....

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΑ ΚΕΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΟΠΩΡΟΦΟΡΑ ΤΗΣ Π.Ε. ΠΕΛΛΑΣ (VIDEO)

 

 

 

 

 

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΙΖ΄ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΠΡΟΕΔΡΕΥΟΜΕΝΗΣ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

ΣΥΝΟΔΟΣ Β΄ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΡΙΕ΄ Πέμπτη 4 Μαΐου 2017

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Προχωράμε τώρα στην πέμπτη με αριθμό 778/28-4-2017 επίκαιρη ερώτηση του πρώτου κύκλου του Βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Ιωάννη Δελή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σχετικά με την αποζημίωση των δενδροκαλλιεργητών της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας για ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγές τους από τον παγετό το τριήμερο 20-22 Απριλίου.

 

 


ποζημιώσεις ΕΛΓΑ μόνο σε ασφαλιστικά ενήμερους αγρότες δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης (VIDEO)


Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μη λάβουν αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ αγρότες που αδυνατούν να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διότι όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου θα αποζημιώνονται μόνο όσοι αγρότες είναι ασφαλιστικά ενήμεροι.

Πώς θα πληρώσουν τις εισφορές οι αγρότες αφού δεν είχαν εισοδήματα το 2016 και περιμένουν ακόμα να αποζημιωθούν για τις καταστροφές τις προηγούμενες χρονιάς από τον ΕΛΓΑ αναρωτήθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος για τους δενδροκαλλιεργητές των χωριών της Πέλλας που δέχθηκαν και νέο πλήγμα από τον παγετό φέτος το τριήμερο 20-22 Απρίλη.

Ζήτησε να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις για τις συνολικές ζημιές, να αποζημιωθούν έγκαιρα οι αγρότες στο 100% και να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών μέχρι την αποζημίωσή τους.

 

Να τρέξουν να καταβάλουν τις εισφορές συνέστησε στους αγρότες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου, αν θέλουν να λάβουν αποζημιώσεις, εκβιάζοντας επί της ουσίας του πληγέντες. Ταυτόχρονα επιβεβαίωσε ότι καθυστερούν οι εκτιμήσεις λόγω της έλλειψης προσωπικού στον ΕΛΓΑ, που κινείται με συμβασιούχους οκτάμηνης διάρκειας.

Επιπλέον ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί η χρονοβόρα διαδικασία των ΠΣΕΑ για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ όπως στην καρπόδεση και εφόσον στην περιοχή καταγραφεί ζημιά πάνω στο 30% της δεντροκαλλιέργειας. Ο υπουργός απέφυγε να απαντήσει στη διευκόλυνση που ζητά το ΚΚΕ με το πάγωμα της πληρωμής των υποχρεώσεων των πληγέντων αγροτών.

 

Για επιβεβαίωση από τον υπουργό της μεγάλης καθυστέρησης που υπάρχει στην αποζημίωση των αγροτών έκανε λόγο ο Γιάννης Δελής και αναφερόμενος στον ΕΛΓΑ σημείωσε πως δεν έχει πληρώσει αποζημιώσεις για το 2016 και συνεπώς οι αγρότες δεν μπορούν να είναι ασφαλιστικά ενήμεροι αφού δεν είχαν εισόδημα.

Πρόσθεσε ότι ο ΕΛΓΑ με τα τσουχτερά του ασφάλιστρα θα έπρεπε να καλύπτει όλες τις ζημιές στο 100%, κάτι που δεν προβλέπει ο κανονισμός του και η κυβέρνηση δεν τον έχει αλλάξει.

Ο κ. Δελής έχει τον λόγο για δύο λεπτά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η σημερινή μας ερώτηση αφορά στους δενδροκαλλιεργητές, κυρίως κερασοπαραγωγούς των χωριών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Πέλλας και πιο συγκεκριμένα στους Δήμους Έδεσσας και Αλμωπίας στην Αριδαία. Ανάμεσά τους, βέβαια, βρίσκονται και αρκετοί καλλιεργητές δαμάσκηνων, βερίκοκων, πρώιμων ροδάκινων, ακτινιδίων και μήλων.

Αυτοί, λοιπόν, οι καλλιεργητές, κύριε Υπουργέ, βρίσκονται κυριολεκτικά σε απόγνωση. Η κατάστασή τους είναι δραματική, αφού στο ξεκίνημα της φετινής καλλιεργητικής χρονιάς είδαν την αναμενόμενη παραγωγή τους να παθαίνει πάρα πολύ μεγάλες ζημιές, να καταστρέφεται σχεδόν ολοκληρωτικά εξαιτίας ενός παγετού που συνέβη στο τριήμερο 20 με 22 Απριλίου.

Σύμφωνα δε με τα πορίσματα της αυτοψίας που έγινε από τους γεωπόνους της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας της Πέλλας, σε πολλά χωριά οι ζημιές φθάνουν ακόμη και στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής κερασιών και στο 80% με 90% της αναμενόμενης παραγωγής των υπόλοιπων φρούτων. Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που δενδροκαλλιεργητές και γενικότερα αγρότες στην Πέλλα –και όχι μόνο στην Πέλλα- έρχονται αντιμέτωποι με τα στοιχεία της φύσης, αφού κάθε χρόνο σε όλη τη χώρα καταγράφονται πάρα πολλές ζημιές στις αγροτικές σοδιές από ανάλογες αιτίες.

Την ίδια στιγμή, όμως, κύριε Υπουργέ, αυτοί οι καλλιεργητές που βλέπουν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και το εισόδημά τους να χάνεται είναι αναγκασμένοι να περιμένουν τις χρονοβόρες διαδικασίες –και το γνωρίζετε πάρα πολύ καλά- του ΕΛΓΑ για τις όποιες κουτσουρεμένες αποζημιώσεις τους, αλλά και να υφίστανται και τις συνέπειες όχι μόνο της αντιαγροτικής πολιτικής και της σημερινής Κυβέρνησης ως συνέχεια των προηγούμενων -μέσα στο πλαίσιο βέβαια της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, αλλά και τη φοροληστρική επιδρομή που έχετε εξαπολύσει εσείς και η Κυβέρνησή σας και που την εντείνετε με τα τελευταία μέτρα που αναμένονται να έρθουν στη Βουλή.

Εν πάση περιπτώσει, αυτό που θέλουμε να σας ρωτήσουμε είναι τι θα κάνετε έτσι ώστε αυτές οι εκτιμήσεις των ζημιών να γίνουν άμεσα, το γρηγορότερο, για να αποζημιωθούν επιτέλους έγκαιρα και δίκαια αυτοί οι αγρότες για το 100% των ζημιών τους και μέχρι να αποζημιωθούν αυτό που ζητάμε από εσάς είναι να ανασταλούν οι πληρωμές των υποχρεώσεων αυτών των πληγέντων δενδροκαλλιεργητών, γιατί όπως καταλαβαίνετε δεν έχουν εισόδημα για να πληρώσουν αυτές τις υποχρεώσεις τους.

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ο κύριος Υπουργός έχει τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, είχαμε πολλές και διαφορετικού χαρακτήρα ζημιές στη συγκεκριμένη περιοχή που αναφέρεστε. Προξενήθηκαν ζημιές από 20 έως 22 Απριλίου του 2017 από παγετό, κυρίως στα κεράσια, αλλά και σε άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Έγιναν οι απαραίτητες επισημάνσεις και αναγγελίες από τις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ και ήδη μπήκαμε στη διαδικασία υποβολής των δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.

Επιπλέον, για την έγκαιρη ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας των εκτιμήσεων ήδη ο ΕΛΓΑ αντιμετώπισε το πρόβλημα της έλλειψης εκτιμητών, μέσα από διαδικασίες έκτακτες, και προσέλαβε 200 γεωτεχνικούς με οκτάμηνη απασχόληση, ώστε να έχουμε και τη δυνατότητα της έγκαιρης εκτίμησης.

Το έργο των εξατομικευμένων εκτιμήσεων θα αρχίσει άμεσα, αφού περάσουν οι δεκαπέντε ημέρες που απαιτούνται για να υποβληθούν οι δηλώσεις. Βεβαίως, θα κοινοποιηθούν τα αντίστοιχα πορίσματα και θα ακολουθήσει η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς.

Είχαμε, όμως, παγετό και στην περιοχή της Αλμωπίας στις 28 Μαρτίου, όπου και εκεί προξενήθηκαν ανάλογες ζημιές σε διάφορες δενδρώδεις καλλιέργειες και για αυτές, βεβαίως, θα προχωρήσουμε στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις.

Επίσης, είχαμε στο φυτικό κεφάλαιο τον Γενάρη ζημιές στις δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως και τον Φλεβάρη είχαμε επιπτώσεις στην καρπόπτωση. Όμως, τα συγκεκριμένα αίτια δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι να συντάξουμε τους σχετικούς φακέλους, οι οποίοι θα υποβληθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Είναι αυτά που λέμε ότι θα πληρωθούν από κρατικές ενισχύσεις, τα γνωστά ως ΠΣΕΑ. Είναι μια διαδικασία, όμως, η οποία απαιτεί χρόνο. Βεβαίως, αυτό που έχει γίνει ειδικά τώρα τελευταία είναι ότι αυτός ο χρόνος έχει συντομευθεί στο μισό, γιατί δεν χρειάζεται επανάληψη, δεν χρειάζεται διπλούς ελέγχους.

Εμείς, λοιπόν, λέμε ξεκάθαρα ότι για να ενισχυθούν όλοι αυτοί οι παραγωγοί που αναφέρετε και γενικά όλες οι ζημιές, θα πρέπει, εκτός των άλλων, η παραγωγή του έτους ζημιάς να έχει ζημιωθεί κατά είδος προϊόντος, σε επίπεδο νομού, τουλάχιστον κατά 30%. Δεν μπορούμε, εάν δεν υπάρχει αυτή η ζημιά, να τον εντάξουμε στον σχετικό φάκελο. Επίσης, πρέπει να τεκμηριώνεται επιστημονικά από επιτροπή, η οποία ορίζεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η απώλεια της παραγωγής ως αποτέλεσμα δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Αντιλαμβάνεστε ότι αυτές οι διαδικασίες πρέπει να τηρηθούν, για να μπορέσουμε να αιτιολογήσουμε και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και βεβαίως στο Υπουργείο Οικονομικών για την καταβολή των αντίστοιχων ενισχύσεων.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου του κυρίου Υπουργού)

Για τις ζημιές του 2016 θα σας πω στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Δελή, έχετε τον λόγο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΣ: Κύριε Υπουργέ, νομίζω ότι και εσείς ομολογήσατε τη μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στη διαδικασία των αποζημιώσεων στους αγρότες. Βεβαίως, προσπαθήσατε να το δικαιολογήσετε, αλλά αυτή η καθυστέρηση έτσι και αλλιώς υπάρχει.

Χρησιμοποιήσατε τη φράση «άμεσα θα γίνουν οι εκτιμήσεις», πράγμα που σημαίνει ότι ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει. Μιλήσατε, βεβαίως, και για τα ΠΣΕΑ. Εν πάση περιπτώσει, η όλη διαδικασία, όπως είπα και στην αρχική μου τοποθέτηση, είναι χρονοβόρα.

Εδώ όμως πρέπει να σας θυμίσουμε, κύριε Υπουργέ, επειδή μας μιλάτε για τον ΕΛΓΑ, τα εξής: Για ποιον ΕΛΓΑ μιλάμε; Για αυτόν που έχει ακόμα απλήρωτους αυτούς τους δενδροκαλλιεργητές για τις περσινές τους ζημιές, για τις ζημιές που έγιναν δηλαδή από χαλάζι και παγετούς από το 2016; Μιλάτε για τον ΕΛΓΑ και για έναν κανονισμό, που και εσείς ομολογήσατε ότι δεν καλύπτει όλες τις ζημιές;

Μιλήσατε για την καρπόδεση. Δεν καλύπτει τις ζημιές απ’ όλες τις ζημιογόνες αιτίες όπως θα όφειλε.

Μιλάτε για τον ΕΛΓΑ, στον οποίο δεν υπάρχει η παραμικρή, ούτε ίχνος κρατικής χρηματοδότησης; Για να μη μιλήσουμε, βεβαίως, για την υποστελέχωσή του, που συνήθως στελεχώνεται με «μπαλώματα», με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου.

Βεβαίως, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την πολύ μεγάλη καθυστέρηση των αποζημιώσεων, η οποία αποζημίωση τις περισσότερες φορές, αν όχι όλες, ούτε έγκαιρη είναι ούτε δίκαιη.

Σε αυτόν τον ΕΛΓΑ, κύριε Υπουργέ, οι αγρότες και ιδιαίτερα οι δενδροκαλλιεργητές είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν πάρα πολύ «τσουχτερά» ασφάλιστρα. Μιλάμε για 50 έως 60 ευρώ ανά στρέμμα. Πληρώνουν, δηλαδή, κανονικά τα ασφάλιστρά τους όσοι έχουν και μπορούν βέβαια -γιατί μιλήσατε για τις αποζημιώσεις σ’ αυτούς που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι- αλλά τι θα γίνει με αυτούς που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι; Και γιατί, άραγε, δεν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι; Έχετε αναρωτηθεί;

Να μη μιλήσουμε, βεβαίως, για τα χρωστούμενα στους ίδιους δενδροκαλλιεργητές από το 2015 ακόμα, που αφορούν τις εξισωτικές αποζημιώσεις και την επιστροφή του φόρου του πετρελαίου από το 2015. Και όλα αυτά την ίδια πάλι στιγμή που έρχονται στα αγροτικά σπίτια τα ειδοποιητήρια πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών. Μιλάμε για κάπου 90 ευρώ τον μήνα.

Πώς θα τα πληρώσουν αυτά; Με τι εισόδημα; Με αυτό το εισόδημα που δεν πήραν και τους το χρωστάτε από πέρσι; Με το εισόδημα που περίμεναν ότι θα πάρουν και καταστράφηκε; Για να μην σας πω και ένα καινούριο στοιχείο, γιατί τώρα που προχωράνε οι δενδροκαλλιεργητές στα αραιώματα στις νοτιότερες περιοχές του Νομού Πέλλας, στα ροδάκινα κυρίως, διαπιστώνουν ότι τα μισά και περισσότερα από αυτά έχουν ήδη αχρηστευτεί. Άρα, το μέγεθος της ζημιάς επεκτείνεται και στο νότιο τμήμα του Νομού.

Εν πάση περιπτώσει, θα θέλαμε και μία απάντηση σε σχέση με την αναστολή της πληρωμής όλων των υποχρεώσεων αυτών των δενδροκαλλιεργητών, που ζητήσαμε, από τη στιγμή που δεν έχουν ούτε εισόδημα από την περσινή χρονιά και, όπως φαίνεται, ούτε θα έχουν από τη φετινή.

Για να μην μιλήσουμε, βεβαίως, και για τα νέα μέτρα και για το ότι θα χρειαστεί από τους ίδιους αυτούς αγρότες να εντείνουν τους αγώνες τους ενάντια στην πολιτική που τους τσακίζει.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Κύριε συνάδελφε, ο ΕΛΓΑ είναι ένας ασφαλιστικός οργανισμός, ο οποίος λειτουργεί ανταποδοτικά. Άρα, με βάση τους συγκεκριμένους ασφαλιστικούς κινδύνους που καλύπτει υπάρχει ένα αντίστοιχο ασφάλιστρο.

Από εκεί και πέρα, το να ξεφύγουμε από αυτές τις δεσμεύσεις είναι αδύνατον. Αυτό που σκεφτόμαστε πραγματικά είναι να δούμε πώς θα διευρύνουμε τους ασφαλιστικούς κινδύνους, που σημαίνει βεβαίως ότι χρειάζεται αντίστοιχη, ανάλογη αναλογιστική μελέτη. Ήδη έχει συσταθεί η συγκεκριμένη επιτροπή από το Υπουργείο σε συνεννόηση με τον ΕΛΓΑ, για να προχωρήσουμε.

Όμως, επιπλέον ασφαλιστικοί κίνδυνοι σημαίνουν οπωσδήποτε και επιπλέον αντίστοιχη ασφαλιστική κάλυψη. Άρα, αυτό το κομμάτι είναι ένα ζήτημα. Δεν μπορούμε εμείς σήμερα να καλύψουμε αυτούς οι οποίοι δεν καλύπτονται από την πλευρά του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Υπάρχει ένα πρόβλημα με αυτούς οι οποίοι δεν έχουν πληρώσει τις αντίστοιχες εισφορές τους. Το τονίζουμε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά. Πριν λήξει η χρονιά, δηλαδή πριν υπάρξει η σοδειά για τη συγκεκριμένη δραστηριότητα, πρέπει να τρέξουν στον ΕΛΓΑ να συνεννοηθούν και να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους. Γιατί μόνο εάν είναι ασφαλιστικά ενήμεροι, θα μπορέσουν να πάρουν το κομμάτι που αφορά τον κίνδυνο για τον οποίον έχουν ασφαλιστεί.

Από εκεί και πέρα, όσον αφορά την καθυστέρηση, σας είπα αυτά τα οποία δεν καλύπτονται. Προσπαθούμε μέσα από τα ΠΣΕΑ να τα αντιμετωπίσουμε σε συνεννόηση βεβαίως και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εφόσον υπάρχει η δημοσιονομική κάλυψη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εκεί έχουμε συντομεύσει πάρα πολύ τις διαδικασίες. Ενώ απαιτούνταν δύο και τρία χρόνια, έχουμε κατέβει στο μισό. Ακόμα και οι πληρωμές του ΕΛΓΑ που καλύπτονται σήμερα, αν θυμούνται οι αγρότες, γίνονταν μέσα σε πάνω από ένα χρόνο. Ήδη έχουμε κατέβει στους έξι με επτά μήνες.

Όσον αφορά τώρα την περιοχή που λέτε, έχουν καταβληθεί το 2016 αποζημιώσεις 3 εκατομμύρια ευρώ στους ασφαλιστικά ενήμερους παραγωγούς. Ο σχεδιασμός είναι εντός του Μαΐου του 2017 ό,τι πορίσματα υπάρχουν έτοιμα από προηγούμενες ζημιές του 2016 να τακτοποιηθούν.

Επίσης,  οφείλω να σας πω ότι γενικότερα στην περιοχή –στη Δυτική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία, γιατί έχουμε περιοχές που έχουν επιπτώσεις από παγετούς και από χαλαζοπτώσεις– ο ΕΛΓΑ έχει πληρώσει το 2016 πάνω από 55 εκατομμύρια ευρώ. Άρα γίνονται πληρωμές από τον οργανισμό. Βεβαίως, γίνονται πληρωμές, εφόσον μας το επιτρέπουν τα οικονομικά. Ήδη εμείς σχεδιάζουμε μέχρι τέλος Ιουνίου να κάνουμε πληρωμές περίπου 70 εκατομμυρίων ευρώ σε όλη την Ελλάδα.

Όπως αντιλαμβάνεστε, προσπαθούμε να είμαστε συνεπείς, αλλά μην ξεχνάτε ότι και αυτές οι πληρωμές χρειάζονται ορισμένες διαδικασίες, οι οποίες απαιτούν έναν χρόνο. Ιδιαίτερα όταν έχουν σχέση με τα ΠΣΕΑ, πρέπει να γίνει εκτίμηση μετά τη συγκομιδή και σε σχέση με τι είχαμε τα προηγούμενα χρόνια, για να μπορέσουμε να βγάλουμε το πραγματικό ποσό της ζημιάς. Από εκεί και πέρα, οι διαδικασίες, όπως σας προανέφερα, απαιτούν και αυτές κάποιο χρόνο.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Βαρεμένος): Ευχαριστούμε.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments