....

Επισκεφτείτε την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου

3
Πρωτεύουσα του νομού Αιτωλοακαρνανίας, με 18.000 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, το Μεσολόγγι είναι μια αναπάντεχα γοητευτική πόλη.

Κτισμένη στην είσοδο του Πατραϊκού κόλπου,απέχοντας 248 χιλιόμετρα από την Αθήνα, ανάμεσα στις εκβολές των ποταμών Ευήνου και Αχελώου, πλάι στη λιμνοθάλασσα που αποτελεί σημαντικό υγροβιότοπο, με σπάνια χλωρίδα και πανίδα, ιχθυοπαραγωγικό κέντρο και κέντρο παραγωγής αλατιού, δεν είναι μόνο η πόλη με τη βαριά ιστορική κληρονομιά, αλλά η σύγχρονη πόλη με την έντονη πνευματικότητα αλλά και με τη φρεσκάδα που χαρίζει ο νεαρόκοσμος των φοιτητών που σπουδάζει στις σχολές των ΤΕΙ της πόλης.

Υπάρχουν πολλές εκδοχές για την ονομασία του Μεσολογγίου. Ο Κ. Παλαμάς το ονομάζει Μισολόγγι. Ο Σ. Τρικούπης - ιστορικός, λογοτέχνης, ρήτορας και πολιτικός (πρώτος πρωθυπουργός της Ελλάδας στην κυβέρνηση Καποδίστρια), υποστηρίζει ότι προέρχεται από το "μέσου-λόγγος", ενώ η επικρατέστερη εκδοχή είναι του δικηγόρου Τηλέμαχου Κωστάκη, που υποστηρίζει ότι προέρχεται από το ιταλικό "mezzo-laghi" που σημαίνει αυτό που είναι ανάμεσα σε λίμνες.Πράγματι το Μεσολόγγι ήταν χτισμένο πάνω σε τρεις νησίδες που η επικοινωνία μεταξύ τους γινόταν με πλοιάρια και μονόξυλα και γι' αυτό άλλωστε το 1650 το ονόμαζαν μικρή Βενετία.

Η πρώτη επαφή του επισκέπτη με την Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου περνά από την ανατολική Πύλη που είναι και η είσοδος της πόλεως, της οποίας τα τείχη έγιναν την εποχή του Όθωνα, και συναντά τον Κήπο των Ηρώων.

Το κυριότερο αξιοθέατο της περιοχής είναι φυσικά η λιμνοθάλασσα. Η λιμνοθάλασσα χωρίζεται σε τρία μέρη, τις λιμνοθάλασσες της Κλείσοβας, του Μεσολογγίου και του Αιτωλικού. Όλη αυτή η θαλάσσια έκταση μαζί με τις μη καλλιεργήσιμες παραλίες που την περιβάλλουν αποτελεί ένα σημαντικό υγρότοπο. Στα νερά της λιμνοθάλασσας κρύβονται η Κλείσοβα, το Βασιλάδι, ο Αη-Σώστης, ο Σχοινιάς, ο Προκοπάνιστος, η Θολή, ο Παλαιοπόταμος, ο Ντολμάς και ο Πόρος, νησάκια ακατοίκητα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων. Σ' όλα αυτά τα νησάκια λειτουργούν ιχθυοτροφεία που παράγουν τα περίφημα Μεσολογγίτικα ψάρια. Με μια βενζινάκατο, μπορείτε να επισκεφθείτε όλα τα Ιχθυοτροφεία σε μια ημέρα.Η λιμνοθάλασσα προσφέρεται και για περιπάτους, κυρίως κατά την ώρα της δύσης του ήλιου, όταν τα χρώματα που βάφουν τα νερά της σε ταξιδεύουν σε μέρη εξωτικά. Πολύ χαρακτηριστικά είναι και τα παραδοσιακά σπίτια των ψαράδων που είναι χτισμένα μέσα στο νερό, οι λεγόμενες "πελάδες".

Περπατώντας στα δρομάκια της πόλης ανακαλύπτεις μικρούς θησαυρούς, όπως παλιά γραφικά καφενεδάκια, που ευτυχώς η εξέλιξη άφησε ανέπαφα. Μνημεία θύμησης άλλης εποχής, όπου με το καφεδάκι και το ουζάκι με το φτωχικό μεζέ  οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν και στα πηγαδάκια εξακολουθούν να βρίσκονται οι "λύσεις" στα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας.

Η παραδοσιασκή Μεσολογγίτικη κουζίνα αποτελείται από ψάρια,κυρίως χέλια, γλώσσες, τσιπούρες, αυγοτάραχο, αλάτι αλυκών και παστά ψάρια. Μάλιστα, αν βρεθείτε σε αυτήν την Ιερή Πόλη την άνοιξη μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε μικρά φρέσκα αγκιναράκια από τους πλανόδιους που τα πουλούν στα καφενεία. Ξεφλουδίστε τα ,αλατείστε τα και έχετε μια υπέροχη λιχουδιά για ούζο!

Κέντρο της πόλης η πλατεία Μάρκου Μπότσαρη με το παλιό δημαρχείο το οποίο φιλοξενεί το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης. Το μουσείο αυτό περιλαμβάνει προσωπογραφίες οπλαρχηγών και φιλελλήνων, νομίσματα, μετάλλια και όπλα, αυθεντικές γκραβούρες του 1837, έργα του άγγλου Friedel, τις προτομές των πέντε Μεσολογγιτών πρωθυπουργών (Σπυρίδων Τρικούπης, Ζηνόβιος-Ζαφείριος Βάλβης, Δημήτριος Βάλβης, Επαμεινώνδας Δεληγιώργης και Χαρίλαος Τρικούπης), αυθεντικούς πίνακες και αντίγραφα έργων μεγάλων ζωγράφων, Ελλήνων και ξένων, με θέμα το ηρωικό Μεσολόγγι. Άλλωστε δεν ήταν λίγοι οι καλλιτέχνες στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο που δημιούργησαν αριστουργήματα επηρεασμένοι από τη θυσία του Μεσολογγίου.

Για τη διαμονή σας έχετε πλήθος επιλογών από ξενοδοχεία 5 αστέρων μέσα και έξω από την πόλη μέχρι παραδοσιακούς ξενώνες. Ανεπιφυλακτα θα σας πρότεινα να μείνετε σε ένα παραδοσιακό ξενώνα που μπορεί να σας προσφέρει συνδυασμό βουνού και θάλασσας και να σας φέρει ακόμα πιο κοντά στη φύση. Κρίμα να χάσετε μια τέτοια ευκαιρία!

Με την πρώτη σας άδεια κάντε λοιπόν μια βόλτα από το Μεσολόγγι. Δεν έχετε κάτι να χάσετε, αντιθέτως θα κερδίσετε πολλά!

Σχόλια - Facebook Comments