....

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

theod-sokos

Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης στην Π.Ε. Πέλλας.

Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Θύμιος Σώκος επισκέφτηκε σήμερα την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και είχε συνάντηση και συνεργασία για θέματα αρμοδιότητάς του με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Θεόδωρο Θεοδωρίδη.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης καλωσόρισε τον Γενικό Γραμματέα, με τον οποίο γνωρίζεται εδώ και πολλά χρόνια, καθώς και οι δύο έχουν μακρά θητεία στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επέδωσε ειδικό τεχνικό υπόμνημα όπου εμφανίζονται όλα τα σημαντικά έργα που αφορούν την Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας και είναι ενταγμένα ή προτείνονται για ένταξη στο ΕΣΠΑ και τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων. Επίσης, του προσέφερε συμβολικά ένα αγαλματίδιο με τον Μέγα Αλέξανδρο και βιβλία με την ιστορία και το φυσικό πλούτο της Πέλλας. Ο κ. Σώκος από τη μεριά του, έκανε αναφορά για «συναντίληψη και κοινούς αγώνες στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τον κ. Θεοδωρίδη».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο κ. Σώκος, συζήτησε με τα στελέχη των τοπικών υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης. Στη συνάντηση ήταν παρόν και ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ο οποίος έθεσε το ζήτημα των αλλοδαπών μετακλητών εργατών γης το οποίο επείγει καθώς σύντομα ξεκινάει η συγκομιδή των σπαραγγιών. Επίσης, ζήτησε ιδιαίτερη ρύθμιση για την χρηματική εγγύηση που περιλαμβάνεται στη διαδικασία και δεν είναι εύκολο να εξασφαλιστεί από τους αγρότες.

Ο κ. Αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε τον κ. Σώκο για το επιχειρησιακό σχέδιο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και, ειδικότερα, τους άξονες δράσης που αφορούν την ΠΕ Πέλλας, με έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομών και στους οδικούς άξονες. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Έχουμε ιστορική ευθύνη απέναντι στην κοινωνία για την αντιμετώπιση της κρίσης. Απαιτείται ένας κατάλληλος πολιτικός σχεδιασμός στον οποίο εξασφαλίζεται η συνέργεια μεταξύ των Περιφερειακών Ενοτήτων, στο πλαίσιο της νέας οικονομίας και γεωγραφίας. Χρειάζεται να προωθήσουμε μία παραγωγικότητα που βασίζεται στην καινοτομία και στην εξωστρέφεια. Ο Νομός Πέλλας υπήρξε άλλοτε πρωταγωνιστής στις διεθνείς αγορές, συνεισφέροντας με μεγάλα ποσά σε συνάλλαγμα στην εθνική οικονομία. Επομένως, με κατάλληλες παρεμβάσεις, μπορεί και σήμερα να επικρατήσει και πάλι στις διεθνείς αγορές. Μεταξύ των δράσεων που προγραμματίζουμε είναι η δημιουργία νέων δικτύων πωλήσεων, δημοπρατήριο, νέες καλλιέργειες, ιχθυοκαλλιέργεια εσωτερικών υδάτων, κ.ά. που θα συγκρατήσουν τους νέους στην περιοχή και θα αυξήσουν το εισόδημα των κατοίκων».

Στην εισήγησή του ο κ. Σώκος ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια αξιοποίησης του αγροτικού χώρου, με τη δημιουργία προϊόντων και δραστηριοτήτων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Επίσης, διαπίστωσε ότι οι αγρότες της περιοχής διαθέτουν υψηλό επίπεδο γνώσεων και αντίληψης και έχουν την ικανότητα προσαρμογής στις νέες απαιτήσεις της αγοράς, όπως έχουν πράξει και στο παρελθόν, με την εισαγωγή νέων και δυναμικών ποικιλιών. Αναφέρθηκε ακόμη στον προγραμματισμό των ενταγμένων και υπό ένταξη έργων. Για τον δρόμο Έδεσσας-Θεσσαλονίκης ανάφερε ότι χρειάζεται ένας «ορατός» στόχος, λόγω της μεγάλης σημασίας του. Τις επόμενες ημέρες υπογράφεται η ολοκλήρωση του έργου Πέλλα-Παραλίμνη, ενώ η παράκαμψη της Χαλκηδόνας θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Η νέα παράκαμψη της Έδεσσας παρουσιάζει ειδικές τεχνικές δυσκολίες και αυτόν τον μήνα ολοκληρώνεται η μελέτη ύψους 1,1 εκατ. ευρώ. Το τμήμα Άγρας-Βρυττά κατασκευάζεται με ίδιους πόρους και πρόκειται να συνεχιστεί με νέα, διασφαλισμένη χρηματοδότηση. Για το έργο της κάθετης σύνδεσης της Πέλλας με την Εγνατία Οδό έχει ολοκληρωθεί η φάση των απαλλοτριώσεων και αποτελεί σημαντική προτεραιότητα καθώς θεωρείται ως μία σημαντική επένδυση για την περιοχή και την οικονομία της.

Τόσο ο κ. Θεοδωρίδης, όσο και ο κ. Σώκος είναι υπέρμαχοι ενός νέου μοντέλου λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, περισσότερο ευέλικτο και αποτελεσματικό, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκονται οι πολίτες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους.


Παρακολουθήστε δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης.

{flv}theod-sokos{/flv}

Σχόλια - Facebook Comments