και άδειας λειτουργίας από την Κτηνιατρική αρχή για μεταποίηση τροφίμων ζωικής προέλευσης και αντικατάσταση από απλουστευμένη διαδικασία έγκρισης

-Εκ των προτέρων έλεγχοι καταργούνται εκτός από τις περιπτώσεις μεταποίησης τροφίμων ζωικής προέλευσης και παραγωγής – εμφιάλωσης νερού.

 

Για τα Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος (ΚΥΕ) προβλέπεται:

-Αντικατάσταση της διαδικασίας προέγκρισης με βεβαίωση από αρμόδια δημοτική Υπηρεσία -Αντικατάσταση της άδειας λειτουργίας με "Γνωστοποίηση", χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, τα οποία τηρούνται στην εγκατάσταση της επιχείρησης

-Κατάργηση της άδειας για μουσική και αντικατάσταση από γνωστοποίηση.

-Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας της επιχείρησης.

 

Για τα Τουριστικά Καταλύματα προβλέπεται ότι:

-Μέχρι 30/09/2017 χορήγηση ειδικού σήματος λειτουργίας εντός 28 ημερών και από 01/10/2017 υπαγωγή στο καθεστώς "γνωστοποίησης".

-Υπαγωγή της "άδειας" λειτουργίας κολυμβητικών δεξαμενών στο καθεστώς της "γνωστοποίησης" (μόνο ηλεκτρονικά).

-Μείωση δικαιολογητικών. Καταργούνται η υποχρέωση υποβολής των αρχιτεκτονικών σχεδίων, Απόφασης του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο.), προσκόμισης βεβαίωσης σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο - αντικατάσταση με αποδεικτικό

-Πιστοποιητικό πυρασφάλειας για καταλύματα άνω των 51 κλινών.

-Η διαδικασία κατάταξης σε κλειδιά γίνεται προαιρετική.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments