....

ΈΜΦΡΑΓΜΑ: ΟΙ 2 ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΔΙΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΙΝΔΥΝΟ ΘΑVΑΤΟΥ ΟΤΑΝ ΕΧΕΙ ΚΑΥΣΩΝΑ

Οι καρδιακές προσβολές, γνωστές και ως έμφραγμα του μυοκαρδίου, είναι απειλητικές για τη ζωή ιατρικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που συμβαίνουν όταν η ροή του αίματος στον καρδιακό μυ μειώνεται σοβαρά ή εμποδίζεται.

Μπορεί να χτυπήσουν ξαφνικά και μπορεί να έχουν καταστροφικές συνέπειες εάν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Ενώ τα καρδιακά επεισόδια μπορούν να συμβούν οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου, η έρευνα έχει δείξει ότι ορισμένοι παράγοντες μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή όταν οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν στα ύψη κατά τη διάρκεια του καύσωνα.

Πώς η υπερβολική ζέστη μπορεί να επηρεάσει την υγεία της καρδιάς;

1. Αφυδάτωση

Ένας από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου που μπορεί να επιδεινώσει την επίδραση του ζεστού καιρού στην υγεία της καρδιάς είναι η αφυδάτωση.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το σώμα χάνει περισσότερα υγρά μέσω της εφίδρωσης και τα άτομα μπορεί να μην αναπληρώνουν επαρκώς αυτά τα υγρά.

Η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πάχους του αίματος, καθιστώντας το πιο επιρρεπές στην πήξη. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θρόμβων αίματος που μπορεί να φράξουν τις ήδη στενεμένες αρτηρίες, προκαλώντας καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να καταπονήσει την καρδιά, καθώς ο μειωμένος όγκος αίματος ασκεί επιπλέον πίεση στο καρδιαγγειακό σύστημα. Μπορεί να οδηγήσει σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, αναγκάζοντας την καρδιά να εργάζεται σκληρότερα για να αντλεί αίμα και να διατηρεί την επαρκή κυκλοφορία.

Για άτομα με προϋπάρχουσες καρδιακές παθήσεις ή παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, η αφυδάτωση κατά τη διάρκεια της ζέστης μπορεί να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη.

2. Υπερπροσπάθεια

Η ενασχόληση με έντονη σωματική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια εξαιρετικά ζεστού καιρού μπορεί να διπλασιάσει τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.

Όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, το σώμα ξοδεύει περισσότερη ενέργεια για να κρυώσει, ασκώντας επιπλέον πίεση στην καρδιά. Η υπερπροσπάθεια μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού παλμού, αυξάνοντας τη ζήτηση για οξυγόνο και τη ροή του αίματος.

Για άτομα με υποκείμενες καρδιακές παθήσεις, ο συνδυασμός υψηλής θερμότητας, αφυδάτωσης και υπερέντασης μπορεί να κατακλύσει το καρδιαγγειακό σύστημα και να προκαλέσει καρδιακή προσβολή.

Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι ακόμη και άτομα που είναι κατά τα άλλα υγιή μπορεί να κινδυνεύουν να υποστούν καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια της ζέστης, εάν πιέσουν τον εαυτό τους πολύ σκληρά σωματικά χωρίς να παραμείνουν σωστά ενυδατωμένα.

Συμβουλές για την υγεία της καρδιάς σε ζεστό καιρό (καύσωνα)

Για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια της ζέστης, λάβετε υπόψη τις ακόλουθες συμβουλές:

1. Μείνετε ενυδατωμένοι: Πίνετε άφθονο νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ειδικά όταν περνάτε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους ή συμμετέχετε σε σωματικές δραστηριότητες. Αποφύγετε την υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης ή αλκοόλ, καθώς μπορούν να συμβάλουν στην αφυδάτωση.

2. Επιλέξτε την κατάλληλη ώρα για δραστηριότητες: Προγραμματίστε υπαίθριες δραστηριότητες σε πιο δροσερές περιόδους της ημέρας, όπως νωρίς το πρωί ή το βράδυ. Αποφύγετε την άσκηση ή την εκτέλεση επίπονων εργασιών κατά τις πιο ζεστές ώρες.

3. Κάντε διαλείμματα: Εάν πρέπει να είστε έξω κατά τη διάρκεια της αιχμής της ζέστης, κάντε συχνά διαλείμματα σε σκιερό ή κλιματιζόμενο χώρο. Αφήστε το σώμα σας να κρυώσει και αποφύγετε την υπερένταση.

4. Ντυθείτε κατάλληλα: Φορέστε ελαφριά, φαρδιά ρούχα που επιτρέπουν στο σώμα σας να κρυώσει φυσικά. Προστατευτείτε από τον ήλιο φορώντας ένα καπέλο με φαρδύ γείσο και εφαρμόζοντας αντηλιακό.

5. Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια: Εξοικειωθείτε με τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής, όπως πόνο ή δυσφορία στο στήθος, δύσπνοια, ζαλάδα, ναυτία ή πόνο στα χέρια, την πλάτη, τον αυχένα ή το σαγόνι. Εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα, αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

6. Μείνετε ενημερωμένοι: Δώστε προσοχή στις μετεωρολογικές προβλέψεις και τις προειδοποιήσεις για τη ζέστη. Να είστε ενήμεροι για τους κινδύνους που σχετίζονται με τη ζέστη και να λάβετε τις κατάλληλες προφυλάξεις.

Ο ζεστός καιρός μπορεί να δημιουργήσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία της καρδιάς, με την αφυδάτωση και την υπερπροσπάθεια να είναι δύο κρίσιμοι παράγοντες που μπορούν να διπλασιάσουν τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή.

Η κατανόηση αυτών των κινδύνων και η λήψη προληπτικών μέτρων για να παραμείνετε ενυδατωμένοι, να αποφύγετε την υπερένταση και να προστατεύσετε τον εαυτό σας από την υπερβολική ζέστη μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη διαφύλαξη της υγείας της καρδιάς κατά τη διάρκεια της ζέστης.

Εάν εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε διατρέχετε κίνδυνο καρδιακής νόσου ή έχει ιστορικό καρδιακών παθήσεων, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για εξατομικευμένες συμβουλές σχετικά με τη διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας σε υψηλές θερμοκρασίες.

Θυμηθείτε, το να προσέχετε τις ανάγκες του σώματός σας και να λαμβάνετε προφυλάξεις μπορεί να κάνει σημαντική διαφορά στη μείωση του κινδύνου καρδιακών προσβολών κατά τη διάρκεια της ζέστης.

Κατηγορία: 

Σχόλια - Facebook Comments